Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

AMD lyfter blicken från Intel – vill in på nya jaktmarker

Permalänk
Medlem
Skrivet av Segas:

Går väl inte att tvinga ett företag att delas upp? Skulle ju vara sjukt isåfall!

"Lyckas du för bra så sänker vi dig"

Skickades från m.sweclockers.com

Var ju inga problem med Telia och även British Telecom här i Storbritannien.

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Defeat^:

Nvidia tegra ÄR en ARM cpu med inbyggd gpu??

Nej, Tegra är mer än bara en CPU med inbyggd GPU.
Tegra är ett system-on-a-chip (SoC). Den har northbridge, southbridge, och memory controller.

Permalänk
Skrivet av veggie_d:

Jodå. Microsoft beordrades ju att splitta upp sig i två delar kring millennieskiftet (en för Windows och en för allt annat), fast de överklagade väl och det blev aldrig så. Men AT&T var ju ett jättebjässigt företag fram tills någon gång på 80-talet när de blev tvångssplittrade i en rätt stor mängd olika bolag.

Coolaste historien på det ämnet är väl ändå Standard Oil Company som under början av 1930talet hade monopol på oljeidustrin i sådan skala att amerikas högsta domstol gick in och tvingade företaget att dels upp i 34 mindre företag. ett av dessa företag är idag top 5 rikast företag på hela planeten (exxon mobile) och kille som själv startade hela företaget (John D Rockafeller) var redan på den tiden god för över 1 miljard usd, vilket 2008 hade varit värt 17 gånger vad Bill Gates idag sitter på...

Visa signatur

Intel i5 2500k 4,7Ghz@ 1,425v - Noctua NH-D14 - Crucial DDR3 BallistiX Tactical 16GB CL8 1,5v - Gigabyte Radeon HD7970 3GB 1189/6400 mhz - Asus Xonar Essence STX - Asrock Z77 Extreme 6

Permalänk
Datavetare
Skrivet av MrAdde:

Drar inte en atom ganska mycket mer ström då ?

Den Atom jag testade med har en TDP på 8.5W, så ja det är mer än Kal-El. Men det var en "vanlig" Atom på 45nm. Finns SoC baserade på Atom och dessa finns från en TDP på 650mW upp till runt 4W, vilket är helt i nivå med ARM baserade SoC för pekplattor. Tegra2 och Kal El ligger runt 3W.

Det intressanta är ändå att 4 st crème-de-la-crème ARM kärnor (Cortex A9) på 1.3GHz inte presterar bättre än 2 st Atom kärnor på 1.5GHz med HT. Atom har inte förändras sedan den introducerades 2008. Skulle vara interessant att se vad Intel kan med nästa generation Atom (i.e. 2:gen Atom) byggd med 22nm och tri-gate, dagens Atom byggs fortfarande på 45nm!

Har en känsla av att en sådan CPU definitivt kommer matcha Cortex A15 som möjligen dyker upp om ca ett år, kan mycket väl dröja längre. Är dock ren spekulation från min sida. 22nm Atom är ungefär ett år bort. En 32nm kommer runt nyår (Medfield), fast det är samma gamla CPU med en GPU (SGX545) som är i nivå med den som sitter i iPad2 (SGX543MP2). Intel har lovat att det kommer Android baserade pekplattor baserade på Medfield, då blir det lite lättare att göra direkta jämförelse mellan ARM och x86. Mina pengar är på att x86 plattorna kommer ha bäst prestanda, inte helt säker på att 32nm räcker för att få ner strömförbrukning, men vi lär få se.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Boss302:

Om de inte hållit så hårt i x86 licensen så hade vi säkerligen haft fler aktörer på marknaden.
Dessutom har de isåfall grävt sin grop själva, hade AMD fått sälja processorer när de var överlägsna intel så hade de haft större marknadsandel o mycket större omsättning samt större möjlighet att fortsätta utvecklingen.
Tycker du det är sjukt?
Hur skulle det va om alla större företag går ihop.. Då behövs inga lagar mot kartellbildning.

Så du menar även att GM bör släppa mot Saab Automobile. Finns inget företag som frivilligt vill se sina tekniker gå till konkurrenter. AMD får skylla sig själva för att de har en ledning i klass med Saab Automobile. Misskötta företag brukar få sitt staff av konsumenterna och marknaden. AMD har överskattat Bulldozer som Victor Muller drar halvdöda kaniner ur hatten.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yoshman:

Inte har redan en licens för att tillverka ARM och de tillverkade tidigare en ARM serie som kallades Xscale. Xscale har nu sålts till Marvell, men Intel behöll sin ARM licens.

