Under hösten 2022 anlände till slut Intels grafikkort i Arc-familjen för gaming, med siktet inställt på mellanklassen. Mottagandet av Arc A770 och A750 kan dock beskrivas som blandat, främst på grund av bedrövliga drivrutiner. Mjukvaran är också något bolaget arbetar febrilt med vid sidan om att utveckla nästa generation kodnamn "Battlemage".

I en två timmar lång sittning med PC World gästar Intels Tom Peterson, för många känd som före detta Nvidia-veteran, och talar om Arc. Där talar han bland annat om att första generationens Arc-grafikkort inte är ett självklart val för någon som bygger en ny dator, vilket tillskrivs just drivrutinerna. Han pekar dock på att bolaget gjort stora framsteg sedan lansering och menar att Intel tids nog kommer pressa ur all prestanda själva hårdvaran i Arc "Alchemist" har potential att leverera.

Intel har sedan tidigare talat om att deras fokus ligger på den storsäljande mellanklassen och att grafikkort med runt 225 watt i effektuttag är optimalt för de flesta. Tom Peterson vill inte gå in på hur bra bolagets grafikkort säljer, men berättar i alla fall att fokus fortsatt är att växa marknadsandelar och skapa allmän kännedom om Intels satsning. En del i att åstadkomma detta är just att fortsätta leverera aggressivt prissatta grafikkort.

Intel Arc: Kodnamn för fyra generationer

Kodnamn

Lansering

Alchemist

Q3 2022*

Battlemage

Q1–Q2 2024

Celestial

Senare

Druid

Ännu senare

* Intel Arc A380 lanserades tidigare medan en internationell lansering dröjde till tredje kvartalet.

När nästa generation kommer på tal är Peterson mindre frispråkig och konstaterar att Intel lärt sig av "Alchemist" och bygger vidare på detta med "Battlemage", som baseras på arkitekturen Xe 2 HPG. Vid sidan om generella förbättringar arkitektoniskt talar tidigare uppgifter om en ny minnesdel med bättre kompression, förbättringar vid ray tracing och maskininlärning (ML) – det vill säga samma områden Nvidia lägger mycket av sina resurser på sedan lanseringen av Geforce RTX 2000-serien.

Det finns ännu inga officiella uppgifter om när "Battlemage" ser dagens ljus, men rapporter talar om början av 2024. Det skulle innebära att Intel haft runt 1,5 år på sig att förbättra sina drivrutiner, där välfungerande sådana troligen skulle räcka långt för att få ett bättre mottagande än den nu aktuella första generationen.