Roman Hartung, känd som der8auer på bland annat Youtube och vd på tyska överklockningsspecialisten Thermal Grizzly, har publicerat sina resultat efter att ha ”deliddat” Intels nya Core i9-14900K. Resultat som förvånar Roman Hartung själv.

För att jämföra processorn med och utan den fabriksinstallerade kåpan använde Roman Hartung fasta inställningar för spänning, klockfrekvens, minne och så klart fläkthastighet. Från fabrik var den genomsnittliga maxtemperaturen under testet 93,1 grader celsius. ”Deliddad” sjönk den till 83,2 – nästan 10 grader celsius lägre. Med en ny kontaktram från Thermal Grizzly blev den ytterligare ett snäpp svalare med 81,5 grader celsuis genomsnittlig maxtemperatur.

Den genomsnittliga effekten innan operationen var 294 watt. Även den sjönk när kåpan togs bort, även om 10 watt inte är en lika stor sänkning.

Att ”delidda” en processor är en förhållandevis invecklad process som kräver speciella verktyg. Den typen av ingrepp bryter så klart mot tillverkarens garanti och med en processor som kostar 7 900 kronor är det inget de flesta konsumenter lär ge sig på. Men den stora skillnaden visar att Intel skulle kunna optimera processorerna mycket bättre med en bättre inkapsling. Det är företaget dock inte ensamt om. Förra året avslöjades att Ryzen 9 7900X kan bli 20 grader celsius svalare utan sin kåpa.