Snabba upp en gammal filserver

Permalänk
Medlem

Snabba upp en gammal filserver

Jag har en två år gammal filserver med 4 SATA-diskar och någon enkelkärnig AM2-processor. Efter att jag nu börjat streama HD från den märker jag att den börjar gå på knäna.

Jag kör diskarna på moderkortets inbyggda kontroller, RAID5 via Ubuntus kerneldriver. Krypterad LVM på det.

Var är flaskhalsen? Räcker det med att stoppa i en snabbare CPU? Ibland ligger den på runt 70% bara jag streamar en DVD över samba. Skulle ett dedikerat SATA-kort vara lösningen? Eller bådera? Kanske ett nytt moderkort med inbyggd SATA3, DDR3 och AM3? Eller är det så enkelt som att moderkortets gigabitnterface är för kasst för att leverera?

Jag gillar att min CPU är på 45W. Ju kallare system, desto bättre. Det går dock att tänja lite på den faktorn om det är nödvändigt. Jag behöver dock inget overkill. Det viktiga är att jag kan streama HD utan att det behöver stanna upp för att buffra.

Jag vet att jag ska köra Ubuntu och RAID5. Förmodligen mjukvaru-RAID om ingen övertygar mig om annat. Endast fri mjukvara är välkommet i mitt hem. Alla tips mottages med nöjsamhet.

Permalänk
Medlem

Dels kör du mjuk raid5 som kräver sitt av cpu:n för paritetsberäkningar. Därutöver krypterar du ännu datan om jag förstod rätt. Därtill beroende på hur du streamar om den är tvungen att sköta upp packningen av filmen till kan det nog vara att ett par år gammal enkärnig når sina gränser. Nu vet jag inte om detta är den rätta lösningen, men jag skulle börja med att försöka köpa en Athlon II 45watt dubbelkärnig och se vad som händer. Dels är de effektivare per mhz, och dels går de säkert i högre frekvens än din nuvarande.
Du kunde ju även testa innan det om du har någon överlops hårdskiva hemma, att streama från den okrypterat och se vad som händer.