Hur får man pengarna att räcka? Ge tips

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lars Adaktusson:

i helsike, 35kronor ger jag för en (alldeles för stor) portion pasta med valfri sås, som faktiskt är väldigt gott. Man blir proppmätt

Håller med fullständigt! Min student-bror gör storkok utav köttfärssås och fryser in. Sedan är det bara att koka valfri pasta och värma på köttfärssås.

Visa signatur

O2+ODAC - Denon AH-D2000
MiniDSP SHD - Emotiva UPA1 - Had Oy högtalare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Random-person:

Olegh, fördubblar dina matkostnader? Du menar alltså att en dags mat kostar runt 30:- för dig?
Man får ju knappt en portion med kött för det... 30:- är snarare precis på gränsen för att få en okej frukost.

Nej det menar jag inte. Jag är itne helt hundra på hur många sådana där kassar man kan tänkas göra av med på en månad, men jag "vet" att de där utlovade fyra portionerna per måltid snarare blir två, max tre riktiga portioner. På så vis hamnar man på 10-15 portioner. Jag försöker åtminstone käka lagad mat två gånger om dagen, vilket gör att en kasse skulle räcka ungefär en vecka. Då är vi redan uppe i 4* (ca) 750kr, alltså 3k. Lägg därtill frukostmat, pålägg, bröd, smör, småjox, godis, chips, dryck och dessutom någon pizza eller dyl. någon gång ibland. Vi hamnar säkert uppemot en 3,5k.

Detta att jämföra med min nuvarande matkostnad på ungefär 1600kr/månad. Räknar man på tre kassar är vi fortfarande i närheten av en fördubbling av kostnaderna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Nej det menar jag inte. Jag är itne helt hundra på hur många sådana där kassar man kan tänkas göra av med på en månad, men jag "vet" att de där utlovade fyra portionerna per måltid snarare blir två, max tre riktiga portioner. På så vis hamnar man på 10-15 portioner. Jag försöker åtminstone käka lagad mat två gånger om dagen, vilket gör att en kasse skulle räcka ungefär en vecka. Då är vi redan uppe i 4* (ca) 750kr, alltså 3k. Lägg därtill frukostmat, pålägg, bröd, smör, småjox, godis, chips, dryck och dessutom någon pizza eller dyl. någon gång ibland. Vi hamnar säkert uppemot en 3,5k.

Detta att jämföra med min nuvarande matkostnad på ungefär 1600kr/månad. Räknar man på tre kassar är vi fortfarande i närheten av en fördubbling av kostnaderna.

Fast om du lägger 1600 kr på mat i månaden lever du ju rätt tråkigt.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem

Som nämndes tidigt i tråden, finns det folk som alltid ligger ”lite back”, och vissa som alltid får det att ”gå ihop” (eller mer än så). Inkomster kan ändras drastiskt, men folk flyttar ändå inte mellan dessa två grupper. Konstigt.

Kalkylblad 1 i Excel: Koll. Olika utgiftsposter som kolumner, månadsdag som rader. Autosummera. Fyll i under en månad för att få en susning. Fyll i under en andra månad för att se förbättringarna. Första gången jag gjorde så, sparade jag flera tusen månad två. Därefter har jag upprepat kanske en gång per år eller vartannat år, och visst är det en liten slant bättre den andra månaden. Men har man fört sådan här kassabok under en tvåmånadersperiod ett par gånger, med tid emellan, har man uppnått rätt god koll på vart pengarna rullar. De senaste åren har jag inte sett anledning att hålla på. Den avsedda medvetenheten är redan uppnådd.

Kalkylblad 2 i Excel: Planering. Innevarande månad samt de tre följande får var sin kolumn. Utgiftsposter listas radvis. Utgifter summeras. Inkomster summeras. Differans räknas ut. En av utgifterna är Xkr till "spridningskontot". (Ta årskostnad för försäkringar, fordon och vad man nu vill, summera och dividera med 12.) Detta spridningskonto är ungefär en kontrollerad variant av vad folk kallar "Buffer".

