PC-spelande i virtuell verklighet är snart här med Oculus Rift och HTC Vive, som under våren och framåt tar strid om konsumenternas plånböcker. Vid sidan om duon är Sony med headsetet Playstation VR, som ett billigare och mer tillgängligt alternativ med inriktning på Playstation 4.

If you just talk about the high-end quality, yes, I would admit that Oculus may have better VR. However, it requires a very expensive and very fast PC. The biggest advantage for Sony is our headset works with PS4. It’s more for everyday use, so it has to be easy to use and it has to be affordable. This is not for the person who uses a high-end PC. It’s for the mass market.

Just tillgängligheten är en punkt Sony-chefen Masayasu Ito trycker på i en intervju med Polygon, där han medger att Oculus Rift mycket väl kan komma att erbjuda en bättre VR-upplevelse. Nackdelen för Rift är att den dessutom kräver en dator för runt 10 000 kronor, medan Playstation VR fungerar tillsammans med spelkonsolen Playstation 4 för strax över 3 000 kronor.

En av de viktigare komponenterna i ett VR-headset är skärmen och här anses ofta Sony vara i underläge med sina 1 920 x 1 080 pixlar och ett synfält på 100 grader, att jämföra mot 2 160 x 1 200 och 110 grader för både Oculus Rift och HTC Vive. Det här skulle kunna ses som en kostnadsbesparing, men Sony ser istället att de har ett övertag genom att deras OLED-panel klarar 120 Hz och inte bara 90 Hz.

Trots att Playstation VR kräver en väsentligt billigare maskin för att drivas runt är det ännu inte känt vad priset för enheten kommer landa på. Marknadsbedömare räknar dock med att det blir lägre än både Oculus Rift och HTC Vive, vilka kostar 699 respektive 899 euro.