Netbooks: Ryktet om dess död är betydligt överdrivet

Permalänk
Medlem

Netbooks: Ryktet om dess död är betydligt överdrivet

Är inte netbooken en rysligt underskattad produktkatergori? Med surfplattans intåg känns det som att netbooks är på utdöende. Jag köpte en surfplatta (billig sådan), fattade inte vad jag skulle ha den till, sålde den och köpte en netbook för samma pengar och är sjukt nöjd.

Jag upptäckte att jag skriver mer än vad jag trodde, och klarar mig inte med ett skärmtangentbord, känner mig sjukt begränsad av det.

Min netbook (ASUS EEE 1015PEM) kostar 2500 (jag gav 2000 i en kampanj) och för det får man:

- Dual core 1,5GHz processor
-1 Gb minne (köpte 2 Gb för några hundra)
- 250 Gb hdd
- (nästan) fullstort tangentbord
- 10" skärm
- 3st USB 2.0 -portar
- VGA -port
- Minneskortsläsare
- Webkamera
- Blåtand
- Win 7

…och den är inte mycket större än en surfplatta, något tjockare. Med 2 Gb minne upplever jag den som pigg och rapp till det mesta som jag använder en dator till.

Läste i Metro igår om Dell XPS 13, en "ultrabook" (tunn) som ska likna macbook air. Kostar från 11500 kr och Metro kallade den "prisvärd".

http://www.metro.se/nyheter/dell-xps-13-utmanar-macbook-air/E...

En iPad kostar 5000 kr.

Vad är prisvärt?

Är inte netbooken ruskigt prisvärd?

Givetvis beror allt på vad man ska använda saker och ting till, men generellt talat: Är inte surfplattan överhypad och netbooken underhypad?

Det var ju inte många år sedan netbooken var "det nya heta"…..

Vet inte om detta inlägg platsar i forumet, detta är mer en fundering som jag gärna vill ha era reflektioner på.

Permalänk

beror väl på vad man ska göra och vad man tycker är prisvärt. Jag tycker att de 11900 jag gav för min full uppgraderade MBA11.6 är riktigt prisvärt. Har en dator som väger strax över kilot som är snabb som en missil om du jämför med en trött atom som i bästa fall väger 30% mer.

Men visst är det ok pris/prestanda på en netbook. Dock inget jag skulle klara av att använda.

Permalänk
Medlem

Jag håller med absolut, men kommer ihåg dem första netbooksen dem var inte så mkt att hänga i julgranen klarade knappt av något. Sitter nu med en asus eee pc 1215b kostade 3000 kr. Är la på gränsen man får kalla den netbook (12 tum) men är väldigt nöjd med den. Klarar av att spela upp en full hd film till tvn, är väldigt snabb att arbeta med, photoshop och sånt funkar väldigt bra, den har 4 gb ram. Usb 3.0. Sen är batteritiden väldigt bra.

Fast sen har den ju fusion plattformen och var ju inte egentligen för ens då netbooks började bli bra.

Har även en surfplatta hemma en asus transformer prime, även fast den är lättare och mer portabel kommer den aldrig kunna ersätta min 1215b

Permalänk
Medlem

Ja de första med 7" skärm och Linux var väl inga höjdare men de som finns nu känns ju rätt kompetenta....

Permalänk

Jo netbooks är faktiskt riktigt prisvärda. Man kan surfa, kolla på film, lyssna på musik och liknande. Man kan få in en rejäl disk, och samtidigt har riktiga 8-10 timmars batteri. Riktigt bra faktiskt.

När det kommer 10 tummare med minst en riktig i3/15 dualcore (inte atom-serien), med 10 timmars batteri så slår jag till.

Visa signatur

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

Dem har köpt varsin studs matta. Dem köpte ochså en katt och döpte hon till maria. Katten tycker att det är kul och hoppa studs matta.

Permalänk
Medlem

Jag skulle dra en netbook över en macbook vilken dag som helst, dom är riktigt underskattade. Jag tycker inte man ska blanda ihop surfplattor och netbooks. Jag ser netbooks mer som ett arbetsverktyg medan jag tycker surfplatta mer platsar under underhållning. Som att jämföra en dator med en tv.

Permalänk
Avstängd

Kvalité och prestanda, även vikt, batteritid & skärm är oerhört viktigt.
Därför valde jag Macbook AiR, simply because it's the best.

Hade gärna valt Asus Zenbook eller annan billig netbook/ultrabook, men byggkvalitén sög.!

