Nokias fall på mobilmarknaden kan tillskrivas många orsaker, där bolagets beslut att helhjärtat satsa på Windows Phone ses som en av de största. Under hösten 2013 slutade det med att Nokia sålde mobildivisionen till Microsoft, som nu är i full färd med att göra sig av med Nokias varumärke till förmån för det egna.

I slutet av förra året överraskade Nokia med avtäckandet av surfplattan N1, som utvecklats av Nokia och därefter licensierades till Foxconn. Den sistnämnda står för tillverkning och saluföring, en modell som gör det möjligt för Nokia att minimera de egna omkostnaderna på bekostnad av potentiellt hög vinst.

Nu avslöjar Recode att Nokia N1 bara är början och att den en gång världsledande telefonmakaren planerar en återkomst på mobilmarknaden. Dessutom ska bolaget ha flera andra ambitiösa projekt på skrivbordet, däribland inom virtuell verklighet.

Vidare skriver Recode att Nokias telefonsatsning inte innebär att tillverkningen kommer ske internt, då fabrikerna såldes av till Microsoft i samband med förvärvet av mobildivisionen. Istället sägs Nokia vilja fortsätta med den affärsmodell som introducerades med deras senaste surfplatta.

Avslutningsvis sägs återinträdet på mobilmarknaden äga rum 2016, vilket tillskrivs det avtal med Microsoft som hindrar den finska aktören från att sälja telefoner under sitt egna varumärke genom hela 2015.