Enkortsdatorn Raspberry Pi var med sitt låga pris framförallt tänkt för användning i utbildningssyfte, men blev snabbt populära även bland datoranvändare som började köpa på sig datorn i drivor för allehanda projekt. Sedan introduktion har stiftelsen släppt nya revisioner och sänkt priserna, men går nu steget längre med en modell till ett pris motsvarande "en eller två kaffe latte".

Raspberry Pi Zero är en fullfjädrad dator i Raspberry Pi-familjen och kostar ynka 5 dollar, motsvarande dryga femtiolappen. Först och främst är själva hjärtat i datorn – Broadcom BCM2835 med en ARM11-kärna i 1,0 GHz, vilket gör den 40 procent snabbare än den ursprungliga enkortsdatorn. Till det hör 512 MB LPDDR2, dubbelt upp från ursprungsmodellen.

Där bolaget sparat in är på anslutningsfronten, där Zero har en Micro SD-kortplats för lagring, en Mini HDMI för bildanslutning i 1080p och 60 Hz, samt två stycken Micro USB för lagring och data. Enkortsdatorn som mäter ynka 65 x 30 x 5 mm kommer med en 40-pins GPIO, där stiften får köpas till separat.

I den första vågen har Raspberry Pi tillverkat tiotusentals Zero, som ska hitta ut i butiker inom kort. Nämnvärt är också att stiftelsen skickar med en gratis dator vid köp av tidningen The Magpi, som finns att köpa i Storbritannien och USA.