Även om den typiska SweClockers-läsaren kan montera en dator i sömnen har vi alla någon gång i tiden varit nybörjare när det kommer till datorbyggandets ädla konst. Hur man från början lärde sig alla knep och moment varierar från person till person, där kanske en vän var med och vägledde genom byggprocessen. Eller var det kanske någon i SweClockers forum som bidrog med kunskapen som behövdes för att den nya speldatorn skulle bli av?

Uppdatering 2021-04-12: Guiden använder sig av äldre komponenter som var aktuella år 2017, men tillvägagångssättet för att bygga en dator är fortfarande detsamma.

thumbs-002.jpg

För den som känner sig vilse i datorbyggardjungeln och vill ha hjälp på traven har redaktionen skapat SweClockers Datorbyggarguide. Denna videoserie i tolv delar går igenom allt man behöver veta för att montera komponenterna i ett modernt datorsystem, och bidrar även med en hel del matiga tips hur man undviker många av de vanliga fallgroparna vid bygget.

Första avsnittet, som återfinns längst upp i denna artikel, är en alldeles utmärkt startpunkt för nybörjaren, då detta går igenom hur man bygger en fullfjädrad speldator från början till slut. Datorn baseras kring ett flertal populära komponenter som exempelvis Intels Core i7-7700K, Nvidias Geforce GTX 1080, Samsung SSD 850 EVO, Corsair RM750x och Fractal Design Define R5, och kan ses som en bra representation av ett modernt datorsystem.

Den som är mer intresserad kring hur man monterar en AMD-processor eller helt enkelt vill fördjupa sig i något specifikt moment behöver dock inte oroa sig. Längst ned i artikeln återfinns nämligen länkar till resterande avsnitt av SweClockers Datorbyggarguide, där varje monteringsmoment gås igenom i detalj samtidigt som flera olika processortyper täcks i separata videoklipp.

Lycka till med byggandet, och var inte rädd att ställa eventuella frågor i kommentarstråden till respektive avsnitt!

Nästa del: Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

  1. Hur man bygger en dator

  2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

  3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

  4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

  5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

  6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

  7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

  8. Hur man installerar RAM-minne

  9. Hur man installerar ett moderkort

  10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

  11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

  12. Hur man installerar ett nätaggregat

  13. Hur man installerar ett grafikkort

webbis_present.PNG

Sponsras av Webhallen
Denna artikel produceras i samarbete med Webhallen som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.