Jag upphör aldrig att förvånas över folks slösaktighet. De klipper sig hos frisör, de köper läsk på 50cl-flaskor (ist.f. 2l och hälla upp i 50cl), de köper youghurt i portionsförpackningar för trippla kilopriset, de har allehanda dyra abonnemang - varav flera helt meningslösa, de håller sig med dyra fordon som de åker med till gymmets trappmaskiner, de dricker inte kranvatten, de lämnar inte tillbaka defekta produkter, de intresserar sig för vad diverse branschfolk säger är inne - ja, ibland till och med letar de upp sådan "info". Ibland reducerar sig en människa så brutalt, att h*n till synes består av endast transaktionsdrift. Man blir ledsen och förundrad samtidigt när man ser det.

Begrunda:
SCHLAUG.SE: Jag är utshoppad
Ett absolut måste att se:
YouTube - ‪Handlefri - Kaste her - Kaste selv?‬‎

Ovanstående länkar kan leda till diskussioner om kapitalism, antikapitalism, global tillväxt, etik och så vidare. Det är inte alls meningen och om sådant intresse finns, skapa en annan tråd. Jag avser inte ta ställning till sådant med länkarna; de är bara ett tips om hur man kan få pengarna att räcka.

Jag har ibland kurerat hastigt uppkomna shoppingsug med Youtube. Det kan vara en manick som jag fått höra så många gånger att jag vill ha, att jag känner ett sug efter att skaffa en. Jag kan då gå in på Youtube, se någon packa upp en. Tänka för mig själv "Jaha." Ser en annan film av någon som packar upp samma sak. Börjar tänka "...men vad ska jag ha den till? Jag är hellre utan än att behöva gå och kasta emballaget och sitta och läsa manual." Ser en tredje film av detsamma. Känner mig dum för att jag kunde lockas att vilja ha något, noterar att uppackaren också undrar vad h*n egentligen ska göra med prylen.

Att rent allmänt försöka få i sig mindre reklam kan nog få vem som helst att slösa mindre. Frågan är hur man ska förhålla sig till reklam från livsmedelsbutikerna. Jag brukar läsa dessa reklamblad i tron att jag sparar pengar. Vad tror ni, lurar man sig själv - blir det i själva verket dyrare i mataffären?

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk Wifi, 7800X3D, Noctua D15, 64GB Kingston Fury Beast, Sapphire Pulse 7900XT, Corsair RM750X V2, Samsung 990 Pro 4TB + MP510 960GB + PNY CS3030 2TB, Define R6, Win 11.
Sig uppdaterad 2023-12-28. Inlägg där bilar jämförs med datorer beaktas inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Derox:

Fast om du lägger 1600 kr på mat i månaden lever du ju rätt tråkigt.

Menade du att det var lite mycket pengar? Jag och tjejen lägger 2000/mån och då brukar det bli lite överskott till nästa månad. Vi lagar all sorts mat, med mycket kött, kyckling och fisk.
Mat på krogen är ibland god, mat hemma är alltid god! Annars skulle man inte laga den!

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryden:

Menade du att det var lite mycket pengar? Jag och tjejen lägger 2000/mån och då brukar det bli lite överskott till nästa månad. Vi lagar all sorts mat, med mycket kött, kyckling och fisk.
Mat på krogen är ibland god, mat hemma är alltid god! Annars skulle man inte laga den!

Ja, kött, kyckling eller fisk har man ju till varje mål mat... Sen är det ju frågan om vilket kött man vill ha, eller vilken fisk. Svårt att se dig klämma in speciellt mycket gott kött i den budgeten faktiskt. Detsamma gäller ju kyckling, svårt att klämma in kyckling av bra kvalité med.

Går man dessutom ut och äter säg 2 ggr på en månad (vilket ju inte är ovanligt då man socialiserar med vänner) så försvinner ju 500-1000 kr bara där beroende på var man går och om man tar något glas vin osv.

Och om maten ute inte är god så går man uppenbarligen till fel ställen :p.

Visa signatur

Spel: Dell U2412M -:::- Intel i5 2500k, Corsair XMS3 16 GB 1600 MHz Ram, Samsung 830 256 GB, Asus P8P67-M B3, MSI GTX 660 Ti OC
Laptop: 2012 Macbook Air 13"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Random-person:

Olegh, fördubblar dina matkostnader? Du menar alltså att en dags mat kostar runt 30:- för dig?
Man får ju knappt en portion med kött för det... 30:- är snarare precis på gränsen för att få en okej frukost.

Är det ett skämt eller? Du kan få en okej frukost för typ 10 kronor. Smör till smörgåsar kostar ju inte många ören, kanske 10 öre eller så. Sen om du bakar eget bröd kan du få riktigt gott bröd till för kanske 3 kronor eller något sånt, sen så har du ost till det och kanske skinka på någon av dom, sen tillkommer juice eller mjölk. Du hamnar ju på lätt under 15 kronor iaf.

Permalänk
Medlem

Alt 1. Minska kostnaderna
Alt 2. Öka intäkterna

Personligen föredrar jag alt 2 då jag ogillar att snåla, föredrar att köpa det jag vill ha och leva gott istället.

Skaffa ett bra extrajobb, då slipper man bry sig om hundralappar hit eller dit utan kan köpa och göra det man vill, även om man pluggar.

Permalänk
Medlem

Angående mat så är smörgåsar och juice ett tämligen kostnadsineffektivt sätt att tillföra energi till kroppen. Det är snabba kolhydrater som försvinner långt innan det är dags att äta lunch. Kliver man in i en affär för att handla lunch med lågt blodsocker kan man räkna med att komma ut med onödiga inköp. Dessutom så ger lågt blodsocker även ett allmänt lätt deprimerat sinnestillstånd. Depression är inte bra för plånboken.

Protein, fett och fibrer är bra näringskällor. Det tar lång tid för kroppen att omvandla dessa till blodsocker och förser därför kroppen med energi under längre tid än kolhydrater.

Ett ekologiskt ägg kostar kanske 2kr. Grädde kostar ungefär 40kr per liter. För en person som jobbar fysiskt så är 3 ägg (450 kcal) och 1 dl grädde (390 kcal) i form av äggröra en mättande och tillfredsställande start på dagen för 10kr. Har du kontorsjobb, lägg halva äggröran i en matlåda och ät på kafferasten innan lunch. Om det prompt måste ätas bröd, ät fiberrikt knäckebröd. Gröt med mycket fibrer är också ett alternativ som är billigt.

Glöm att äta kött varje dag om du vill spara pengar. Det går att göra fantastiskt goda grytor på bönor, linser och säsongsgrönsaker för en spottstyver. Vitkål kostar för tillfället några kronor per kilo. Utmärkt som pizzasallad, råkostsallad eller i gryta.

Visa signatur

EOS 5D • EOS-1D Mark IV • 16-35/2.8L • 70-200/2.8L IS II • 35/1.4L • 200/2L IS • 400/2.8L IS

Permalänk
Medlem

Go frukost enligt MIG fullkornshavregryn kostar 20kr för 1-2kg typ räcker flera dagar veckor om man är ensam, sen möjlk till! Samt två fibermackor, 24kr 15st stora mackor räcker flera dagar. Samt smör till kostar 14-17kr. Sen finns det fläskkotletter på ica maxi (skit goda) kostar ofta 39kr/kg då är de hyffsat stora köper du ett pack på 2,5kg och äter 2 köttbitar om dagen hyffsat stora så räcker det en vecka ca. Sen ris till och sen lägger kryddar man köttet med salt, peppar, paprikakrydda, och lite smått o gott jag gillar lite piffi på faktiskt sen lägger de i mjöl (blir litet skin på köttet) sen kallsås som man gör utav naturell yoghurt, sweetchili och alla möjliga kryddor! Gott är inte alltid dyrt!

Edit: Varför jag hellre äter fullkorn är för att man blir mer mätt på det. Men som jag som är student så kan man ju inte köpa direkt vad man vill men sen när jag har heltids jobb och allt så kommer man skämma bort sig mer!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ryden:

Menade du att det var lite mycket pengar? Jag och tjejen lägger 2000/mån ...

o.O är det 2000:-/mån tillsammans eller 2000:-/mån vardera? För om det är det första känns det spontant som ni 2 har grym koll på era utgifter vad det gäller mat! Teach me~ :3

Visa signatur

q6600 @ 2,4GHz | 9800gtx+ Sli | 4096MB ddr2 | 2 x 500 Gb Samsung HDD | StealthXstream 600w | P182

Permalänk
Medlem
Skrivet av Twinkie:

o.O är det 2000:-/mån tillsammans eller 2000:-/mån vardera? För om det är det första känns det spontant som ni 2 har grym koll på era utgifter vad det gäller mat! Teach me~ :3

Du skriver själv att om andra lyckas, beror det på att de har "grym koll på [sina] utgifter vad det gäller mat". Efter den indirekta identifieringen av ditt problem, vore det en förolämpning mot allas intelligens att förklara för dig vad ditt nästa steg är, om du önskar sänka dina livsmedelskostnader.

