Så kallade crowdfunding-plattformar, där kunderna betalar en viss summa pengar för att hjälpa till med finansieringen av en produkt, är ett relativt nytt fenomen. En av de populäraste plattformarna heter Kickstarter, där allt från allt från elektronik- till modeprodukter finansierats under dess livstid.

I ett nytt fall fastställer nu Allmänna Reklamationsnämnden att köp via sådana plattformar faller under distansavtalslagen, vilket innebär att de går att ångra som vilket annat konsumentköp som helst.

Tvisten gällde en konsument som sponsrat ett projekt på en crowdfunding-plattform med löftet om att få en färdigställd produkt. Produkten i fråga var ett par trådlösa hörlurar, som enligt tillverkarens beskrivning skulle kunna laddas via en Iphone. Detta ändrades dock under projektets gång, vilket tillverkaren meddelat samtliga köpare om efter finansieringen.

Med detta som grund, samt plattformens användaravtal som förklarar att produkter kan komma att ändras från den ursprungliga beskrivning, bedömer ARN att kunden inte har rätt att häva avtalet och därmed köpet.

Dock menar de att personen har rätt att ångra köpet och få pengarna tillbaka, då det klassas som ett vanligt konsumentköp och köparen har utnyttjat sin ångerrätt i god tid. Allmänna Reklamationsnämndens rekommendation är därför att företaget som personen köpt av ska återbetala denne.