I veckan lanserade Intel den senaste versionen av höghastighetsgränssnittet Thunderbolt. I sin tredje inkarnation kliver överföringshastigheten upp till 40 Gbps, en dubblering från föregångaren, samtidigt som stöd för USB 3.1 och strömmatning (upp till 100 W) för laddning tillkommer. Därtill överges Mini Displayport till fördel för USB Type-C – en portstandard som väntas bli allt vanligare framöver i datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Ett av företagen som är snabba att hoppa på Thunderbolt 3 är taiwanesiska Gigabyte som utrustar ett antal kommande moderkort för Intel Skylake med det nya gränssnittet. Modellernas bakmonterade USB Type-C-port är ansluten till Intels styrkrets Alpine Ridge som förutom Thunderbolt 3 ger tillgång till gränssnittet USB 3.1 samt bildutmatning via Displayport 1.2.

Bland de aktuella modellerna ser vi bland annat företagets kommande flaggskepp GA-Z170X-G1 Gaming med Intels styrkrets Z170 under huven. Det nya moderkortet kommer med dubbla gigabit ethernetportar kopplade till nätverkskretsen Killer Double Shot X3, den påkostade ljudkretsen Sound Blaster ZXRi med inbyggd hörlursförstärkare samt möjligheten att koppla in vattenkylning till strömförsörjningens kylfläns.

Med nykomlingen satsar företaget även på ett nytt koncept med förstärkta PCI Express-platser. Detta ska både ge extra stadga till tunga grafikkort vid transport samt utöka hållbarheten hos portarna vid många grafikkortsbyten.

► Läs alla artiklar från #computex-2015