Skrivet av Generalkyckling:
Folk med smarta, goda, nyttiga, billiga maträtter kan ju gärna dela med sig.
Är blivande student så lär bli lite knapert i 3 år nu! ^^
Skulle kunna bli en otroligt lång post, men för att ta några:
Klassiska ungkarlsvarianter med baked beans/vita bönor i tomatsås. Exempel:
-Strimla ett halvt paket bacon. Kör kanske 60 sekunder i halvhet stekpanna, om stekpannen är tillräckligt varm slå av den när baconet åker i. Ta av pannan från plattan och häll i vitabönorburken och var försiktig så du inte bränner bönorna om pannan var tokhet. Ställ tillbaka pannan på plattan, med fördel med lock, tills bönorna är varma. Kör inte bönburken för hårt så du kokar bort all vätska, lock är som sagt en fördel.
Servera med valfri pasta men eftersom konsistensen är relativt lös skulle jag inte rekommendera allt för stor pasta om du inte käkar med sked.
Kommentar: Monsterportion för under 10kr om man kör billiga bönor och pasta. Men kan kanske vara värt att kosta på sig en bakedbeansort som man gillar beroende på ekonomi.
-Stekt falukorv, potatis och en burk värmda baked beans. Ganska standard husmanskost. Tex scans falukorv smakar ok och är relativt billig. Om man inte vill gå på en nit med bönor som smakar underligt så bör heniz fungera men de är relativt dyra jämfört med andra märken.
Kommentar: Även om man kör heinz bönor bör man kunna landa på runt en tia för en stor portion om man använder en halv burk bönor och kör med 6-8 tunnare korvskivor.
-"Sweet and sour" burkar i olika varianter. Man kan hitta uncle bens för en tia ibland men man kan antagligen käka två gånger på en 15kronors willysburk eftersom de är större. Den enda man bör tänka på att det kan skära sig ordentligt med smaken om sött får kännbar sälta. Exempelvis är inte bacon vidare smart att blanda i, gör man det skulla jag inte rekommendera mer än ett halvt paket. Vad som fungerar bra är tex de klassiska "dennis hotdogsen". Varför? De är väldigt milda i smaken. Att strimmla 5 i 3-4mm skivor räcker och blir över för en burk. Stek korven snabbt innan burken åker i, se vita bönor och bacon ovan.
Variant 2: Finstrimmlade kycklingfiler. Kan krävas något mer teknik för att bli lyckat men det är faktiskt ganska billigt om man köper kycklingfile när det är billigt eftersom det går åt så lite.
Kommentar: Relativt billigt som går att variera en hel del, speciellt eftersom man kan köra med olika rissorter eller pasta.
En av de förmodligen absolut billigaste och nyttigaste maträtterna man kan göra: Gryta. Går inte att skriva kort men skitsamma.
Till att börja med, kör ingen megagryta första gången eftersom det är en rätt stor chans att man drar i saker "för att sätta piff på det hela" som sabbar grytan.
Denna varianten går dock i princip inte att misslyckas med:
Köp det billigaste fläskköttet du kan hitta. Tex fläskfile när det är drive fungerar utmärkt men det kommer bli noll skillnad med tex fläskottletter. Nöt fungerar inte för denna typ av gryta eftersom grytan kommer smaka vatten om du kör med nöt.
Rensa köttet, som svål och ben från fläskkotletter, hinnor från fläskfile etc och strimla upp i SMÅ bitar. Exepelvis 20x5x5mm strimmlor. Bryn kötter SNABBT på hög värme, vi snackar under en minut här.
Hacka upp grönsaker du gillar men tänk på att den stora mängden måste vara sånt som inte har dominerande smak. Ta tex ett kilo morötter men kanske max 100g palsternacka eftersom palsternacka har en stark smak. Vad man kan köra mycket av är saker som morötter, gul lök, kålrot och tex purjolök. Ska vi säga 4 delar morötter, 2 delar kålrot, 2 delar gul lök, en del purjolök, tex en halv del palsternacka och en fjärdedel(eller mindre) fänkål.
Ha i allt i en gryta och ha i vatten precis så det täcker blandningen, eller något mindre. Varför vara sparsam med vattnet? Svar: För att grönsakerna kommer att sjunka ihop och med för mycket vatten blir det soppa i stället för gryta.
Till det svåraste, att koka upp och låta det sjuda i 2-4 timmar. Varför svåraste? Svar: Det tar en jäkla tid för det hela att koka upp, speciellt om man kör på väldigt låg värme för att inte bränna grytan. Så rör mycket, använd lock, och kör på en av de lägsta temperaturerna på plattan. När det väl kokat upp kokar det på 1-2 av 12 när jag kör 5 liter med lock till exempel.
De i sammanhanget avancerade sakerna:
-Skumma grytan efter en timme eller så tills det inte finns mer "skum". Anledningen är att "skummet"(som jag tror är äggviteämnen från fläsket) är det som luktar illa när man kokar fläsk. Det bör vara helt frigjort efter en timme och ses som lite vitt skum. Enkelt att ta bort med en matsked, ta bort det du ser, vänta 5 minuter, ta bort det du ser etc några gånger tills det ser bra ut.
