behöver hjäp med konfiguartion av nätverk

Permalänk
Medlem

behöver hjäp med konfiguartion av nätverk

Tjena.

Ska hjälpa en bekant med att få trådlöst nätverk hemma, men har stött på riktigt struliga problem.

Han har en ZyXel p-660H-D1 moden, och en Zyxel P-320W trådlös router.

Modemet skall ha en routerfunktion inbyggd (eftersom det finns 4 lan portar) men verkar vara avstängd då gatewayen jag får är 217.210.56.1. Det jag har prövat nu är att koppla en TP kabel från modemets LAN port 1 till routerns WAN port, vilket resulterar i att Internetet intefungerar alls. Om jag kopplar in kabeln från modemets första port till routerns första port (för att annvända den som switch) kommer jag åt routerns konfiguration och får den som gateway, men internet fungerar ändå inte.

Har jag missat något?

Jag funderade på om det inte borde fungera om man får på routerfunktionen på modemet och sedan kopplar routern som switch, men då måste man ju slå på den, och hur kan jag konfigurera modemet när det inte fungerar som gateway?

Hoppas på hjälp!

Permalänk

Själv har jag samma Telia modem men en D-Link DIR-655 som trådlös router. Ditt modem har olikfärgade portar med förvalda funktioner (Dator, TV, Telefon, Reserv). Du skall koppla en kabel från röd markerade datorutgången i modemet till Internet/WAN (åtskilda porten) på routern. Koppla till sist en kabel från valfri LAN-port i routern till din PC.

Routern får en extern IP-adress och de andra portarna tilldelas lokala DHCP adresser av routern. Om Routern inte är inställd för DHCP utdelning så se i manualen vilket adressområde den har och ställ in en fast adress i PC'n tills du fått kontakt med och konfigurerat routern.

När jag öppnar adressen 192.168.0.1 i Firefox så hamnar jag i routern och på status sidan ser jag att routerns Internetadress är IP Address : 78.73.68.1xx.

P.S. Koppla inte om modemets datorutgång mellan router och olika PC för ofta. MAC-adressen som ansöker om IP-adress inte får ändras för tätt. Normalt skall man vänta 30 minuter mellan inkoppling av olika datorer till modemet.

Visa signatur

Windows 10 Pro x64 | inwin A1 Plus White | AMD Ryzen 9 3900X | Asus ROG Strix X570-I Gaming | Corsair 3600MHz 16GB | Sapphire Radeon RX 5700XT | Samsung SSD M.2. 960 Pro. 1TB | LG 4K OLED55C9PLA

Permalänk
Medlem

vbal: Ditt p660h-d1 har ingen routerfunktion, utan är ett triple-play modem. Du kan som sagt bara använda port ett på modemet (röda).
Om du kopplar om utrustning i samma port så får du ett maclås på ca 20 min, dvs ingen internetåtkomst förrens efter 20 min på den "nya" prylen du kopplar in