Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Jag är helt med på det, och har ju tidigare skrivit ungefär samma sak, men för att få en ström genom kroppen krävs det att spänningen är hög nog, och en apelsin har lägre impedans än en människa.
Om man nu ser på 12V så kommer det däremot att bli så låg ström att den är ofarlig för en frisk vuxen person, de flesta kommer inte ens att känna att det är spänning.

Jag håller helt med, först vid runt 40v kan strömmen leda så lätt att det blir riktigt farligt.
Jag ser spänning som, hur fort strömmen färdas.(inte helt korrekt men det fungerar oftast så)

Visa signatur

ASUS P57P55D-E, INTEL CORE I5 750 @ 4013MHz, Corsair Dominator XMP @ 1950MHz, OCZ Stealthxstream 700W, SAPPHIRE HD 4870 512 MB, 2TB HDD, Noctua NH D-14, NZXT GAMMA, NZXT SENTRY LX, ANTEC VERIS PREMIUM, SIDEWINDER X4, RAZER KRAIT.

Permalänk
Medlem

Jag testade precis hur mycke ström som går genom kroppen vid 12V.
Satte mitt labb-aggregat på 12 volt och mätte strömmen med multimeter.
Strömmen gick från vänster till höger hand.
Med torra fingrar: 200µA
Med blöta fingrar: 600µA

Don't try this at home

stavfel
Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av bizon:

Jag testade precis hur mycke ström som går genom kroppen vid 12V.
Satte mitt labb-aggregat på 12 volt och mätte strömmen med multimeter.
Strömmen gick från vänster till höger hand.
Med torra fingrar: 200µA
Med blöta fingrar: 600µA

Don't try at this home

Hmm... experimentet utfördes av en tränad stuntman och nu är det hans änka som förmedlar resultatet ?
eller menar du att du överlevde 12V ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Klart du kan få en rejäll "kyss" av att stoppa in fingret i ett lamputtag. Resistansen hos en människa är knappast konstant och beror på vilken väg strömmen går. Om fingrer rör vid nollan och fasen lär strömmen endast gå genom fingret? Till skillnad från om du bara tog i fasen?

Länge sedan jag läste el men "motoriken" sviker en också vill jag minnas. Tar du exempelvis i ett strömförande handtag kan musklaturen låsa sig. Är det spänningen eller strömmen som påverkar detta?

Allt stämmer, förutom sista frågan. Svaret på sista frågan är frekvensen.

Skrivet av Genesis:

Många röriga inlägg här. Mitt försök att klargöra lite / mitt behov att skriva av mig:

Man kan inte ha en ström utan att också ha en spänning. De som säger att det är strömmen och inte spänningen som dödar/skadar förstår uppenbarligen inte Ohms lag. Har du en hög ström över en hög resistans så har du också en hög spänning, och att då säga att det är strömmen som skadar och inte spänningen är fel. Du kan inte ha det ena utan att också ha det andra.

De som säger att exempelvis stötar från en fleecetröja har hög spänning men låg ström förstår inte att det inte går hög spänning genom kroppen. Luften håller mycket högre resistans än kroppen, och fleecetröjan har en hög inre resistans. Dvs nästan allt av spänningsfallet ligger över luften och internt i fleecetröjan. Det går bara ett par 10 tals volt genom kroppen av en sådan stöt, trotts att den kan lämna flera tusen volt mot något med hög resistans.

Många switchade nätagg dumpar 115 V mot skyddsjord för att filtrera bort störningar på dess utspänning. Har man sin dator kopplad till ett ojordat uttag kan man då ofta få små stötar från chassiet från ledande (olackerade) ytor. Dock så är dessa helt ofarliga (de kan göra ont, men du kan inte dö av de), trotts att du kan mäta upp 115V med en multimeter, och att 115 V från ett nätagg med låg inre resistans alla gånger kan döda dig och kommer göra ordentligt ont även om du inte dör. Skillnaden är att switchade nätagg har mycket hög inre resistans för de 115V de dumpar på skyddsjorden. Det innebär att de lämnar 115V så länge de inte belastas, men så fort något med låg resistans kopplas mot det så ligger nästan hela spänningsfallet över den interna höga resistansen i stället för den anslutna externa resistansen. Så trotts att du kan mäta dig till 115V så går det genom kroppen bara några 10-tals volt.

