Tidigare under veckan presenterade Qualcomm sin senaste mobila systemkrets Snapdragon 845, vilket blir uppföljaren till nuvarande Snapdragon 835. Vid avtäckandet avslöjades väldigt få detaljer om kretsen, men Qualcomm har nu gått ut med specifikationerna för denna.

Som väntat tillverkas Snapdragon 845 på andra generationens 10-nanometersteknik från Samsung och processordelen består av åtta kärnor uppdelade i två kluster med namnen Kryo 385 Silver och Kryo 385 Gold.

Det förstnämnda har en klockfrekvens på 1,8 GHz och används för effektivitet, medan övriga fyra som används för prestanda har en klockfrekvens på 2,8 GHz. Qualcomm menar på att det innebär en prestandaökning på cirka 15 procent för den förstnämnda och minst 30 procent för den prestandainriktade delen.

Jämfört med Snapdragon 835 tar grafikdelen ett stort steg upp och den nya kretsen använder Adreno 630, där föregångaren använde Adreno 540. Detaljerna kring denna är få, men företaget utlovar 30 procent bättre prestanda samtidigt som strömförbrukningen är densamma som tidigare.

Det talades på förhand om att den nya systemkretsen skulle få integrerat X20-modem, något som Qualcomm nu bekräftar. Detta möjliggör en teoretisk nedladdningshastighet på 1,2 Gbps, men det kräver dock att operatören och nätverket i övrigt har stöd för så pass höga hastigheter.

Bolaget nämner också ett större fokus på video och VR, där systemkretsen ska klara av att driva dubbla paneler med upplösningen 2 400 × 2 400 i 120 Hz, samt inspelning i 4K-upplösning i 60 bildrutor per sekund. I övrigt nämns även stöd för inspelning med bildtekniken HDR10, något som tidigare saknats.

Än så länge är det endast den kinesiska tillverkaren Xiaomi som meddelat att de arbetar på en ny flaggskeppstelefon med Snapdragon 845. Denna väntas dock användas i större delen Android-enheter som lanseras under 2018.