Utvecklaren Dan Luu har på sin blogg publicerat en ingående prestandaanalys av den moderna webben och konstaterar dystert att många webbapplikationer är ofantligt tunga. Faktum är att en del webbplatser i princip är oanvändbara på billiga Android-mobiler, trots att de är kapabla att spela spel som PUBG med 40 bilder per sekund.

Att läsa in webbsidebyggaren Wix kräver som exempel 21 MB data, medan sajter som Patreon och Threads ligger på 13 MB per sida. Det här leder till långa laddtider och ibland att sajterna inte laddar färdigt över huvud taget på enkla mobiler.

Dan Luu har testat runt 25 populära webbplatser på fem olika maskiner, tre Macar från Apple med M3, M1 Pro och M3 Max, Tecno Spark 8C samt Itel P32. På den sistnämnda misslyckas många av sajterna att ladda ordentligt, och även på Tecno S8C tar det många sekunder att ladda de tyngre sajterna. En webbplats som Wix eller Twitter tar ett par sekunder även på den snabbaste Macen, medan en enkel sajt med forummjukvaran phpBB bara tar 0,3 sekunder. Men även på en Mac med M3-krets tar en del webbplatser över 5 sekunder att ladda och Wix klockar in på 18 sekunder.

dan luu tabell.jpg

Dan Luus tabell över långsamma webbapplikationer.

Så varför är webbplatserna så långsamma? Dan Luu pekar på en diskussion från 2018 mellan Jeff Atwood, grundare av forummjukvaran Discourse (och tidigare Stack Overflow) och utvecklaren Malte Ubl som då jobbade som utvecklingschef för Googles söktjänst. Jeff Atwood skriver att CPU-hastighet ”i princip är oändlig” och viftar bort Malte Ubls varning att utvecklare bör tänka på användare med långsammare enheter. Dan Luu menar helt enkelt att många utvecklare är bortskämda med de snabbaste datorerna och mobilerna, och inte kan föreställa sig nyttan med att optimera sina webbapplikationer eftersom de fungerar bra på deras egna enheter.