Med lanseringen av Core M-serien inleddes på allvar Intels satsning på en fläktlös bärbar värld. Medan processorfamiljen erbjuder skyhög prestanda i passivt kylda utföranden lämnar den en del att önska sett till batteritid, någonting bolaget hoppas kunna åtgärda med sjätte generationens Intel Core – arkitekturen Skylake.

I en läckt presentation framgår några av huvudnumren för Skylake och framstegen för bärbara formfaktorer. Intel Skylake-Y, det vill säga uppföljaren till nuvarande Broadwell-Y och Core M, ska erbjuda uppemot 60 procent lägre strömförbrukning för upp till 35 procent längre drifttid med motsvarande batterikapacitet.

Det nya genombrottet gör att Intels partnertillverkare kan välja att erbjuda längre batteritid alternativt en mer slimmad design. Genom att gå från batterikapaciteten 35 till 25 wattimmar blir det möjligt att erbjuda snarlik batteritid som idag, med profilmått och vikt som går ned med en millimeter respektive 50 gram.

Därutöver framhäver Intel andra fördelar som utökad integration av komponenter och bättre stöd för 4K-upplösning. Skylake blir också den plattform där Intel väntas storsatsa på trådlöst, där tanken är att göra kablar till blott ett minne. Det här gäller även laddning, där Intel lyfter fram A4WP med standarden Rezence.

Lanseringen av Intel Skylake för bärbara såväl som stationära datorer väntas äga rum under hösten, sannolikt under perioden september–oktober.