Lycka till!

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk Wifi, 7800X3D, Noctua D15, 64GB Kingston Fury Beast, Sapphire Pulse 7900XT, Corsair RM750X V2, Samsung 990 Pro 4TB + MP510 960GB + PNY CS3030 2TB, Define R6, Win 11.
Sig uppdaterad 2023-12-28. Inlägg där bilar jämförs med datorer beaktas inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bartil:

Du skriver själv att om andra lyckas, beror det på att de har "grym koll på [sina] utgifter vad det gäller mat". Efter den indirekta identifieringen av ditt problem, vore det en förolämpning mot allas intelligens att förklara för dig vad ditt nästa steg är, om du önskar sänka dina livsmedelskostnader.

Lycka till!

Jag har inget behov av att sänka mina kostnader då jag bor hemma. Min flickvän som bor ensam har dock en matkostnad på 2000:-/mån och hon anstränger sig för att hålla kostnaderna låga. Därav blev jag imponerad om det nu är så att personen ifråga har tillsammans min sin flickvän enbart en kostnad på 2000:-/mån.

Mer tänkt som en komplimang egentligen, även om jag såklart är rätt så nyfiken hur de får till det

Visa signatur

q6600 @ 2,4GHz | 9800gtx+ Sli | 4096MB ddr2 | 2 x 500 Gb Samsung HDD | StealthXstream 600w | P182

Permalänk

Folk med smarta, goda, nyttiga, billiga maträtter kan ju gärna dela med sig.
Är blivande student så lär bli lite knapert i 3 år nu! ^^

Permalänk
Medlem
Skrivet av Generalkyckling:

Folk med smarta, goda, nyttiga, billiga maträtter kan ju gärna dela med sig.
Är blivande student så lär bli lite knapert i 3 år nu! ^^

Makaroner + kött kan man variera väldigt mycket.

Makaroner
Tärnad falukorv.
Lök.
Paprika.
Egenlagad ostsås. Mjölk+mjöl+ost.

Sen blanda i en gryta.

Har du en stor gryta kan du göra för hela veckan!

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Medlem

Har också observerat att det finns folk som alltid klarar sig och sådana som alltid har ont om pengar, oavsett inkomst. Det är rätt intressant. Jag tror det handlar lite om hur man ser på sin lön. Jag har bekanta som precis innan en löneförhöjning yttrat något i stil med "det spelar egentligen ingen roll, pengarna är slut i slutet av månaden i alla fall". Så fungerar inte jag. Istället har jag avsatt en viss summa för sparande från lönen varje månad. Jag räknar inte denna summa som disponibla pengar utan sätter stopp för konsumtionen när den del av budgeten om är avsatt för detta är slut. Naturligtvis är inte syftet att dö på en hög pengar men jag siktar på att om några år bo i hus eller bostadsrätt och det äter ganska bra med pengar.

Några enkla mer konkreta råd:
-Lunchlådor. Jag kan i åtminstone 3-4 veckor laga enkla rätter som smakar bra mycket bättre än det man kan köpa i restaurangen på jobbet. Och jag är knappast någon stjärna på matlagning.

-Spara istället för att köpa på avbetalning. Sparande ger ränta, för lån betalar man ränta. En ren vinstaffär.

-Undvik uppbindning av pengar i olika abonnemang. Det kan vara allt från telefoner till gymkort. Köp bara sådana abonnemang du verkligen avser utnyttja ordentligt.

Visa signatur

"We have just one world But we live in different ones" - Dire Straits, "Brothers in arms"

Permalänk
Skrivet av Generalkyckling:

Folk med smarta, goda, nyttiga, billiga maträtter kan ju gärna dela med sig.
Är blivande student så lär bli lite knapert i 3 år nu! ^^

Skippa kött så gott det går, det är fruktansvärt dyrt om du ska ha gott kött (dvs. inte ica-kött).

Ägg är billigt, nyttigt och hyfsat gott. Ägg och bacon är riktigt billigt och gott, fast tyvärr inte allt för hälsosamt.

Som student kommer du dock inte att ha en krävande ekonomi, så länge din hyra inte är mycket hög eller du läser överdrivet humanistiska ämnen (mycket mer kurslitteratur) så bör du inte ha några problem med att spendera minst 1600:-/månad på mat. Öl utanför kåren är dyrt, glöm inte det!

