När Nvidia lanserade grafikkorten ur Geforce RTX 3000-serien i Founder's Edition-utförande medföljde även en nyhet i form av ett nytt kontaktdon. Istället för de vanliga 8- och 6-pinnars PCI Express-anslutningar som vanligen används för strömförsörjning nyttjas en 12-pinskontakt. Den nya anslutningen väckte däremot inte någon större entusiasm och fick aldrig något stort genomslag bland partnertillverkare.

Seasonic visar 12-pinskontakt för Nvidias "Ampere"-grafikkort

Uppgifter talar för att framtidens grafikkort fortsätter att kliva upp i effektklass, men även att en 12-pinskontakt kan komma att rulla ut på bred front. Förra året skymtades ritningar och branschuppgifter kring en sådan variant, som ska bli del av PCI Express 5.0-standarden. Nu framkommer att Nvidias 12-pinsmodell är kompatibel med den kommande varianten – avsaknaden av 4 signalpinnar till trots.

pci.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Den 12-pinskontakt som trätt fram ur skuggorna är alltså vid första anblick mycket snarlik, men utrustad med 4 extra pinnar för signaler, bland annat för att styra vilken effekt som är lämplig. Tidiga uppgifter talade om ett tak på 600 watt över 12-pinskontakten. Med grund i samma standard ska Nvidias 12 pinnar räcka för 450 watt när de ansluts med nätdel enligt PCI Express 5.0-standarden.

I samma vända framgår även vad de tre av de fyra extra pinnarna på kontaktdonet för PCI Express 5.0 fyller för funktion. De beskrivs ha med strömreglering att göra, och kontrollerar bland annat vilken effekt som är lämplig. Om ett grafikkort ansluts utan dessa kontaktstift levereras som högst 450 watt. Det framgår däremot inte huruvida tillägget är obligatoriskt för standarden eller inte.

Källa: Videocardz

Läs mer om PCI Express 5.0 och mystiska kontaktdon: