Det bjuds inte längre på några världsomvälvande förbättringar prestandamässigt på processorsidan från Intel. Desto fler nyheter kommer istället i form av närmare integration av allehanda funktioner på kislet och tillhörande styrkretsar, vilket gör det till en smal sak för tillverkare att krympa sina moderkort.

Nu meddelar Asus Nordic att en krympt version av Z170 Pro Gaming är på väg till svenska butiker. Nykomlingen heter snarlika Z170I Pro Gaming och går ned från ATX till Mini ITX, där kompromisserna är storleksrelaterade då antalet DDR4-platser går ned från fyra till två och för instickskort märks en PCI Express 3.0 x16.

En nyhet för Mini ITX-modellen är att trådlöst nätverk 802.11ac finns inbyggt, något som således inte gäller ATX-varianten. På anslutningsfronten finns fyra stycken SATA 6,0 Gbps, varav två även fungerar som SATA Express, och på baksidan av moderkortet finns en M.2-plats kopplad via fyra PCI Express 3.0.

Därutöver märks ett antal USB 2.0, 3.0 och 3.1 i bakkant, följt av HDMI en 1.4b, Displayport 1.2 och Intel Gigabit Ethernet. Vid sidan om dessa återfinns i vanlig ordning ljudanslutningar, vilka är kopplade till den inbyggda ljuddelen SupremeFX som är avskärmad från resten av moderkortet.

Asus Z170I Pro Gaming har samma rekommenderade pris som Z170 Pro Gaming, 1 749 kronor, och beräknas bli tillgänglig i svenska butiker i mitten av oktober.