Microsoft har på senare år satsat hårt på att regelbundet uppdatera sina handkontroller. Det har landat i version tre av nuvarande Xbox One-kontrollen, samtidigt som en Elite-variant tillkommit. I dagsläget kan spelare designa egna kontroller via bolagets verktyg, där detaljer och färg går att justera.

Ytterligare ett led i denna satsning är att utöka tillgängligheten, vilket Microsoft nu gör med Xbox Adaptive Controller. Tanken är att användare oavsett eventuella funktionsnedsättning enklare ska kunna avnjuta spel på PC/Windows samt Xbox.

Konkret innebär det en handkontroll med två stora programmerbara knappar samt möjligheten att ansluta en mängd olika tillbehör via USB och 3,5 mm-jack. Det inkluderar bland annat joysticks, diverse reglage, pedaler och andra typer av inmatningsverktyg. Nämnvärt är att dessa ej ingår vid köp av handkontrollen.

Alla inmatningsportar går även dem att programmera om via Xbox Accessories-appen, men de kommer från fabrik med en förprogrammerad inställning vilken är markerad fysiskt på kontrollen. Xbox Adaptive Controller släpps senare under året via Microsoft Store för en prislapp på 99 USD, motsvarande omkring 1 080 kronor inklusive moms.