Skärmar med integrerad dator, så kallade AIO eller allt-i-ett, är en allt vanligare syn på skrivborden. Apple ligger i framkant med superslimmade Imac, men nu släpps en strid ström nya utmanare från andra aktörer i datorindustrin. En av dessa är taiwanesiska Asus.

På Computex 2015 slår Asus på stort med Zen AIO, som är en påkostad modell och den första datorn med sjätte generationens Intel Core – Skylake. Exakt processormodell framgår inte förutom att det handlar om en Core i7, vilket innebär fyra kärnor och flertrådstekniken Hyperthreading.

Förutom ny processorarkitektur innebär övergången till Skylake möjligheten till riktigt snabba SSD-enheter. Zen AIO kommer med en 512 GB-variant kopplad via fyra banor PCI Express 3.0. Det här ska ge sekventiella läs- och skrivhastigheter på över 2 000 MB/s – i runda slängar fyra gånger snabbare än en SSD som körs över gränssnittet SATA 6.0 Gbps.

Till detta hör också primärminne av senaste snitt, där datorn ska kunna utrustas med upp till 32 GB DDR4 i klockfrekvensen 2 133 MHz. Grafikkortet som driver dess 4K UHD-skärm (3 840 x 2 160 pixlar) är ett Geforce GTX 960M, det vill säga grafikprocessorn GM107 "Maxwell" från den stationära motsvarigheten GTX 750 Ti.

Andra finesser som framhävs är att det sägs vara världens första AIO-dator med USB 3.1 och vändbara Type-C, sex inbyggda högtalare på totalt 16 W, stöd för gester med Intel Realsense och röstigenkänning med Cortana.

Asus avslöjar inte när och till vilket pris Zen AIO kommer att säljas. Med tanke på att Intel Skylake introduceras under hösten handlar det sannolikt om en stund efter sommaren och semestern.