-Salta och peppra, gör inte detta tills du anser att grytan är färdig. Är lite skitsamma hur mycket peppar du har i men jag skulle vara sparsam med peppar om jag var oerfaren. Saltet är som alltid mycket svårare och viktigare men denna typ av gryta är relativt enkel att salta eftersom det smakar rätt bra utan. Ha i lite salt i taget och smaka. Blir det för mycket blir de till att kasta grytan eller att späda ut.
-Red av grytan efter saltet och pepparn. Använd inte vetemjöl. Vetemjöl ger en matt ton som man vill ha i till exempel många såser och stuvningar. Men man vill inte använda vetemjöl i saker som ska vara blanka och genomskinliga. Reder du av en gryta som denna med vetemjöl kommer vätskan bli mattgrå och det kommer inte se gott ut. Min favorit för blanka genomskinliga saker är majsstärkelse, så kallat maizenamjöl. INTE maizena såsredning etc. Annars fungerar potatismjöl lika bra. Båda är enkla att använda, häll upp lite i en kaffekopp eller liknande, ha i vatten och rör om med tex en gaffel. Till skillnad mot vetemjöl löser det upp sig utan problem och blir klumpfritt. Ha i lite i taget tills grytan har rätt konsistens. Kom ihåg att det tjocknar runt kokpunkten så var noga med att det kokat upp innan du tillsätter mer så det inte blir för tjockt.
Servera med kokt potatis. Man kan givetvis blanda i massa potatis i grytan och sedan käka grytan rakt av men det bli så jäkla tråkigt jämfört med att köra potatisen separat.
Frys in grytan i portionsförpackningar av valfri storlek.
Kommentar: Förmodligen bland det absolut billigaste och nyttigaste man kan käka som samtidigt är gott om man får till det. Ett halvkilo kött räcker lätt till 5 liter gryta, funkar antagligen helt ok med sägl 250g eftersom poängen med grytor som dessa är att det ska koka så länge att allt i grytan smakar ungefär likadant. Med andra ord är köttet mest en krydda. Men om man vill lyxa till det kan man kosta på sig ett helt kilo typ 29kr/kg fläsk när der är drive, som det typ alltid är på någon typ av fläsk. Igen, det spelar ingen roll vilken typ av fläsk det är(förutom julskinka, bacon osv) eftersom det kokar så länge att det blir så mört att du delar köttet lika lätt med gaffeln som kniven.
Hade tänka dra igenom ett gäng billiga rätter till men känner att jag måste pudra näsan snart. Kan dra ett generellt tips för tråkig stekmat.
Man kan använda asiatisk soja(och andra saker men soja är smidigt av några anledningar) för att binda smaker till saker man steker. Det kräver dock viss teknik eftersom det inte fungerar om man gör fel. Asiatisk standardsoja karamelliserar sig när den blir upphettad. Är den på det man steker så fastnar den där när den karamelliserar sig. Problemet är att om sojan är på botten av stekpannan i stället för det man steker så karamelliserar sig sojan där i stället.
Så om man vill piffa upp köttbullarna från ica med tex vinäger och någon grillkrydda så kan man ha i soja, vinäger och krydda i margarinet/oljan i pannan innan den blir allt för het. Rulla sedan runt köttbullarna i fettet så blandningen fördelar sig runt köttbullarna INNAN pannan blir så het att sojan blir karamelliserad. När värmen stiger kommer sojan att karmallisera sig på det du steker ock stanna där och hålla kvar andra kryddor man hade i pannan.
Fungerar med allt man vill steka, till exempel hamburgare eller ungkarlsvarianten med bacon och vita bönor ovan men var försiktig med för mycket salt som tex så kallade grillkryddor eftersom standardsoja är väldigt salt.
En typisk variant med detta är strimmlad kyckling, för tex uncle bens exemplet ovan. Kycklingstrimmlor(eller allt finstrimmlat kött) är dock betydligt svårare. Varför? Svar: Därför att finstrimmlad kyckling får man steka snabbt på hög värme om man inte vill käka något som kan liknas med broskbitar. Eftersom det då med andra ord inte går att ha sojan etc i pannan innan kycklingen eftersom den kommer vara karamelliserad innan kycklingen åker i får man ta till andra medel. Klassiker med kyckling är valfri vinäger så låt oss säga att vi ska köra med vinäger, soja och torkad chili av något slag i pulverform. Man kan då dra i chillin i pannan innan kycklingstrimmlorna, sedan har man i kycklingen och snabbt som fan försöker man pricka kycklingen med först vinägern och sedan sojan medans man försöker kasta runt strimmlorna så det fördelar sig jämt.
Om man har problem med att steka finstrimmlat kött, både kyckling, nöt och fläsk så kan man frysa köttet först och sedan tina det så det inte sitter ihop innan man steker, eller åtminstone låta det stå ett tag i kylskåpet först. Men det bör sällan behövas om man inte har dille på att steka 30-sekundersgrejer i 4 minuter, vilket tyvärr rätt många verkar ha.
Känns lite random att chansa ut maträtter när man inte vet vad folk gillar. Vilken typ av mat brukar du äta?