Glöm campare, kaninhoppare och granatspammare. Den i särklass mest avskydda kategorin spelare är givetvis fuskaren. Trots ständigt förbättrade detekteringsrutiner och ett överhängande hot om avstängning är många ändå villiga att ta risken och dessutom betala dyra pengar för att få ett osportsligt överläge.

Spelhuset Bohemia Interactive med titlar som Day Z och Arma i bagaget arbetar målmedvetet med att spåra upp och stänga av fuskare. I en presentation för tyska Computer Base diskuterar utvecklarna inte bara de tekniska detaljerna utan också fusket som fenomen. Det handlar numera om en hel industri.

Fuskprogram till populära multiplayerspel såsom DayZ kostar från några tior upp till flera tusen kronor för de allra mest kraftfulla varianterna. I flera fall erbjuds till och med abonnemang där fuskarna måste betala en månadsavgift för att kunna fortsätta använda fuskprogrammet.

Bara till DayZ beräknas de största fuskfabrikerna dra in mångmiljonbelopp på verksamheten. Med en såpass hög efterfrågan finns incitament till att spendera stora resurser på att ständigt utveckla nya och mer svårupptäckta typer av fusk. Spelutvecklarna tvingas därför in i en alltjämt pågående katt och råtta-lek.

Hemliga agenter

Pengarna skapar också andra bekymmer. Bohemia utesluter inte att det förekommer "dubbelagenter". Det kan handla om personer som på ett eller annat sätt är involverade i spelutvecklingen och säljer information eller planterar svagheter, som sedan kan utnyttjas av fuskindustrin.

Samtidigt utnyttjar Bohemia motsvarande taktik. Egna agenter infiltrerar fuskarnas tillhåll på nätet, analyserar de senaste metoderna och samlar in information för att snabbt kunna ta fram motmedel. Tillsammans med rent rättsliga åtgärder, inte sällan för skattefusk, anses det vara den mest långsiktigt gångbara metoden för att komma till rätta med problemet.