I samband med Computex 2016 passade Intel på att lansera sin nya processorfamilj Broadwell-E, som återigen använder sig av styrkretsen X99 och sockel 2011-3. Med anledning av detta tar ett flertal moderkortstillverkare tillfället i akt på att fräscha upp sitt sortiment av X99-modeller, däribland Gigabyte som rullar ut det påkostade GA-X99-Designare EX.

Den nya modellen bjuder på bland annat fem förstärkta PCI Express x16-platser, varav tre kan användas för grafikkort med samtliga banor aktiverade, tack vare en integrerad PLX-krets. Därtill syns totalt åtta minnesplatser för DDR4-minnen, även dessa förstärkta, med stöd för hastigheter upp till 3 600 MHz.

Gigabyte har satsat nästan uteslutande på kretsar från Intel när det kommer till kortets anslutningar, vilket innefattar en Thunderbolt 3-kapabel USB 3.1-krets samt dubbla nätverkskretsar för trådlös (802.11ac) och trådad anslutning (dubbla Gigabit Ethernet). Som en bonus har företaget integrerat en Displayport-ingång för den som vill skicka grafikkortets signal vidare via USB Type-C-porten.

På lagringsfronten är kortet bestyckat med ett flertal högpresterande anslutningar för SSD-enheter. Bland dessa syns två U.2-portar samt en M.2, var och en kopplade med fyra banor PCI Express 3.0 med stöd för NVMe-protokollet.

Sist men inte minst kommer kortet med avancerad belysning av RGB-typ, där ett flertal ljuszoner kan styras via företagets egna mjukvara. Den som önskar kan även haka på egna LED-lister direkt in i dedikerade kontakter på moderkortet för att styra dessa enligt samma färgschema.

Gigabyte GA-X99-Designare EX väntas finnas tillgänglig i handeln under sommarmånaderna med ett rekommenderat pris på 420 USD.

► Läs alla artiklar från #computex-2016