Att vi studenter skulle vara fattiga är först och främst en myt som folk upprepar för att de vill att andra ska tycka synd om oss.

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Skrivet av Random-person:

Att vi studenter skulle vara fattiga är först och främst en myt som folk upprepar för att de vill att andra ska tycka synd om oss.

Drygt 8k är det man får om man tar fulla lån etc.? En person som fick ut 8k i månaden för sitt jobb skulle jag inte kalla rik det är fan skralt med pengar det. Men det är ju utgifterna man blir rik på.

Själv blir man student nu men har jobbat i två år och har skramlat ihop endel pengar. Hoppas på att kanske kunna leva på dem i 1-2 år utan att låna. Jag har nog alltid tillhört de personer som "alltid" har pengar, jag har aldrig någon månad känt att pengarna tagit slut. Så jag har aldrig undersökt mina utgifter så noga. Under mina två år jag jobbat och bott hemma har jag spenderat pengar precis som jag känt för och inte snålat, men jag har absolut inte slösat för den skull. Även fast jag levt så har jag lyckats spara ganska mycket pengar. Dock har jag bott hemma då och inte betalat den fina goda maten man får inhandlad hemma. Blir svårt att gå ner i standard på maten.

Mina tips blir som många andra, matlådor är gott och storkok är enkelt. Fundera över dina köp väl.

Permalänk
Medlem

De senaste två-tre månaderna har jag haft matkostnad på 0:-. Detta genom att ta vara på vad andra slänger bort.

Mitt tips är att kika vad din lokala coop- ica- eller willysbutik slänger varje dag. Man blir galet förvånad över hur mycket bra mat man kan ta till vara på. Detta kanske inte är något för de svagsinta, men det är nog bland det mest etiska man kan göra i matväg.

Visa signatur

kärlek.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattias:

De senaste två-tre månaderna har jag haft matkostnad på 0:-. Detta genom att ta vara på vad andra slänger bort.

Mitt tips är att kika vad din lokala coop- ica- eller willysbutik slänger varje dag. Man blir galet förvånad över hur mycket bra mat man kan ta till vara på. Detta kanske inte är något för de svagsinta, men det är nog bland det mest etiska man kan göra i matväg.

Beakta de juridiska följderna, då den utgångna maten fortfarande ägs av handlaren eller återvinningsföretaget som sköter bortforsling. Du kan komma att åtalas för stöld.

Det sagt så är det få som bryr sig om det görs snyggt. Är de inte positivt inställda så är de snarare ambivalenta än negativa. Jag har själv tagit till vara på 30kg+ köttfärs vid ett tillfälle.

Känner man någon inom branschen som kan öppna en dörr och ge sitt medgivande så är det ett utmärkt sätt att mätta sin mage på.

Visa signatur

EOS 5D • EOS-1D Mark IV • 16-35/2.8L • 70-200/2.8L IS II • 35/1.4L • 200/2L IS • 400/2.8L IS

Permalänk
Medlem

Vill man ha gratis eller riktigt billigt kött som är riktigt gott så ska man vara kompis/släkt med jägare

Permalänk
Medlem
Skrivet av sunnis:

Vill man ha gratis eller riktigt billigt kött som är riktigt gott så ska man vara kompis/släkt med jägare

Tyvärr är ju vilt ganska långt ifrån gratis om man slår ut vad det egentligen kostar. Fällavgifter, arrende, jaktkort, bensin, ammunition, ...

Men gott är det. Och helt fantastiskt att följa maten från hjord till bord, så att säga.

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av kode:

Tyvärr är ju vilt ganska långt ifrån gratis om man slår ut vad det egentligen kostar. Fällavgifter, arrende, jaktkort, bensin, ammunition, ...

Men gott är det. Och helt fantastiskt att följa maten från hjord till bord, så att säga.

Fast de flesta jägare är bara ute efter trofén (hornen) och ger ofta bort köttet till nära och kära. I och med att vi bor på landet så har vi en del jaktmarker och min morbror är jägare (även min kusin) och när de skjutit något brukar vi få rätt mkt av köttet. Men sen betalar de inget för att jaga. Fast egentligen ska de som bor ha allt kött (ostyckat) och jägaren får enbart hornen, om man inte har något avtal om pengar.
Fast vi får köttet styckat.