Så trotts att det i datorer kan gå över 100 A genom vissa kretsar (CPU och GPU drivs ofta runt 1-1,5 V och kan dra flera hundra watt), så kan de strömmarna inte gå genom kroppen, då kroppen har en alldeles för hög resistans för så låga spänningar. Så förutsatt att du inte har ett defekt nätagg så kommer du som max känna lite kittlande i fingrarna om du petar på 12V. Att slicka på de kommer göra lite ont, men inget du kan dö av. Så det är för din hälsa helt ofarligt att pilla i en dator som är på. Du bör dock definitivt hålla dig borta från att pilla i nätagget med nätsladden i. Och även om du själv inte tar skada så är det lättare att av misstag skada datorn om man pillar i den när den är på.

Utöver det, tänk på att det är två saker som man kan dö av vid stötar:
Du kan dels ha oturen att det går precis fel spänning/ström* genom ditt hjärta, vilket då stör ut den elektriska impuls som hjärnan skickar till hjärtat som talar om att den ska slå. Men mer spänning/ström* än så får hjärtat att "starta om". Det är det som en defibrillator gör. Ingen trevlig process direkt, men du kommer inte dö av det. Så lyckas du inte pricka in precis rätt spänning/ström* över hjärtat så dör du inte av det, även om det går mer än vad som skulle kunna döda genom ditt hjärta.
Nästa sätt, och det betydligt vanligare är att du dör av brännskador till följd av den värmeutveckling som stöten gav dig. Här krävs det ganska så ordentligt mycket för att dö snabbt av det, och annars så lever du ett tag och dör en långsam död då kroppen inte lyckas reparera skadorna. De finns även de som inte dör men får allvarliga skador av stöten.

Så många som fått sig en skaplig stöt från att exempelvis petat på ett 230V uttag skulle kunnat dö av det, men fick bara lättare brännskador. Det pga att det gick högre eller lägre spänning/ström* genom hjärtat än det som krävdes för att stoppa hjärtat. Så det går att dö av ganska så låga strömmar om du har otur, men i de flesta fall så krävs det långt mer än så för att döda en människa.

*:Googlar man på dessa värden så anges ofta en ström, men du kan inte ha det ena utan att också ha det andra, så jag skriver spänning/ström för att tvinga folk här att se det som en sak och inte som två vitt skilda saker som inte har något sammanband, som vissa här verkar tro. Och dessa värden skulle lika gärna kunnat anges i spänning, och om man lyckas googla sig till ett normalt hjärtas resistans så skulle man själv kunna fritt konvertera de mellan spänning och ström.

Bra skrivet.

Mitt förtroende för detta forum har dock sjunkit drastiskt efter denna tråd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av onaona:

Hej,

Nätaggregatet skickar ut låga spänningar, men som vi alla vet är det strömmen som är farlig. Om spänningarna är låga så måste väl strömmen vara hög eftersom man måste kompensera effekten?

Det är i alla fall min vilda gissning. Allt över 30 mA klassar jag som farligt.

Förstår din irritation, men på forum spårar saker ut ibland Till din fråga:

Om vi skiter fullständigt i kunskapen och matematiken (och äventuell stavning) så ja, en stöt från en dator kan få ditt hjärta i orytm och risken för hjärtstopp finns, precis som 9V batterier kan.
Komponenter som kondensatorer kan orsaka skador, ett exempel är Engångskameran som gjordes om till en tazer. Så för din och dina komponenters säkerhet, vänligen plugga ur datorn ur väggen innan du ska pilla med komponenterna.

(tazer, hög spänning, små störmmar, du kryper ihop i foster ställning)

Till din andra fråga:
U = R * I
En ström genom är passiv komponent (som din kropp) beräknas med U = R * I

Rådet som alla bör ge:
Pilla inte i din dator om du inte kan vad om är farligt eller ofarligt.
För dina komponenter och din egen säkerhet, stäng av datorn.
Även en avstängd dator kan ha laddade kondensatorer.

Edit: Undvik nätagget

Visa signatur

Wow. PIII och Voodoo. Back to old days