I takt med att skärmpriserna kommit ned har spelande i 4K-upplösning blivit allt vanligare, i alla fall på PC-sidan. Spelkonsolerna Xbox One och Playstation 4 som båda är inne på sina tredje år är båda begränsade till högst Full HD men ofta körs spelen i lägre upplösningar än så.

Nu ska Sony arbeta på en ny version av Playstation 4 som med högre prestanda ska klara av att driva spel i 4K-upplösning, enligt Kotaku. Uppgifterna kommer från flera oberoende källor, däribland utvecklare som berättat att de informerats av Sony att en sådan enhet är under utveckling. Sony ska även ha hållit presentationer om hårdvaran och dess kapacitet under Game Developers Conference (GDC).

Trots detta ska det inte handla om en regelrätt efterträdare till Playstation 4, utan enheten kallas i dagsläget Playstation 4.5 men även lite skämtsamt PS4K. Det är inte bara högre upplösning som är i fokus, utan modellen ska också gynna Sonys satsning på virtuell verklighet med Playstation VR.

Intressant i sammanhanget är att även Microsoft antytt om att det kan komma en kraftfullare variant av Xbox One framöver, där spel utvecklade för den eventuellt nya enheten också ska kunna köras på den nuvarande varianten.

I dagsläget finns inga uppgifter om när den uppdaterade spelkonsolen är tänkt för lansering, vad den får för pris och inte minst hur den är tänkt att samexistera med dagens Playstation 4.