Visa signatur

Nya Projektet!
Kontakta moderatorkåren via Kontaktformuläret om ni vill något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MulleEng:

Fast de flesta jägare är bara ute efter trofén (hornen) och ger ofta bort köttet till nära och kära. I och med att vi bor på landet så har vi en del jaktmarker och min morbror är jägare (även min kusin) och när de skjutit något brukar vi få rätt mkt av köttet. Men sen betalar de inget för att jaga. Fast egentligen ska de som bor ha allt kött (ostyckat) och jägaren får enbart hornen, om man inte har något avtal om pengar.
Fast vi får köttet styckat.

Jag tror nog inte att majoriteten av de svenska jägarna är trofe-jägare utan i allra högsta grad ute efter kött.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Skrivet av Random-person:

Skippa kött så gott det går, det är fruktansvärt dyrt om du ska ha gott kött (dvs. inte ica-kött).

Att vi studenter skulle vara fattiga är först och främst en myt som folk upprepar för att de vill att andra ska tycka synd om oss.

Fast rik kommer man ju knappast att vara?
3000kr i bidrag på en månad. Ska räcka till boende, mat, telefon osv. Det gör det inte. Och andra inköp/nöjen etc utöver det.
Men tvivlar inte på att man kan leva ok på lånet.

Permalänk

baka eget bröd! blir mycket godare, tar kanske lite tid men fördelarna är fler än om man köper bröd. För man får mer bröd för pengarna, man vet vad som finns i och inga konstiga tillsatser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cloned:

däremot finns det enhel del människor därute som tycks kunna leva på samma 500ing i månader och ändå ha råd att hänga på krogen.

Snyltare kallas de personerna, sådana bör man undvika.

Förstår inte besattheten av att snåla med maten i den här tråden.
Att inte äta ute varje dag är ju naturligtvis vettigt, men att leva på 1500 spänn i månaden?

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanna_l:

baka eget bröd! blir mycket godare, tar kanske lite tid men fördelarna är fler än om man köper bröd. För man får mer bröd för pengarna, man vet vad som finns i och inga konstiga tillsatser.

Din tid verkar inte så värdefull om du tycker det är lönsamt att konkurrera med de stora bagerierna. Mitt bröd jag köper håller mycket längre också. Bara för att något är tillsatt betyder det inte att det är dåligt på alla sätt och vis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xerbee:

Din tid verkar inte så värdefull om du tycker det är lönsamt att konkurrera med de stora bagerierna. Mitt bröd jag köper håller mycket längre också. Bara för att något är tillsatt betyder det inte att det är dåligt på alla sätt och vis.

Verkligen? Du menar att om du skulle baka eget så skulle du sitta och vänta medan degen jäser?

Visa signatur

The power of GNU compiles you!
"Often statistics are used as a drunken man uses lampposts -- for support rather than illumination."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Generalkyckling:

Folk med smarta, goda, nyttiga, billiga maträtter kan ju gärna dela med sig.
Är blivande student så lär bli lite knapert i 3 år nu! ^^

Skulle kunna bli en otroligt lång post, men för att ta några:

Klassiska ungkarlsvarianter med baked beans/vita bönor i tomatsås. Exempel:

-Strimla ett halvt paket bacon. Kör kanske 60 sekunder i halvhet stekpanna, om stekpannen är tillräckligt varm slå av den när baconet åker i. Ta av pannan från plattan och häll i vitabönorburken och var försiktig så du inte bränner bönorna om pannan var tokhet. Ställ tillbaka pannan på plattan, med fördel med lock, tills bönorna är varma. Kör inte bönburken för hårt så du kokar bort all vätska, lock är som sagt en fördel.
Servera med valfri pasta men eftersom konsistensen är relativt lös skulle jag inte rekommendera allt för stor pasta om du inte käkar med sked.
Kommentar: Monsterportion för under 10kr om man kör billiga bönor och pasta. Men kan kanske vara värt att kosta på sig en bakedbeansort som man gillar beroende på ekonomi.

-Stekt falukorv, potatis och en burk värmda baked beans. Ganska standard husmanskost. Tex scans falukorv smakar ok och är relativt billig. Om man inte vill gå på en nit med bönor som smakar underligt så bör heniz fungera men de är relativt dyra jämfört med andra märken.
Kommentar: Även om man kör heinz bönor bör man kunna landa på runt en tia för en stor portion om man använder en halv burk bönor och kör med 6-8 tunnare korvskivor.

