Att få till snygg kabeldragning kan vara en utmaning även för erfarna datorbyggare, i synnerhet med mer komplicerade projekt som kräver fler kablar. En möjlig lösning som moderkortstillverkare snickrat med är att gömma kablarna genom att flytta kontakterna till moderkortets baksida. Gigabyte kallar sin upplaga Stealth och Asus presenterade under fjolåret projektet DIY-APE, en idé som nu förvandlas till verklighet.

Asus lanserar TUF Gaming B760M-BTF Wifi D4, en Micro ATX-modell med sockel LGA 1700 och stöd för DDR4-minne. Moderkortet är nästan helt utan kontakter på framsidan och endast platser för komponenter som expansionskort, lagring och primärminne kvarstår. Betydligt mer händer istället på moderkortets baksida, där vanliga kontakter för bland annat strömmatning, USB och fläktar tittar fram.

ASUS BTF 3.jpg
ASUS BTF 2.jpg
ASUS BTF 4.jpg

Moderkortets ovanliga design kan gömma de allra flesta kablarna, och Asus menar att upplägget ska underlätta kabeldragning för nybörjare. Något som kanske inte hjälper nybörjare är de stora frågetecken om chassikompatibilitet som uppstår med nykomlingen. Asus meddelar att endast vissa chassin kan hysa moderkortet, men någon lista över dessa är inte tillgänglig i nuläget.

Asus TUF Gaming B760M-BTF Wifi D4 har ännu inte dykt upp i svensk handel, och någon prissättning har inte kommunicerats av Asus. En möjlig ledtråd kan vara moderkortets syskon med kontakter på vanlig plats, som i skrivande stund landar runt 2 500 kronor.

Föredrar du ett helt kabelbefriat utseende i datorn?