Visa signatur

iPeek #1: AMD 1100T @ 4.8GHz 16GB @H2O
iPeek #1: AMD 1100T @ 4.8GHz 16GB @H2O
iPeek #1: INTEL CELERON @ 2.80GHz 1GB
iPeek #2: INTEL ATOM x8 @ 2.80GHz 4GB
Skollaptop: Macbook AIR 13" 2011, 128GB, 4GB

Permalänk
Medlem

Om man skulle jämföra min asus eee pc 1215 b mot en macbook air så kan jag egentligen bara komma på 3 saker som är bättre med macbook air. Byggkvaliteten är såklart bättre, att den är lite lättare men någon stor skillnad är det inte. och att den är lite tunnare.

Men om man kollar rent funktionsmässigt och prestandamässigt så är det grymt lika mellan dem datorerna. Finns ju inget man kan göra på en macbook air som jag inte kan göra på min asus eee pc 1215b.

Så frågan är om dem tre punkterna jag tog upp är värt att betala 7000 kr mer? nej skulle inte tro det.

Permalänk

Har också en Asus 1215B (egentligen 2) men måste säga att just 12tums formatet är perfekt. Liten lätt dator som man kan köra på jämt utan att det blir jobbigt. Prestandan i en sån här liten dator kan man inte heller klaga på. Hyfsat bra processor, 500GB hårddisk, 4GB minne vikt 1,45kg osv. Kostar under 4000:- så man får ruskigt mycket för pengarna. Saknar inte ens min 15.6tummare. Hade också en 10tummare men den blev alldeles för jobbig att använda några längre perioder. Så alltenativet macbook eller surfplatta existerar inte för mej.

Visa signatur

Lycklig ägare till denna fattigmanslaptop. Nypris under 4000:-
Asus 1215B 500GB 4GB minne och W7 Ultimate tweakat
och nerbantat till max Så datorn är riktigt pigg

Permalänk
99:e percentilen

Det är sant att netbooks är prisvärda, men de fyller inte samma ändamål som surfplattor. Jag kan ligga i sängen (på vilket sätt jag vill) och läsa eller surfa på min iPad, jag kan stå upp/gå omkring och surfa osv. Att använda en netbook när man står upp är både opraktiskt och ser väldigt konstigt ut.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk

Nu är min netbook iofs parkerad i garderoben mer eller mindre permanent. Hur som helst, av mina absoluta favoritspel så fungerar många bra på netbook: Fallout 1 och 2, Diablo 2 och Age of Empires med flera. Det tycker jag talar väl för netbooks mot för surfplattor. Just nu använder jag dock 15" budgetdator från 2007 som jag fick gratis av en god vän istället för netbook. Men oftast har jag inget behov av någon slags portabel dator.

Visa signatur

Ryzen 5600X | 16 gb DDR4 | B550 ASUS-bräda | Inno3D RTX 3070 | Samsung 840 250 gb | Corsair RM750 | Fractal Design Arc | Win 10 Pro

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag att en Netbook är bra när man verkligen vill ha en bärbar dator och inte en 15tumsklump. Jag har använt en Asus eee 1000H 10tums dator som "pluggdator"och att ha med sig på resor.
Bra att ta med sig till biblioteket, vissa fixar inte att studera hemma. Bra på resan för att föra resedagbok, läsa in sig på utflyktsmålen,hålla kontakt med dem därhemma, kvällsunderhållning och extra lagringsplats plus visningsskärm för semesterbilderna.

Och ja, 1000H är så långsam och slö att det knappt går att använda den. Herre gud om någon har något bra förslag på hur man turbotrimmar den så fram med det för söte jesus!

Men som koncept tycker jag netbooks är alldeles utmärkta. Den dag jag ser en prisvärd mini-ultrabook på 10-12 tum så kommer jag nog att treva efter kreditkortet.

Visa signatur

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CPU: AMD Phenom II X4 955 / MB: Gigabyte GA-870A-UD3 / GPU: Gigabyte Geforce GTX 660 Ti / Nätagg: Corsair VX 550 80+ / 16 Gb RAM / 1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ // Ipad mini 2 //

Permalänk

Måste verkligen hålla med TS. Jag köpte en 11,6'' hp med E-350 som man väl ändå får säga är något av en netbook och måste säga att den verkligen är bra. Köpte den för 3300 kr (visserligen med massa studentrabbat) och är helt klart nöjd med den. Den är väldigt portabel och tillräckligt rapp för att vara skön att använda. Passade perfekt attarbeta på när man pluggade på högskolan och även hemma för att spela upp film på tv:n.

Familjen har en Ipad 2 också och även om jag verkligen gillar den också så måste jag instämma i att surfplattorna hittills är överhypade och netbooksen sorgligt underskattade. Lite synd att hypen kring dem dog så snabbt, hade nog enkelt kunnat undvikas om de första nebooksen inte var så fruktansvärt långsamma.

