Under årets CES-mässa visade Phanteks upp två annorlunda konceptchassin som gick under arbetsnamnen Project 217 och Project 217S, vars syfte var att passa in ett högpresterande bygge i både vardagsrumsmiljö och på skrivbordet. Efter ett halvårs finslip är företaget redo att släppa produkterna skarpt, vilket sker på Computex 2017 i form av Evolv Shift och Evolv Shift X.

Evolv Shift är den mindre av de två modellerna, där designen inte är helt olik den hos Corsairs färdigbyggda datorsystem One. Detta innebär ett chassi som när det står på högkant tar upp väldigt lite plats på skrivbordet, då det främst bygger på höjden. Det intressanta är dock att båda modellerna även är utformade att kunna ligga ner, vilket klingar bra ihop med exempelvis vardagsrumsbruk.

Båda varianterna är utformade för den mindre formfaktorn Mini ITX, där åtkomsten till insidan av lådorna underlättas av att samtliga sidopaneler kan lossas och plockas bort via en gångjärnsbestyckat lucka i toppen. Två av dessa paneler är tillverkade i härdat glas medan resterande är av tjock stålplåt.

På insidan monteras moderkortet och grafikkortet på motsatta sidor om varandra och sammankopplas med hjälp av en riser-brygga. Den sistnämnda komponenten monteras vertikalt i chassit och har därmed portarna pekandes uppåt, vilket även är fallet för moderkortet. Inkoppling sker under luckan i toppen, där kablarna sedan kan matas genom ett hål i bakkant.

Nätaggregatet monteras i botten av chassit, där Shift har stöd för SFX/SFX-L-varianter medan storebror Shift X kan svälja ATX-diton. För att få till ett snyggt och städat bygge har Phanteks bestyckat chassit med dolda kabelkanaler bakom täckplåten på modellens baksida samt i en mittbalk under moderkortet.

En annan skillnad mellan Evolv Shift och Shift X har, förutom själva storleken, att göra med tillgängliga fläktplatser, där den sistnämnda är mer menad för folk som vill bygga in egna vattenkylningssystem med stöd för bland annat 240 mm-radiatorer. Den mindre Shift-modellen har dock stöd för mindre vattenkylningspaket, där ett exemplar demonstrerades med två färdigfyllda system med separata 120 mm-radiatorer.

Phanteks Evolv Shift och Shift X lanseras under årets tredje kvartal med de rekommenderade prislapparna 109 respektive 159 EUR.

► Läs alla artiklar från #computex-2017