Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Hur fungerar frekvensfilter?

Hej

Jag håller på skriva ett lärdomsprov om nätverk via elnätet (är 18 år, går sista året i min treåriga datanomutbildning) och har kommit in på frekvensfiltrering (Orthogonial Frequency-Division Multiplexing) som är en vital del inom den tekniken.

Jag har letat och tittat omkring på olika sidor, och försökt få en bra bild av hur tekniken fungerar (på en ganska simplen nivå, d.v.s. utan matematiska regler m.m.) men sidorna tenderar att vara ganska avancerade och har inte riktigt svar på min egentliga fråga.

Nu till frågan:

För att skicka flera signaler genom samma medium använder de olika frekvenser. När en signal når filtret, hur vet filtret vilken frekvens det är? Tänk t.ex. att en lampa lyser en gång i sekunden (1 Hz) medan en annan lyser 2 gånger (2 Hz). En gång i sekunden kommer då båda lamporna att lysa samtidigt, hur vet man just i det skedet vilken frekvens vardera lampa hur? Okej, det är omöjligt att veta det just då när det gäller lampor, men hur görs detta i elektroniken?

Hoppas någon insatt kan förklara detta på ett någorlunda lättbegripligt sätt (ser fram emot ditt svar MBY)!

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Alltså det fungerar ju inte riktigt som du säger med en lampa som blinkar i 1hz och 2hz.

Detta är hur man multiplexar t.ex. telefon signaler
Är ju ingen expert på detta men bilden från wikipedia är ju ganska förklarande tycker jag.

Där den de olika kanalerna får var sin tid på den gemensamma ledningen, enkelt förklarat. Sen splittas de upp till de olika kanalerna i demuxen. Den styrs ofta av en tidskrets.

LAN på el-nätet
Sen finns det ju andra typer av sätt att skicka data. T.ex. går det ju att skicka data på strömkablarna i ett hus genom att modifiera amplituden i en högre frekvens än vad vårat 50Hz nät går på.
Frekvensfiltret är ju förinställt för att filtrera ut rätt frekvens.

Försökte hitta lite bilder på google om det men det enda jag kom på var "aliasing" vilket är en teknik som används flitigt idag. Men det var inte riktigt de bilderna jag sökte.

Aja.. är ingen expert på något vis men det kanske hjälpte lite.

Visa signatur

tack o bock

Permalänk
Medlem

Tack för svaret! Hade endast sett på den där artikeln på engelska, där samma bild inte fanns.

Vissa saker blev nog klarare med ditt inlägg, men det där rör väl sig ändå om en s.k. "time-division" multiplexing? Så vitt jag har förstått är det någon sorts "frequency-division" multiplexing som de använder sig av i nätverken.

Jag repeterade lite elektronik och tittade lite på kretsar till band-pass filter på engleska wikipedia, och hittade den här kretsen:

Denna krets filtrerar då bort frekvenserna utanför det frekvensspektrum den kan släppa igenom. Jag försökte förstå hur den fungerade, och kom till följande teori:

1. Då frekvensen är väldigt låg slipper strömmen bra genom spolen, men kondensatorn ger ett högt motstånd, vilket leder till att den övre polen inte får någon spänning och således ingen spänning ut.

2. Då frekvensen är väldigt hög har kondensatorn litet motstånd, men spolen ger högt motstånd och fortfarande kommer ingen ström till den övre polen och ingen spänning ut.

3. Då frekvensen är inom rätt spektrum slipper strömmen ganska bra både genom spolen och kondensatorn, strömmen når båda polerna och spänning kommer ut.

Hur korrekt är denna teori, ifall man inte går in jättemycket på detaljer utan snarare ett "proof of concept"?