Intel har, föga oväntat, fått frågan många gånger hur mycket mer effektiv en CPU utan bagage skulle kunna bli. Och svarat har alltid varit att folk överskattar grovt hur mycket bättre en sådan CPU skulle bli. Intel-ingenjörerna själva tippar på 10-20% mer effektiv och de har ju försökt en gång att skapa något från scratch med IA64.

Men faktum är att x86_64 är en RIKTIGT bra arkitektur givet de restriktioner i form av material, klockfrekvenser, minneshastigheter vi har idag.

x86_64 är, förutom i386, den mest kompakta maskinkoden av alla moderna CPUer. Mer kompakt än ARM, som i sin tur är mer kompakt än PowerPC och MIPS. Kompakt kod betyder mer cache-hit som i sin tur betyder lägre strömförbrukning och högre prestanda.
i386 hade brist på heltalsregister och saknade flyttalsregister (man hade en flyttalsstack med 8 platser!). x86_64 fixade detta, man har nu 16 heltasregister (lika många som ARM) och 16 flyttalsregister.

Det finns sedan 2009 SoC baserad på Atom som har en TDP på så lite som 650mW, z500, vilket visar att det är fullt möjligt att få en x86 CPU att dra lika lite ström som en ARM.

Och för att återanvända en del av mitt inlägg i tråden om 10W Intel CPU

För att ställa saker i lite rimligare relation mot varandra så testade jag även att köra på en dual core Atom på 1.5GHz. Konfigurerade CoreMark att använda alla 4 trådarna som finns i Atom CPUn, notera att Atom har en väldigt hög effektivitet på sina HT då varje CPU-kärna är väldigt ineffektiv och "stallar" ofta. Sandy Bridge kanske får ut ~30% extra prestanda från en HT, Atom får ofta ut ~60%! Det är inte bara positivt, SNB får ut mycket mer då den redan är långt mycket mer effektiv per tråd än Atom.

Med GCC får Atom maskinen ett CoreMark på 9968 och med ICC får den 12162. Så en 1.5GHz Atom spöar alltså Kal-El i denna benchmark om man använder Intels egen kompilator. Och vi vet ju hur snabb Atom känns jämfört med Sandy Bridge...

Kal-El har en CoreMark på 11352.

Menade mest på att ARM är in order. Det var väl det som gör det enklare och strömsnålare. För vissa uppgifter är det helt ok då det mesta av jobbet inte behöver out of order för fatt vara snabbt nog. Skulle vara kul om Intel faktiskt gick in dit med x86 på allvar. Livet skulle vara bra mycket enklare om det var en enhetlig plattform och man kunde installera OS som i PC världen.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon127948:

Menade mest på att ARM är in order. Det var väl det som gör det enklare och strömsnålare. För vissa uppgifter är det helt ok då det mesta av jobbet inte behöver out of order för fatt vara snabbt nog. Skulle vara kul om Intel faktiskt gick in dit med x86 på allvar. Livet skulle vara bra mycket enklare om det var en enhetlig plattform och man kunde installera OS som i PC världen.

Alla ARM CPUer var in-order fram till och med Cortex A8. Första out-of-order (OoO) ARMen var Snapdragon, som är väldigt lik Cortex A8 men Qualcomm har gjort en del förbättringar och en av dessa var att göra flyttalsdelen OoO, heltalsdelen är in-order.

Cortex A9, som sitter saker som SGII, iPad2 och iPhone4S, är OoO både i heltalsdelen och flyttalsdelen. Däremot är Atom in-order, vilket kanske ännu mer visar hur långt före x86 är ARM i prestanda när en 2-kärnors in-order x86 CPU med HT på 1.5GHz (Atom) kan matcha en 4-kärnors OoO ARM på 1.3GHz (Kal El) i ett test där alla kärnor/trådar kan används fullt ut.

För svensson är ändå prestanda per CPU-tråd det klart viktigaste. Ingen skulle hävda att Atom är snabbare än AMD Zacate. Men faktum är att Atom ofta är snabbare än Zacate, även på samma klockfrekvens, förutsatt att alla 4-trådar kan användas på Atom mot de 2-trådarna som Zacate har. Zacate är däremot klart snabbare i program där bara 1 CPU-tråd används, vilket är en förkrossande majoritet av alla program på desktop.

Sedan tror jag många inte skulle vilja göra något mer avancerat än möjligtvis surfa på en vanlig PC som har en CPU med Atom prestanda.

