Programvara som kommer förinstallerad vid köp av nya datorer, även kallad bloatware, är något som många någon gång har stött på. Att avinstallera dessa är ofta en tidskrävande och ibland även komplicerad process. Microsoft ämnar nu råda bot på detta, med ett nytt verktyg som ska göra det lättare att installera en ren version av Windows.

Verktyget blev tillgängligt i och med den senaste uppdateringen av Insider Preview, vilket innebär att det än så länge endast är möjligt för Windows Insider-medlemmar att ladda ned det. Det verktyget gör är att det rensar bort program, antingen förinstallerade eller sådana som användaren installerat själv, och installerar om Windows.

Fördelen med detta jämfört med den inbyggda återställningsfunktionen i Windows är att verktyget automatiskt installerar den senaste versionen av operativsystemet, vilket innebär att inga uppdateringar behöver göras efter ominstallationen.

Microsoft meddelar att verktyget kommer fungera med Windows 10 Anniversary Edition, en gratis uppdatering som släpps under juli månad. Då tros det även bli tillgängligt för alla användare. För Windows Insider-medlemmar finns det att ladda ned nu från Microsofts webbplats.