Den 1 april sätter hårdvarubranschen på sig clownnäsan och skakar fram alla möjliga luriga produkter och skämt. Asus var inget undantag och i lördags presenterade de handhållna spelkonsolen ROG Ally, som ställt mot konkurrenternas kattsängar med RGB och vattensprutande headset var ett förvånansvärt rimligt koncept

Den tillhörande videon var i skämtsam ton och med referenser till tidigare bluffar, varför den suspekta produkten ändå avskrevs som aprilskämt. Nu luras Asus en runda till och avslöjar att ROG Ally minsann är på riktigt och kliver in som Windows 11-baserad utmanare till Valves Steam Deck.

Från den skämtsamma videon framgår ett gäng specifikationer, däribland att Asus gör ROG Ally i samarbete med AMD. Det betyder i praktiken att de tagit fram en systemkrets särskilt för maskinen, inte helt olikt hur AMD och Valve samarbetat kring Steam Deck. Asus avslöjar inte mer än att det är "den snabbaste hittills", med dubbel prestanda ställt mot konkurrenten.

bildasus2.jpg

Bildkälla: Dave2D

bildasus.jpg
bildasus5.jpg
valvevsasus.png

Asus ROG Ally och Steam Deck. Bildkälla: Dave2D

På Youtube har kanalen Dave2D lyckats lägga vantarna på ett tidigt testexemplar och bekräftar att systemkretsen är tillverkad på 4 nanometer, baserad på Zen 4-arkitekturen och med integrerad RDNA 3-grafik. Det skulle därmed kunna röra sig om en variant hemmahörande i "Phoenix"-familjen – ett inte obetydligt lyft mot Steam Decks kombination av Zen 2 och RNDA 2.

I samma video framgår fler detaljer om bland annat skärmen, som utöver upplösning på 1 920 × 1 080 pixlar specificeras till en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Det sistnämnda får lovord, tillsammans med tyst kylsystem. Asus egen video avslöjar att den därtill är kompatibel med bolagets uppställning externa grafikkort, vilken nyligen uppdaterades med en variant bestyckad med bärbara Geforce RTX 4090.

Pris och tillgänglighet saknas i skrivande stund, men lansering ska ske globalt och priset uppges bli "konkurrenskraftigt". Exakt vad det betyder återstår att se. Konkurrenten Steam Deck varierar i pris beroende på val om lagring, där värstingen med 512 GB SSD-lagring går loss på cirka 7 800 kronor. Att ROG Ally får en prislapp under 10 000-kronorsgränsen är därmed inte helt otänkbart.