I mitten av december släppte Intel ett gäng Xeon-processorer med den nya Emerald Rapids-arkitekturen. Linuxfokuserade webbsajten Phoronix har utfört en rad prestandatester på toppmodellen Xeon Platinum 8592 Plus, för att avgöra hur mycket nytta AVX-512-instruktioner gör.

Phoronix testdator är utrustad med dubbla processorer med totalt 1 TB DDR5-minne och kör Ubuntu från en 3 TB stor SSD. Testerna sajten har kört är bland annat Embree, Open VKL, Y-Cruncher och framför allt Intels maskininlärningstestsvit Open VINO.

Processorns prestanda i testen är i genomsnitt nästan exakt dubbelt så hög med AVX-512 som utan, med olika stor skillnad i olika tester. Open VINO använder instruktionerna AVX-VNNI och BF16 som båda är vanliga i AI-arbetsflöden, och i det snabbaste deltestet ger de avancerade vektorinstruktionerna tio gånger snabbare resultat.

Strömförbrukningen med AVX-512 aktiverat är enligt Phoronix test i genomsnitt 10 procent högre, med aningen lägre genomsnittlig klockfrekvens.

Enligt Tom's Hardware kan resultaten tolkas som att Emerald Rapids breda stöd för AVX-512-instruktionerna kan göra Intels kretsar mer gångbara i konkurrensen med AMD:s EPYC-processorer, och spekulerar att den höga prestandan i specifika arbetsflöden – framför allt AI – kan ha lett till att Microsoft valde föregångaren Sapphire Rapids.

Resultaten är också intressanta med tanke på de sårbarheter i AVX-instruktionerna som upptäcktes i somras och vars fixar ledde till kraftigt sänkt prestanda.