Inledning

I en tidigare djupdykning inom spelutveckling granskade vi Asynchronous Compute och vad tekniken medför när den kombineras med de nya utvecklargränssnitten DirectX 12 och Vulkan. I artikeln berördes bland annat att både hårdvaran och mjukvaran i den senaste generationens spelkonsoler har mycket gemensamt med PC-plattformen

För en extern observatör kan det förefalla som att utvecklare nu kan rikta in sig på en gemensam teknisk plattform snarare än den myriad av plattformar som tidigare generationers konsoler representerat. Hur saker förefaller vara på pappret kan dock skilja sig från hur det ligger till i praktiken, särskilt i en komplicerad sysselsättning som spelutveckling.

Expertutlåtanden och utvecklarflykt

Av denna anledning har vi lyft in expertutlåtanden, dels från hårdvaruleverantörerna men även utvecklare som kan reflektera över likheterna och skillnaderna i att utveckla för dagens plattformar. På hårdvarusidan har vi pratat med Rev Lebaredian som är chef för Nvidias Game Works-division, samt Richard Huddy som är "Chief Gaming Scientist" hos AMD.

Vi har även kontaktat en rad olika spelutvecklare inför denna artikel, men nästan samtliga har tackat nej efter att ha läst vårt frågeunderlag. Utvecklare som Avalanche Studios, Ubisoft Massive och IO Interactive lovade samtliga att ställa upp, bara för att tacka nej när de tagit del av frågeunderlaget.

Remedy och Microsoft tackade också nej efter att initialt varit positivt inställda. Andra utvecklare som Blizzard Entertainment återkom aldrig med svar. Fler än en utvecklare angav till och med att detta var "ett känsligt ämne affärsmässigt" som anledning till att studion inte ville delta.

Nvidia_Rev_liten.jpg

Rev Lebaredian är chef för Nvidias Game Works-avdelning.

Richard_Huddy_AMD_small.jpg

Richard Huddy har den något ovanliga titeln chefsvetenskapsman för gaming inom AMD.

Feral_EdwinSmith.jpg

Edwin Smith är produktionschef hos Feral Interactive.

Deus-Ex-Metal-support.jpg

Feral Interactive har portat ett antal pc- och konsoltitlar till Linux, Mac OS och IOS, och har då bland annat använt Apples utvecklargränssnitt Metal.

Till slut fick vi gehör från brittiska utvecklaren Feral Interactive vars huvudsakliga sysselsättning är att porta spel från PC- och spelkonsoler till Linux, Mac OS och IOS. Titlar företaget portat innefattar bland annat Deus Ex: Mankind Divided, Alien: Isolation och Total War: Warhammer, med Hitman (2016) som en kommande titel. Vi pratade med Edwin Smith som är produktionschef för Ferals titlar.

Då Feral inför denna artikels produktion haft Deus Ex: Mankind Divided som aktivt projekt har deras perspektiv till stor del genomsyrats av utveckling för Apples Metal-ramverk, och skillnaderna mellan detta och DirectX 12/Vulkan, men de har även bidragit med insikt i hur dagens multiplattformsutveckling skiljer sig från föregående generationer.