Inledning

En NAS-server kan vara mycket behändig i många lägen. Först och främst handlar det om centraliserad lagring: vare sig man bor ensam eller i ett hushåll kan det vara smidigt om alla personer (och datorer) kan komma åt informationen på en central plats. När man sedan lägger till funktioner till NAS-server kan den agera FTP-server, säkerhetskopieringsmaskin och mediautdelare till HTPC-maskinen och blir en sorts server.

Vi har tidigare [article id="5987"]visat[/article] hur man gör om en dator till en router. Pfsense bygger på FreeBSD medan Clarkconnect bygger på Linux.

Det finns en stor mängd programvaror för NAS-applikationer och vilka funktioner och hur pass enkel installation och konfiguration skall vara är upp till var och en. Programvaror som NASLite kräver en hårdvarukontroller, Unraid har ett fast RAID-läge man inte kan ändra och Openfiler har för många funktioner främst för företag. Sedan har vi andra programvaror som FreeNAS vilket bygger på router-programvaran M0n0wall.

Vi bestämde dock oss för att kika närmare på en programvara som heter Clarkconnect. Det är i grund och botten en programvara för routing och mycket annat, men operativsystemet är väldigt dynamiskt och önskar man bara installera tillägg för delning av filer är det bara att ställa in det. Läs vidare!