-"Sweet and sour" burkar i olika varianter. Man kan hitta uncle bens för en tia ibland men man kan antagligen käka två gånger på en 15kronors willysburk eftersom de är större. Den enda man bör tänka på att det kan skära sig ordentligt med smaken om sött får kännbar sälta. Exempelvis är inte bacon vidare smart att blanda i, gör man det skulla jag inte rekommendera mer än ett halvt paket. Vad som fungerar bra är tex de klassiska "dennis hotdogsen". Varför? De är väldigt milda i smaken. Att strimmla 5 i 3-4mm skivor räcker och blir över för en burk. Stek korven snabbt innan burken åker i, se vita bönor och bacon ovan.
Variant 2: Finstrimmlade kycklingfiler. Kan krävas något mer teknik för att bli lyckat men det är faktiskt ganska billigt om man köper kycklingfile när det är billigt eftersom det går åt så lite.
Kommentar: Relativt billigt som går att variera en hel del, speciellt eftersom man kan köra med olika rissorter eller pasta.

En av de förmodligen absolut billigaste och nyttigaste maträtterna man kan göra: Gryta. Går inte att skriva kort men skitsamma.
Till att börja med, kör ingen megagryta första gången eftersom det är en rätt stor chans att man drar i saker "för att sätta piff på det hela" som sabbar grytan.
Denna varianten går dock i princip inte att misslyckas med:

Köp det billigaste fläskköttet du kan hitta. Tex fläskfile när det är drive fungerar utmärkt men det kommer bli noll skillnad med tex fläskottletter. Nöt fungerar inte för denna typ av gryta eftersom grytan kommer smaka vatten om du kör med nöt.
Rensa köttet, som svål och ben från fläskkotletter, hinnor från fläskfile etc och strimla upp i SMÅ bitar. Exepelvis 20x5x5mm strimmlor. Bryn kötter SNABBT på hög värme, vi snackar under en minut här.

Hacka upp grönsaker du gillar men tänk på att den stora mängden måste vara sånt som inte har dominerande smak. Ta tex ett kilo morötter men kanske max 100g palsternacka eftersom palsternacka har en stark smak. Vad man kan köra mycket av är saker som morötter, gul lök, kålrot och tex purjolök. Ska vi säga 4 delar morötter, 2 delar kålrot, 2 delar gul lök, en del purjolök, tex en halv del palsternacka och en fjärdedel(eller mindre) fänkål.

Ha i allt i en gryta och ha i vatten precis så det täcker blandningen, eller något mindre. Varför vara sparsam med vattnet? Svar: För att grönsakerna kommer att sjunka ihop och med för mycket vatten blir det soppa i stället för gryta.

Till det svåraste, att koka upp och låta det sjuda i 2-4 timmar. Varför svåraste? Svar: Det tar en jäkla tid för det hela att koka upp, speciellt om man kör på väldigt låg värme för att inte bränna grytan. Så rör mycket, använd lock, och kör på en av de lägsta temperaturerna på plattan. När det väl kokat upp kokar det på 1-2 av 12 när jag kör 5 liter med lock till exempel.

De i sammanhanget avancerade sakerna:

-Skumma grytan efter en timme eller så tills det inte finns mer "skum". Anledningen är att "skummet"(som jag tror är äggviteämnen från fläsket) är det som luktar illa när man kokar fläsk. Det bör vara helt frigjort efter en timme och ses som lite vitt skum. Enkelt att ta bort med en matsked, ta bort det du ser, vänta 5 minuter, ta bort det du ser etc några gånger tills det ser bra ut.

-Salta och peppra, gör inte detta tills du anser att grytan är färdig. Är lite skitsamma hur mycket peppar du har i men jag skulle vara sparsam med peppar om jag var oerfaren. Saltet är som alltid mycket svårare och viktigare men denna typ av gryta är relativt enkel att salta eftersom det smakar rätt bra utan. Ha i lite salt i taget och smaka. Blir det för mycket blir de till att kasta grytan eller att späda ut.