Permalänk
Skrivet av Atropos:

Och ja, 1000H är så långsam och slö att det knappt går att använda den. Herre gud om någon har något bra förslag på hur man turbotrimmar den så fram med det för söte jesus!

Det går absolut att få den mycket piggare. Släng in mera minne (om det funkar på den) Installera om den, avinstallera allt du endå inte behöver, samt tweaka den för max prestanda. Jag hade själv en Compaq Mini med ungefär samma prestanda. Upplevde absolut inte den som slö.

Visa signatur

Lycklig ägare till denna fattigmanslaptop. Nypris under 4000:-
Asus 1215B 500GB 4GB minne och W7 Ultimate tweakat
och nerbantat till max Så datorn är riktigt pigg

Permalänk

Jo, en netbook är ungefär som en surfplatta fast billig och användbar skulle jag säga. Riktigt underskattad och prisvärd produkt!

Visa signatur

Dator.

Permalänk
Medlem

Alla som skriver i tråden verkar gilla netbooks så jag skulle gärna höra varför majoriteten har röstat "bort med skiten" men inte lämnat någon motivation.

Visa signatur

Falling In Reverse - Game Over

"Midway upon the journey of our life I found myself within a forest dark, For the straightforward pathway had been lost."

Permalänk
Skrivet av Curemylife:

Alla som skriver i tråden verkar gilla netbooks så jag skulle gärna höra varför majoriteten har röstat "bort med skiten" men inte lämnat någon motivation.

För att man inte kan spela bf 3 i ultra och ha dem som penis förlängare villet dem flest vill ha sina datorer här till

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det är nog beroende på vad man har användning av, själv har jag inget behov av verken en surfplatta, netbook eller laptop men många har. Sen är jag bortskämd med mina stationäras prestanda så jag tycker det är olidligt att använda en netbook, men det är som sagt jag som är bortskämd och efterssom jag inte har användning av något annat än stationära burkar så spelar det mig ingen roll.

Edit: åker man kollektivt så kan jag tänka mig att det är skönt med laptop/surfplatta/e-bok läsare, dock kör jag bil överallt..

Visa signatur

Amiga 3000 (1990), CPU: 68060 66MHz, RAM: 2MB chip 470MB Fast, GFX: ECS+RTG zz9000 @ 1920x1080, HDD: 32GB SSD/PATA, 128GB SCSI, DVD-Brännare/SCSI, Chassi: Original Desktop. www.som99.se
Primär workstation: i9-12900KS, 128GB RAM, intel A770 16GB.

Permalänk
Medlem

Jag tror(hoppas) mer på att surlfplattor med tgb docka kommer att ta över netbook markanaden, typ Asus transformer prime och dess efterföljare, särskilt med win8

Visa signatur

Why procastinate now when I can do it tomorrow?

Permalänk

Jag köpte mig en HP DM1 på 11.6 tum. Vet inte om den klassas som en netbook? Funkar klockrent och AMD Brazos känns rätt rapp faktiskt. Ska dra in Linux/Ubuntu på den när 12.04 är släppt den borde gå ännu fortare då.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

Min Asus transformer funkar perfect som netbook replacer den är bra mycke smidigare, längre batteritid, IPS skärm, ingen fläkt som låter och blir varm och det finns många fördelar som kan göra listan lång.

Vad är det man kan göra på en netbook som inte går att göra på en surfplatta. Vet att man får ett riktigt windows, men när de gäller surf och underhållning tycker jag surfplattan är bättre.

Det skulle vara produktivitet som ett "äkta" operativsystem vinner på, men vill man arbeta på en netbook?

Permalänk
Medlem
Skrivet av botze:

Är inte netbooken en rysligt underskattad produktkatergori? Med surfplattans intåg känns det som att netbooks är på utdöende. Jag köpte en surfplatta (billig sådan), fattade inte vad jag skulle ha den till, sålde den och köpte en netbook för samma pengar och är sjukt nöjd.

Jag upptäckte att jag skriver mer än vad jag trodde, och klarar mig inte med ett skärmtangentbord, känner mig sjukt begränsad av det.

Min netbook (ASUS EEE 1015PEM) kostar 2500 (jag gav 2000 i en kampanj) och för det får man:

- Dual core 1,5GHz processor
-1 Gb minne (köpte 2 Gb för några hundra)
- 250 Gb hdd
- (nästan) fullstort tangentbord
- 10" skärm
- 3st USB 2.0 -portar
- VGA -port
- Minneskortsläsare
- Webkamera
- Blåtand
- Win 7

…och den är inte mycket större än en surfplatta, något tjockare. Med 2 Gb minne upplever jag den som pigg och rapp till det mesta som jag använder en dator till.

