Permalänk

html > php

Kan man köra en hemsida fullt på .php ?
Om man nu har en hemsida som bara är html kan man då bara byta ut .html till .php ?
Eller måste man bygga om hela hemsidan till php ?

Inga dumma kommentarer tack, allt jag undrar om man kan göra på det sättet eller jag måste bygga om hela sidan.

Permalänk
Medlem

HTML och php är två helt skilda saker. Som te x jordgubbar och rabarber. Det två helt olika saker men använder du dem tillsammans och gör en härlig rabarber och jordgubbspaj (Din färdiga hemsida) så har du något riktigt nice.

HTML används för att beskriva hur en sida ska se ut för webbläsaren. Php däremot används för att göra sidan dynamisk eller utföra vissa saker. Te x att kolla mot databasen och hämta den text som ska visas.

Man kan tänka säg att php säger åt html att presentera den datan php har bearbetat för personen som laddar hemsidan.

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Du kan la inte konvertera rakt av men lägg till t.ex mysql och annat kul så kan du göra sidan mer dynamisk som Baafen skrev.

HTML och CSS kod är till för design och layout.

Permalänk
Avstängd

Ja, det går bra att bara byta filändelse på en html-fil till .php. Men naturligtvis finns det ingen som helst fördel med att göra det om du inte också lägger till lite php-kod.

Permalänk

Ok, detvar bara det att jag läste en artikel om att .php och .html var lika snabba och tänkte då att då borde det vara skitsamma om jag har .html eller .php , men för att ha php kod så måste det väll vara .php ? eller man kan ha php kod i .html också ?

Permalänk
Medlem

PHP är ett skriptspråk för webbservrar, och har ingenting med vare sig HTML, CSS eller något annat att göra. Filändelsen .php talar om för webbservern att den ska mangla filen genom en PHP-tolk, som i sin tur skriver vad den nu vill till utströmmen/klienten (HTML-kod, CSS, JavaScript, PNG eller något annat).

Med andra ord: om du ändrar filändelsen till .php på en fil som inte innehåller PHP-kod kommer det inte gå fortare, utan snarare långsammare eftersom webbservern måste köra innehållet genom en PHP-tolk. Men jag tror inte ens det går att räkna tidsförlusterna i millisekunder på en modern dator.

Permalänk

Ok, stort tack för hjälpen!

Det är lite kluddigt i början att fatta allt

Permalänk
Medlem

Allt beror förstås helt på vad det är för typ av webbplats. Om det ofta görs kopplingar mot databaser, funktioner etc. så är det också ofta bra att systematiskt mangla allt via php. Beror helt på upplägget. Är det däremot en funktion du vill lägga till så som formulär eller liknande så räcker det med att endast använda php på den specifika sidan.

Visa signatur

i7 920 | 12GB DDR3 | GTX 480 | GA-X58A-UD7 | 160GB SSD X25-M G2 | 1TB F3 HD103SJ | W7 64-bit | Mac Mini
Webb: bluekitestudios.com

Permalänk
Medlem

Det går ju också att ställa in webservern så att den kör *.html-filer genom en php-tolk också, eller vilken ändelse man nu vill ha, men standarden är nog att .html-filer bara skickas ut som dom är till webläsaren. Om man då har php-kod i en sådan så kommer den att synas i källkoden tillsammans med html-koden, och i värsta fall syns den även på hemsidan. Webläsaren kan inte tolka php-kod, som redan nämnts så körs php på servern, medans html (som "bara" är ett uppmärkningsspråk) tolkas av webläsaren.

Ofta blandar man in php-kod i html-filer (och döper dom då till .php för att php-koden ska köras). Att tala om att "konvertera" en sida till php eller att bygga en hel sida i språket php är altså fel, en hemsida måste byggas i html. Däremot är php ett väldigt bra och kraftfullt verktyg för att generera html-kod och annan data enligt önskemål.

Vill man börja lägga in php-kod i en html-sida så är det bara att döpa om den till *.php och köra på. Däremot så måste man köra den via en webserver som stödjer php (det kan göras lokalt på den egna datorn, se tex wamp, eller på en webservern online) för att man ska se effekten av php-koden.

Visa signatur

Jobbar som IT-konsult och driver https://datarymden.se med internet- och colocationtjänster i Umeå. Erbjuder hosting av servrar till rimliga priser, både tower och rackmonterade.