Det är ett öronbedövande sorl. Jag hör knappt alls vad quiz-ledaren Daniel Sjöholm, FZ:s chefredaktör, säger där framme. Men det är otroligt trevligt i alla fall. Det är knökfullt i auditoriet på Viking Cinderella, som under just det här dygnet bytt namn till Moderskeppet 2. Jag befinner mig på ett musikquiz, med enbart spelmusik, och vi är hundratals nördar som knappt kan bärga oss.

Fint är det. Så många som samlas kring denna nördkultur, bestående av olika delar dator-, teknik-, spel- och filmintresse. Men det finns vissa som avfärdar det och ser det som onödigt trams. De kan inte ha mer fel. Det krävs otroligt mycket på plats för att den ska kunna uppstå och utövas. Nördkultur är på många sätt civilisationens krona.

nerdkultur.jpg

Nördkulturen är högst upp på Maslows behovspyramid.

Men vissa avfärdar det och ser det som onödigt trams. De kan inte ha mer fel.

Nördkulturen och behovspyramiden

För det första krävs en nivå av utveckling som gör att fundamentala saker på Maslows behovspyramid, som mat, vatten och trygghet är på plats. Redan här kan vi, tyvärr, räkna bort stora delar av världen där nördkultur inte är möjlig, än. En fingervisning får vi när vi tittar på tillgången till rent vatten som var tionde per­son av världens be­folkn­ing idag saknar.

Men grundläggande behov räcker inte. Nördkulturen kräver att vi går vidare längs med hela behovstrappan med kärlek, gemenskap, uppskattning och självförverkligande, vilket det fanns gott om på Moderskeppet. Det här innebär samhällen som till stora delar är fria och toleranta. Här kan vi, tyvärr igen, räkna bort många fler länder där nördkultur inte är möjlig.

Moderskeppet2 - 14 (kopia).jpg
Moderskeppet2 - 09 (kopia).jpg
Moderskeppet2 - 29 (kopia).jpg
Moderskeppet2 - 02 (kopia).jpg
Moderskeppet2 - 32.jpg

Kvar finns civilisationens krona

Men inte ens det räcker. Det behövs också en tillräckligt avancerad civilisation tekniskt och ekonomiskt och det måste finnas en fungerande marknad. Datorer och spel måste gå att köpa, och folk måste ha råd att köpa dem. Det måste finnas samlingsplatser, både digitala och fysiska, och folk måste ha råd och möjlighet att ta sig dit. Det här minskar antalet länder där nördkultur uppstår ytterligare.

Kvar finns alltså civilisationens krona. Där du som råkar läsa det här antagligen bor, verkar och nördkulturar. Det är knappast onödigt trams. Det om något visade Moderskeppet.