Grafikmakaren AMD har länge haft en tredjedel av grafikkortsmarknaden medan Nvidia stått för resten, men det här har förändrats under det gångna året. I somras framgick att AMD tappat rejält till ärkerivalen, som stod för hela 82 procent av alla levererade grafikkort under andra kvartalet.

I en ny rapport från Jon Peddie Research framgår att AMD på marginalen klättrat. Numera innehar bolaget 18,8 procent av marknaden, vilket samtidigt innebär att Nvidia fortsatt dominerar med inget mindre än 81,2 procent. Fördelningen mellan partnerna är dock bara den ena sidan av myntet.

Samma analys gör gällande att leveranserna av grafikkort ökat med 27,59 procent från årets andra kvartal, ett rejält uppsving som kan tillskrivas att tillverkare bygger upp sina lager till julhandeln. För AMD:s del innebär det att leveranserna ökat med 33,3 procent och för Nvidia 26,4 procent.

Rapporten talar även för att speldatorerna fortsatt trotsar en generell nedgång på PC-marknaden. Som helhet föll leveranserna av persondatorer med 8,9 procent jämfört mot samma period föregående år, att jämföra mot endast 3,9 procent för de dedikerade grafikkorten.