Picture Adjust

Här finns alla mer traditionella inställningar för hur du påverkar och ställer in bilden. Observera att det är Gamer 1-läget som gör dem alla tillgängliga. Övriga bildlägen låser ut flera av inställningarna och endast Brightness för ljusstyrkan på skärmen är den som hela tiden är tillgänglig.

lg_27gl850_brightness.jpg

Brightness

Den viktigaste inställningen för en skärm. Här reglerar du hur ljusstarkt skärmens lysdioder ska lysa och detta baseras i sin tur på hur ljust du har i rummet. LG Ultragear 27GL850 är inställd på Brightness 80 eller 100 beroende på vilket bildläge du först väljer. Detta ger cirka 300 nits som är en hög ljusstyrka lämplig för ljusa miljöer dagtid. Är du i ett mörkare rum kan för hög ljusstyrka upplevas som ansträngande för ögonen.

Ljusstyrkan på skärmen påverkar direkt hur svart på skärmen kommer att upplevas. Därför kommer en lämpligare nivå av Brightness också ge en bättre kontrastintryck. För högt ställd ljusstyrka och svart kan uppfattas som grått. Rekommendationerna är som följer:

Brightness

Ljusstyrka

Exempelrum

100

328 nits

Ljust rum mitt på dagen

89

300 nits

Ljust rum mitt på dagen

51

200 nits

Upplyst kontorsmiljö dagtid

37

160 nits

Kontorsmiljö

23

120 nits

Mysbelyst rum, vardagsrum

10

80 nits

Mörkt rum med mild belysning

0

54 nits

Endast ströbelysning

► Mer läsning: Guiden till Ljusstyrka på skärmar

Contrast

Ankrar signalnivån för vitt mot skärmens nivå av vitt. Ställer man reglaget för högt kommer nyanser av ljusgrått återges som 100 procent vitt, och bilden fräter ut. Detta konfigureras med testbild och varierar något med källan som används, till exempel grafikkortet. Inställningar i drivrutinen till grafikkortet kan påverka detta i mycket hög grad.

dator_vitt_korrekt.jpg
dator_vitt_kontrast_too_high.jpg
dator_vitt_high-kontrast-low.jpg

Denna testbild är lämplig för att se var gränsen går. 100 procent vitt är 255 och man bör precis kunna urskilja nivå 254 utan att den har annan färg. Ifall den inte syns eller går i annan färg sänker man kontrastreglaget. Sänk dock inte mer än nödvändigt då detta minskar ljusstyrka och dynamiskt omfång.

► Mer läsning: Guiden till svart och vitt i bilden

Sharpness

Adderar kantförstärkning runt konturer, till exempel vita konturer runt text och grafik. Läge 50 är neutralt och addera inget och tar heller inte bort något från bilden.

Gamma

Bestämmer kontrastkaraktären eller tonkurvan på bilden. Beskriver hur bilden tonar från svart till vitt vilket ger den ljusare eller mörkare karaktär. En ljusare karaktär kan användas för att göra mörka nyanser tydligare, särskilt i ett ljust rum. Detta leder i sin tur till bilden upplevs som plattare i en mörkare miljö. Därför strävar man oftast efter en balans.

lg_27gl850_gamma.jpg

Gamma beskrivs ofta som en potensfunktion där 2,2-potens är normen för en allroundkaraktär. Lägre potens ger ljusare karaktär och högre potens en mörkare karaktär.

  • Mode 1: Ljusare karaktär (2,0) med en gulare vitbalans

  • Mode 2: Rekommenderad Allround. Motsvarar 2,2 och påverkar inte vitbalansen.

  • Mode 3: Mörkare karaktär (2,4) med en gulare vitbalans

  • Mode 4: Allround. Motsvarar 2,2 med en gulare vitbalans

Mode 2 är lämpligt för att undvika en gulare vitbalans. Om du har möjlighet att själv kalibrera skärmen är Mode 4 lämpligare då du får mer konsekvens i vitbalansen än med Mode 1 och Mode 3.

Observera att Black Stabilizer-reglaget också påverkar kontrastkaraktären. En felmatchad Black Level-nivå när du kör HDMI påverkar också kontrastkaraktären.

Color Temp

Väljer vitbalansen på skärmen, alltså hur skärmen blandar vitt vilket ofta beskrivs som en varmare eller kallare färgtemperatur. Detta påverkar hela intrycket av färgerna hos skärmen. Kallare färgtemperatur ger till exempel mer lila och vinrött i ansikten och en varmare färgtemperatur med gult och orange. Korrekt vitbalans på skärm är D65 som har en färgtemperatur på 6 500 Kelvin.

  • Custom: Låter dig kalibrera vitbalans med mätutrustning genom att R/G/B-reglaget nedan nu blir aktiverat

  • Warm: Ger normal vitbalans som siktar mot D65

  • Medium: Ger en kallare och blåare vitbalans, ca 8 500 Kelvin

  • Cool: Ger en blå och kylig vitbalans över 10 000 Kelvin

  • Manual: Låter dig välja färgtemperatur. 6500K-alternativet är identisk med Warm

R/G/B

Reglage för att balansera RGB när du väljer Color Temp: Custom. Används bäst ihop med mätutrustning för att kalibrera rätt vitbalans på skärmen. Observera att ändringar här kan påverka nivåerna för Contrast-reglaget.

Black Level

Används endast ihop med HDMI. Kör du Displayport är detta alternativ utgråat.
Reglaget reglerar signalomfånget mellan video- och datornivåer. Om det matchar fel kommer bilden antingen bli blek och platt eller överdrivet kontrastrik.

  • High: nivåer 0–255 används främst med dator

  • Low: nivåer 16–235 används främst med videokällor som mediaspelare, digitalboxar etc.

hdmi_levels_match.jpg

Observera att Nvidia-grafikkort med HDMI ofta väljer nivåerna 16–235. Ändra då i Nvidia-inställningarna till Fullständig. Vi går igenom detta problem i denna artikel.

► Mer läsning om dator- och videonivåer hos HDMI

DFC

En form av dynamisk kontrast som ändrar bilden baserat på innehållet.

Picture Reset

Nollställer dessa inställningar.

Rekommenderade inställningar

Brightness: Efter rummet. De flesta lär inte behöva mer än 50 för cirka 200 nits i nivå med ett upplyst kontor
Contrast: Behöver inte gå över 70 och sällan så värst mycket lägre
Sharpness: 50 är neutralt
Gamma: Mode 2 för allroundkaraktär
Color Temp: Warm eller Manual/6500K är närmast D65-standard
Black Level: Beror på situationen för den HDMI-källa du kör
DFC: Off