-Red av grytan efter saltet och pepparn. Använd inte vetemjöl. Vetemjöl ger en matt ton som man vill ha i till exempel många såser och stuvningar. Men man vill inte använda vetemjöl i saker som ska vara blanka och genomskinliga. Reder du av en gryta som denna med vetemjöl kommer vätskan bli mattgrå och det kommer inte se gott ut. Min favorit för blanka genomskinliga saker är majsstärkelse, så kallat maizenamjöl. INTE maizena såsredning etc. Annars fungerar potatismjöl lika bra. Båda är enkla att använda, häll upp lite i en kaffekopp eller liknande, ha i vatten och rör om med tex en gaffel. Till skillnad mot vetemjöl löser det upp sig utan problem och blir klumpfritt. Ha i lite i taget tills grytan har rätt konsistens. Kom ihåg att det tjocknar runt kokpunkten så var noga med att det kokat upp innan du tillsätter mer så det inte blir för tjockt.

Servera med kokt potatis. Man kan givetvis blanda i massa potatis i grytan och sedan käka grytan rakt av men det bli så jäkla tråkigt jämfört med att köra potatisen separat.
Frys in grytan i portionsförpackningar av valfri storlek.

Kommentar: Förmodligen bland det absolut billigaste och nyttigaste man kan käka som samtidigt är gott om man får till det. Ett halvkilo kött räcker lätt till 5 liter gryta, funkar antagligen helt ok med sägl 250g eftersom poängen med grytor som dessa är att det ska koka så länge att allt i grytan smakar ungefär likadant. Med andra ord är köttet mest en krydda. Men om man vill lyxa till det kan man kosta på sig ett helt kilo typ 29kr/kg fläsk när der är drive, som det typ alltid är på någon typ av fläsk. Igen, det spelar ingen roll vilken typ av fläsk det är(förutom julskinka, bacon osv) eftersom det kokar så länge att det blir så mört att du delar köttet lika lätt med gaffeln som kniven.

Hade tänka dra igenom ett gäng billiga rätter till men känner att jag måste pudra näsan snart. Kan dra ett generellt tips för tråkig stekmat.

Man kan använda asiatisk soja(och andra saker men soja är smidigt av några anledningar) för att binda smaker till saker man steker. Det kräver dock viss teknik eftersom det inte fungerar om man gör fel. Asiatisk standardsoja karamelliserar sig när den blir upphettad. Är den på det man steker så fastnar den där när den karamelliserar sig. Problemet är att om sojan är på botten av stekpannan i stället för det man steker så karamelliserar sig sojan där i stället.

Så om man vill piffa upp köttbullarna från ica med tex vinäger och någon grillkrydda så kan man ha i soja, vinäger och krydda i margarinet/oljan i pannan innan den blir allt för het. Rulla sedan runt köttbullarna i fettet så blandningen fördelar sig runt köttbullarna INNAN pannan blir så het att sojan blir karamelliserad. När värmen stiger kommer sojan att karmallisera sig på det du steker ock stanna där och hålla kvar andra kryddor man hade i pannan.
Fungerar med allt man vill steka, till exempel hamburgare eller ungkarlsvarianten med bacon och vita bönor ovan men var försiktig med för mycket salt som tex så kallade grillkryddor eftersom standardsoja är väldigt salt.

En typisk variant med detta är strimmlad kyckling, för tex uncle bens exemplet ovan. Kycklingstrimmlor(eller allt finstrimmlat kött) är dock betydligt svårare. Varför? Svar: Därför att finstrimmlad kyckling får man steka snabbt på hög värme om man inte vill käka något som kan liknas med broskbitar. Eftersom det då med andra ord inte går att ha sojan etc i pannan innan kycklingen eftersom den kommer vara karamelliserad innan kycklingen åker i får man ta till andra medel. Klassiker med kyckling är valfri vinäger så låt oss säga att vi ska köra med vinäger, soja och torkad chili av något slag i pulverform. Man kan då dra i chillin i pannan innan kycklingstrimmlorna, sedan har man i kycklingen och snabbt som fan försöker man pricka kycklingen med först vinägern och sedan sojan medans man försöker kasta runt strimmlorna så det fördelar sig jämt.

Om man har problem med att steka finstrimmlat kött, både kyckling, nöt och fläsk så kan man frysa köttet först och sedan tina det så det inte sitter ihop innan man steker, eller åtminstone låta det stå ett tag i kylskåpet först. Men det bör sällan behövas om man inte har dille på att steka 30-sekundersgrejer i 4 minuter, vilket tyvärr rätt många verkar ha.

Känns lite random att chansa ut maträtter när man inte vet vad folk gillar. Vilken typ av mat brukar du äta?