Har för mig att Intel sagt att även nästa generations Atom (ska komma om ca 1 år) fortfarande ska vara in-order just därför att en sådan CPU blir så extremt mycket enklare (läs strömsnålare & billigare) än en OoO variant. Även ARM börjar ju få lite andra tankar kring OoO, Cortex A15 är OoO och är efterföljaren till Cortex A9. Men nu har även ARM presenterat en Cortex A7, som är helt binärkompatibel med Cortex A15, men Cortex A7 är in-order och förväntas dra mycket mindre ström än Cortex A15. Rätt säker på att det är Cortex A7 vi kommer få se i telefoner, trots namnet ska den (enligt ARM) ändå matcha eller till och med vara snabbare än Cortex A8.

Edit: Cortex A7 ska matcha Cortex A8 i prestanda, inte Cortex A9 som jag skriv först.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Intel har inte haft något intresse av att utveckla en Atom som har allt för bra prestanda då den skulle kannibalisera på deras ordinarie notebooksortiment som har mycket högre marginaler. De har istället väntat på att se hur marknaden utvecklas. När de första netbooksen släpptes så såg man ju att många hellre valde att köpa en billig netbook med Atom än en dyrare men snabbare notebook. Intel gör ju allt de kan för att hålla intresset uppe för prestandadatorer, titta bara på deras ultrabook-koncept. Det är här de stora pengarna finns att hämta.

Om de känner sig pressade så har Intel givetvis resurser för att kunna utveckla en betydligt bättre Atom än den nuvarande. Blir spännande att se hur pass bra gen2 Atom kommer prestera då det säger en del om hur Intel tror att marknaden kommer utvecklas i framtiden. Utmaningen ligger i att skapa något som är såpass bra att de kan dominera i det ultraportabla segmentet utan att för den skull tappa försäljning av notebooks. Många vanliga användare skulle helt klart klara sig bra med en uppbiffad Atom som huvuddator. Nuvarande Atoms är ju ett skämt, tror inte att många som har ägt en av de tidigare gen1 Atom är så sugna på att köpa någon av de nuvarande Atomerna om de vill uppgradera datorn.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Yoshman:

Inte har redan en licens för att tillverka ARM och de tillverkade tidigare en ARM serie som kallades Xscale. Xscale har nu sålts till Marvell, men Intel behöll sin ARM licens.

Intel har, föga oväntat, fått frågan många gånger hur mycket mer effektiv en CPU utan bagage skulle kunna bli. Och svarat har alltid varit att folk överskattar grovt hur mycket bättre en sådan CPU skulle bli. Intel-ingenjörerna själva tippar på 10-20% mer effektiv och de har ju försökt en gång att skapa något från scratch med IA64.

Men faktum är att x86_64 är en RIKTIGT bra arkitektur givet de restriktioner i form av material, klockfrekvenser, minneshastigheter vi har idag.

x86_64 är, förutom i386, den mest kompakta maskinkoden av alla moderna CPUer. Mer kompakt än ARM, som i sin tur är mer kompakt än PowerPC och MIPS. Kompakt kod betyder mer cache-hit som i sin tur betyder lägre strömförbrukning och högre prestanda.

Fast har inte kritiken varit den att x86 är kompakt kod men nackdelen är att CPU blir komplex och därmed drar den mycket ström? RISC är väl just det mindre komplex CPU.

Att fråga Intel om hur bra x86 är lite som att fråga Swedbank om vilken bank som är bäst. Ta deras siffra ggr 3 så kanske det stämmer. Men det är väl inte bara antal hästar som är viktigt? Det lär finnas mer saker som borde bort. Hur bussar osv hanteras. Det blir lite Porche på moppehjul ibland av PC-systemet. Det går bra rakt fram, men en kurva...

Permalänk
Medlem

Är det de sälla jaktmarkerna det talas om?

Permalänk
Datavetare
Skrivet av lolight:

Fast har inte kritiken varit den att x86 är kompakt kod men nackdelen är att CPU blir komplex och därmed drar den mycket ström? RISC är väl just det mindre komplex CPU.

Att fråga Intel om hur bra x86 är lite som att fråga Swedbank om vilken bank som är bäst. Ta deras siffra ggr 3 så kanske det stämmer. Men det är väl inte bara antal hästar som är viktigt? Det lär finnas mer saker som borde bort. Hur bussar osv hanteras. Det blir lite Porche på moppehjul ibland av PC-systemet. Det går bra rakt fram, men en kurva...

Visst blir det mer komplext att avkoda x86 kod, men avkodaren står idag för ca 1 promille av alla transistorer. Så det kvittar nog i praktiken. För att vara en RISC har ARM faktiskt ett ganska komplext instruktionsset och det är en orsak till att ARM bättre än andra RISC:ar för små/strömsnåla system.

