När det talas om att spela på konsol jämfört med PC är det ofta kontrollmetoder som tas upp som den stora skillnaden, där PC-spelare exempelvis har vissa fördelar i förstapersonsskjutare. Detta är även en av orsakerna till att ett gemensamt flerspelarläge mellan de två plattformarna försvårats.

I en frågor-och-svar-panel under årets upplaga av PAX West berättar dock Xbox-chefen Mike Ybarra att stöd för mus och tangentbord är på väg till Xbox One. Stödet finns redan delvis implementerat i den senaste testversionen av Xbox Ones mjukvara, men ska även fungera i spel framöver.

Keyboard and mouse support is definitely coming. We have to be very smart in how we do that. We'll leave it a lot up to developer choice. [...] And so, when we bring keyboard and mouse, we'll coach developers and say "look, you've got to think about your multiplayer pools, if you have a competitive game, people are probably going to want the choice to say I'll play with other keyboard and mouse people or I'll play only with controller people, or that I'll play with any of those."

Ybarra berättar att det är upp till utvecklarna att implementera stöd för kontrollmetoden och att Microsoft kommer hjälpa till för att se till att görs på bästa sätt. Han menar att det finns många saker att ta i beaktning, såsom att spelare som använder handkontroll kommer vilja spela mot andra som gör det, speciellt om det handlar om tävlingsinriktade spel.

Detta kan i sig även föra med sig vissa problem, då det riskerar att dela upp spelarna i två läger baserat på kontrollmetod. Ybarra meddelar att de första speltitlarna med stöd mus och tangentbord inom kort, men något exakt datum tillkännages inte.