Förutom redaktionens vanliga recensioner av processorer och grafikkort är det roligt att ibland testa något helt nytt. Vissa av koncepten är lite mer lämpade för att användas av andra, medan några avstickare är mest där för att det går och "varför inte?". Dagens test är verkligen ett sådant, när Kenneth provar att kyla en dator med energidryck.

energidryck.mp4_snapshot_01.08_[2022.03.23_15.56.20].jpg
energidryck.mp4_snapshot_01.15_[2022.03.23_16.12.49].jpg

Idén har funnits hos oss ganska länge men vi har alltid velat ha med en energidrycksaktör med på tåget också för själva artikeln. Efter många år beslöt vi oss helt enkelt för att köra på utan några sponsorer alls. Med det sagt fick vi ett vattenkylningspaket från Corsair vid namnet XH305i RGB Pro White med alla möjliga komponenter man kan behöva för att komma igång med hårda rör, förutom en varmluftspistol.

Den här artikeln och videon är inte tänkt som ett ordentligt test utan bara för att se om det ens går att göra, men trots det är det givetvis intressant att se lite temperatursiffror från systemet. Det görs väldigt enkelt med ett par olika rundor i 3DMark för att se ett snitt på temperaturen med hjälp av HWinfo.

energidryck.mp4_snapshot_05.26_[2022.03.24_11.35.40].jpg
energidryck.mp4_snapshot_05.49_[2022.03.24_11.35.51].jpg

Förutom att det ser ganska vidrigt ut i systemet med energidryck istället för destillerat vatten så är temperaturerna oväntat bra. Efter ett par rundor med Fire Strike, Time Spy och CPU profile landar temperaturen runtomkring 65 grader. Personligen förvånar resultatet då själva kylblocket ser ut att vara något igentäppt med gissningsvis sockersamlingar.

energidryck.mp4_snapshot_08.28_[2022.03.24_13.22.11].jpg

När systemet blev så kladdigt som bilderna avslöjar var undertecknad även tvungen att se om det gick att rädda. Efter testerna tömdes systemet så gott det gick och sedan sköljdes det igenom det med det vattnet som medföljde i paketet. När det till slut såg ut att bara vara vatten kvar gjordes nya tester för att se temperaturskillnaden, vilken visar sig vara marginell om något.

Sammanfattande tankar

Nu gick det ganska smidigt att få ut all energidryck och kladd, men troligen har livslängden på kylningskomponenterna sjunkit markant. Det finns absolut ingen fördel med att ha energidryck och troligen ingen annan udda vätska i sitt vattenkylningsystem, förutom att det är roligt att testa.

Med det sagt rekommenderar vi verkligen inte att du gör det här själv. Skulle något gå snett kan det plocka med sig ganska många komponenter, en risk vi också är väldigt medvetna om. När det är avklarat väcks självklart frågan om det finns några andra roliga vätskor man kan använda, men får kanske lugna oss lite på den fronten.