Att utföra operationer som håller sig inom CPU:n är bättre ur strömsynpunkt. Så kompakt kod är en fördel då man slipper i större utsträckning använda extern cache/RAM.

Även andra CPU-designers än Intel har ju försök skapa en modern och mycket bättre CPU och ingen har ännu lyckats göra något som är signifikant bättre än det som skapades på 70-80 talet (x86 och ARM är ju från den tiden). Och Intel är inte de enda som hävdar att även om man startade med ett blankt papper och designade ett modern CPU instruktions-set så skulle den ändå inte vara speciellt mycket bättre än vad vi har idag.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av PerZerk:

Så du menar även att GM bör släppa mot Saab Automobile. Finns inget företag som frivilligt vill se sina tekniker gå till konkurrenter.

Eftersom Gm o saab inte är de enda som gör bilar så skiter jag i vilket, o förmodligen "lagen" också.

Skrivet av PerZerk:

AMD får skylla sig själva för att de har en ledning i klass med Saab Automobile. Misskötta företag brukar få sitt staff av konsumenterna och marknaden. AMD har överskattat Bulldozer som Victor Muller drar halvdöda kaniner ur hatten.

Att de (ledningen) klantat sig håller jag med om. Men att det på något vis skulle rättfärdiga intels fulspel (att konsumenterna inte fick välja) kan jag inte gå med på.

Citat:

The new CEO [Dirk Meyer] is a guy that once told the design team (when he was a manager in Texas) “if you don’t like it, quit” – and 60 out of 100 people in Sunnyvale quit within a month. They used to hand place and hand instantiate each cell in the design for maximum efficiency and speed – now they rely on tools which perform 20% worse than humans (in order to save money).

Permalänk

Släpp x86 patentet och låt tekniken flöda. Patent bromsar bara utvecklingen.

Visa signatur

|| Gigabyte GA-MA790X-UD3P || AMD Phenom II X4 955 @ 3,8 GHz || 2*2 GB Kingston HyperX PC8500 || Asus Radeon HD 5850|| Zalman ZM600-HP600W || Windows 7 64-bit ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av minibite3:

Släpp x86 patentet och låt tekniken flöda. Patent bromsar bara utvecklingen.

Kluven. Patentväsendet är viktigt, inte bara för att (och antagligen mest för motsatsen) skydda stora företag. Men visst skulle vi se många nya innovationer om det släpptes fritt.

Dock kommer det (som tur är?) aldrig att ske - inte som saker ser ut nu i alla fall.

Personligen bryr jag mig ärligt talat inte överdrivet mycket, men jag har aldrig varit direkt begränsad av en stram budget för mina elektronikinköp (om man nu argumenterar kostnad). Visst kan det på många plan vara negativt om AMD drar sig ur helt. Personligen hade jag bara en K6-processor någon gång för länge sedan. Bytte ut den generationen därpå och har bara kört intel sedan dess :).

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av PerZerk:

Varför ska de göra de för? De har ju redan egen tillverkning på processorer till sina servrar.
AMD kan ju sälja det till Victor Muller istället. Han behöver väl säkert något nytt att sätta tänderna i när Saabfabriken bomar igen om ett halvår eller så.

Vad jag vet har IBM ingen licens för x86.

Permalänk
Avstängd
Visa signatur

R7 3700X | X570 Aorus Master | 32GB | EVGA 1080 Ti FTW3 | Noctua NH-D15S | FD Meshify C Copper
R7 1700 | X370 Gaming-ITX | 16GB | RX Vega 64 LE | Noctua U12S | Node 304
2 x HPE ProLiant Microserver Gen 8 | 1265L V2 | 16GB | 20TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av SeF.Typh00n:

Ah, var lite orolig där ett tag X)

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

Suck. En aktör på marknaden...

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem
Skrivet av astrob0y:

Suck. En aktör på marknaden...

Missade du SeF.Typh00n's länk några poster upp?

AMD kommer alltså INTE att dra sig ur X86, de menar bara att i framtiden kommer det inte gälla gamla AMD vs. Intel utan fler aktörer som ARM kommer vara med och slåss då fler och fler folk går över från rena datorer till bärbart och surfplattor/mobiler.

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk

har alltid haft amd förut, men sen lessna jag på deras trams och köpte en intel i7 istället. kan lugnt säga att... WOW intel.

Visa signatur

Intel 2600k överklockad 4.5gzh | 8 gb corsair vengeance | asus sabertooth | Cruiser ssd 120 gb | Ati Radeon 7970 |Antec twelvehundred

Permalänk
Relik 📜

Att AMD ska lämna x86-marknaden läser i alla fall inte jag i nyheten, men alla tolkar ju på sitt eget vis. Däremot ser jag ett konstaterande om att företaget kanske lämnar toppstriden med Intel för att bredda sig på andra marknader, vilket även är i linje med vad som sagts till The Verge.

