Plötsligt händer det. Två år efter Qualcomms köp av Nuvia är företaget äntligen redo att på riktigt utmana Intel och AMD genom att visa upp ARM-baserade systemkretsen Snapdragon X Elite. Och på pappret ser det riktigt lovande ut. Den stora frågan är dock huruvida världen är redo för ARM på riktigt, eller om det blir ännu ett svalt mottagande.

snapdragon-x-elite.jpg

ARM-revolutionens nya kämpe.

Konsumenter har valt bort ARM på grund av svagt mjukvarustöd.

Även om det finns höga förhoppningar om kretsen har tidigare ARM-satsningar fått svalt mottagande. Microsoft har gjort satsningar med bland annat Windows RT som fanns tillgängligt på första Microsoft Surface. Det fungerade bra, men ville du köra annan mjukvara än Microsofts egna var du rätt rökt. Spolar vi fram några år till 2019 presenterade Microsoft Surface X Pro, vilket var en Surface-dator som utrustats med nya ARM-baserade kretsen Microsoft SQ1. Mjukvaruläget förbättrades med denna Surface-serie, men att gå från en x86-dator till ARM lämnade fortfarande väldigt mycket att önska.

Så har det varit på PC-fronten sedan dess. Oavsett hur stora framgångar på ARM-sidan det skett, har mjukvarudelen halkat efter. Det har uppstått ett ordentligt moment 22 där det inte är värt för utvecklarna att konvertera sina program och applikationer för att kunna köras på ARM, medan konsumenter valt bort ARM på grund av svagt mjukvarustöd.

macbook-air.jpg

Apples M-försedda Macbooks har verkligen visat vad som är möjligt med ARM.

Det är andra tider nu. Apple har med sina M-kretsar verkligen visat var skåpet ska stå och har praktiskt taget gått över helt till företagets egenutvecklade hårdvara för att driva datorer. Även där var det knepigt med programstöd i början, men det har blivit mycket bättre sedan M1-tiden. Och det blir bara bättre med tiden.

Om intresset finns på Mac-sidan bör det finnas en vilja hos utvecklarna att även porta Windows-versioner av program och applikationer. Microsoft har sedan ett bra tag tillbaka erbjudit ramverket Universal Windows Platform, UWP, som ska underlätta för utvecklare att porta sin mjukvara. Trots detta har det inte blivit några större ändringar.

Nya tider?

Nu är vi här. Snapdragon X Elite kan vara det vi väntat på. Kretsen som ska lyfta upp ARM-datorer till skyarna och ge PC-användare en riktigt bra upplevelse samt göra livet lite svettigare för hårdvarujättarna Intel, AMD och Nvidia. Den stora frågan är dock om ARM faktiskt kommer lyckas få fatt på gemene man på riktigt. Förhoppningarna är höga och medlemmen @Aleshi uttalar sig väl om peppen:

Man kunde ana det när smartphones kom, och ännu mer när Windows 8 och Windows Phone 8 kom. Men sedan W10 kom med UWP så måste det varit uppenbart för alla var vi är på väg. Är ARM inne i finrummet så måste man vara med på tåget. Apple visar vägen här.

I mitten av 2024 ska utrullningen av datorer med nya Snapdragon X Elite-kretsar ske och då får vi se vad de går för. Initiala siffrorna, även om de kommer direkt från Qualcomm, ser väldigt lovande ut. Siffror i benchmark-mjukvara berättar dock bara en del av sanningen och mycket kommer fortfarande hänga på att det inte blir någon nytt moment 22 där användare står utan vettig mjukvara att använda.

Vad har du för drömmar och förhoppningar om Snapdragon X Elite?