Citat:

AMD is a leader in x86 microprocessor design, and we remain committed to the x86 market. Our strategy is to accelerate our growth by taking advantage of our design capabilities to deliver a breadth of products that best align with broader industry shifts toward low power, emerging markets and the cloud.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Geeks
SweClockers
Skrivet av blackeagle:

Missade du SeF.Typh00n's länk några poster upp?

AMD kommer alltså INTE att dra sig ur X86, de menar bara att i framtiden kommer det inte gälla gamla AMD vs. Intel utan fler aktörer som ARM kommer vara med och slåss då fler och fler folk går över från rena datorer till bärbart och surfplattor/mobiler.

Vem har egentligen skrivit att AMD ska upphöra med x86? Dummaste slutsatsen på mycket länge i så fall.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Vem har egentligen skrivit att AMD ska upphöra med x86? Dummaste slutsatsen på mycket länge i så fall.

Håller med, jag tolkade det helt enkelt som att de ska släppa tunnelseendet med Intel som enda konkurrent.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Vem har egentligen skrivit att AMD ska upphöra med x86? Dummaste slutsatsen på mycket länge i så fall.

Ja, som sagt, många tolkade det fel både här och på andra ställen på nätet, även om nyheten inte alls handlade om det utan just flytten av fokus från racet i prestandatoppen.

Folk i våra kretsar är väl väldigt inkörda på just det översta prestandasegmentet antar jag och tänker inte alltid på att den stora massan av inkomsten för AMD ligger i just Fusion och de billigare processorerna som åker med i märkesdatorer.

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem
Skrivet av blackeagle:

Missade du SeF.Typh00n's länk några poster upp?

AMD kommer alltså INTE att dra sig ur X86, de menar bara att i framtiden kommer det inte gälla gamla AMD vs. Intel utan fler aktörer som ARM kommer vara med och slåss då fler och fler folk går över från rena datorer till bärbart och surfplattor/mobiler.

Nej. Jag missade inte den. Jag förstod Sweclockers artikel. Jag av någon gillar när företag slåss om mina pengar genom att tävla om att erbjuda bäst sak för minst peng.

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Skrivet av Lösbonde:

Ont: Jag hoppas AMD börjar satsa på någon typ av "crossfire" teknologi som låter en APU arbeta tillsammans med grafikkortet för en rejält högre prestanda, vilket i såfall skulle göra AMD till det självklara valet för en gamer. De har möjligheten i och med att de äger föredetta ATI.

Vore kul och se det, då det kanske kanbli bättre samspel mellan de två parterna...

Jag har för mig att det fanns ett tidigare projekt för x86 som lades ned, men jag kan minnas fel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Patrik356b:

Vore kul och se det, då det kanske kanbli bättre samspel mellan de två parterna...

Jag har för mig att det fanns ett tidigare projekt för x86 som lades ned, men jag kan minnas fel

Fast det finns ju redan. Llano går att köra i Crossfire med ett grafikkort.

Permalänk
Skrivet av Janav:

Kluven. Patentväsendet är viktigt, inte bara för att (och antagligen mest för motsatsen) skydda stora företag. Men visst skulle vi se många nya innovationer om det släpptes fritt.

Dock kommer det (som tur är?) aldrig att ske - inte som saker ser ut nu i alla fall.

Personligen bryr jag mig ärligt talat inte överdrivet mycket, men jag har aldrig varit direkt begränsad av en stram budget för mina elektronikinköp (om man nu argumenterar kostnad). Visst kan det på många plan vara negativt om AMD drar sig ur helt. Personligen hade jag bara en K6-processor någon gång för länge sedan. Bytte ut den generationen därpå och har bara kört intel sedan dess :).

Stora företag skall enligt min mening inte behöva något skydd. Skydd mot vad? Risk för konkurs? Då har företaget inte varit tillräckligt effektivt jämfört mot sin konkurrent helt enkelt.

Jag kan inte prata om alla patent, men på mjukvara kan jag tycka det är idiotisk att kunna ta patent på en kombination av ettor och nollor.
Allting kan beskrivas med ettor och nollar, och ren matematik borde inte kunna patenteras som det görs idag!

Visa signatur

|| Gigabyte GA-MA790X-UD3P || AMD Phenom II X4 955 @ 3,8 GHz || 2*2 GB Kingston HyperX PC8500 || Asus Radeon HD 5850|| Zalman ZM600-HP600W || Windows 7 64-bit ||