Läste i Metro igår om Dell XPS 13, en "ultrabook" (tunn) som ska likna macbook air. Kostar från 11500 kr och Metro kallade den "prisvärd".

http://www.metro.se/nyheter/dell-xps-13-utmanar-macbook-air/E...

En iPad kostar 5000 kr.

Vad är prisvärt?

Är inte netbooken ruskigt prisvärd?

Givetvis beror allt på vad man ska använda saker och ting till, men generellt talat: Är inte surfplattan överhypad och netbooken underhypad?

Det var ju inte många år sedan netbooken var "det nya heta"…..

Vet inte om detta inlägg platsar i forumet, detta är mer en fundering som jag gärna vill ha era reflektioner på.

Ska man till största del bara surfa så passar en surfplatta super. En webbadress är knappast jobbigt att skriva in på touchtangentbordet. Sen är skärmen på t.ex. en iPad överlägsen de som finns på billiga netbooks, och jag är jäkligt kräsen när det gäller skärmen. Vidare så finns det ett makalöst stort utbud av roliga spel till t.ex. iPad. Hur många spel med iPad-grafik kan man lira på en netbook?

Visa signatur

Datorer - M1 MacBook Pro 14"
Hörlurssystem - Scarlett 4i4 / Objective2 / Beyerdynamic DT 770
Ljudsystem - NAD C356BEE > DALI Mentor 6
Bilpark - Porsche 718 Spyder

Permalänk
Medlem

Själv sitter jag med en HP mini 311c Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne (även det överklockat). Helt underbar liten 11.6 tummare som jag spelar Starcraft 2 med grafik på medium och texturer på low (OBS! Singelplayer). Spelar även Medieval 2 med god behållning. Brukar surfa med runt 30 tabar igång, (något som alla verkar tycka är väldigt viktigt att kunna...) Allt med 1366x768. Klarar även 1080p, men kör på 720 då det känns onödigt med 1080p när skärmen inte klarar det ändå. HDMI ut har den också .

Vet att det går att få ut kanske 100 mhz mer om jag jobbar på det och klocka grafikkortet också, men detta duger för mig. Knappast värdelöst på något sätt. Mycket behållning för de 2800 kr jag gav för den. Sedan att den har en batteritid på 3-4 timmar spelande och upp mot 5 timmar surf och film gör det ju inte sämre.

Har köpt en Acer K11 LED projektor till, så nu har jag en riktigt nice setup för under 6000 kr. Blir nog att slänga in en SSD när man kan få en över 200 gb för runt tusenlappen.

Tror många blandar ihop de riktigt kassa 10" datorerna med bara en slö atomprocessor och inget annat med alla andra riktigt bra konfigurationer som finns. Nu med AMDs 350 och så så kan man få en nice bärbar med bra prestanda. Svårt att hitta en surfplatta med tangentbord med samma prestanda för 3400 kr.

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Skrivet av emahex:

Det skulle vara produktivitet som ett "äkta" operativsystem vinner på, men vill man arbeta på en netbook?

Nej jag vill inte det i a f. Jag kände att min tia blev lite trång, lite "cramped", eller ganska mycket faktiskt, jag hade en 1,67ghz eller vad det nu var. riktigt smidig att slänga ner i väskan och ta med till kompisar eller köra på batteri utan att oroa sig för att batteriet ska ta slut (minst 8 timmar surf utan några batterisparande åtgärder). jävligt smidig, men hemma körde jag den med extern mus, tangentbord och skärm, och då var den bara patetisk. Vilken gammal p4 som helst var (MYCKET) rappare och kunde spela upp och streama minst 720p, det kunde inte netbooken.

Tyst, liten och lätt med bra batteritid, men jag skulle inte vilja ha den som enda dator. Man får nåt för 1000 spänn som är bättre begagnat, stationärt dock.

Tullen!

Men du måste hålla med om att ato0merna är inga kraftmonster direkt, gjorde några tester på min och min gamla p4 var ca 4 gånger snabbare, och den "kändes" minst 2-3 gånger så allert på allt. Det var ett jävla lagg hela tiden även när man bara skulle öppna en mapp.

Jag skulle vilja påstå att en atom singlecore på 1,7 eller nåt är som en p3 5-800mhz någonstans men p3:an "känns" nog mer responsiv och allert i dagligt bruk.

Innan det kommer nåt värre än atom (oavsett cores, mhz och generation) i netbooks så tycker jag dom har sina fördelar men det är ingen primärdator direkt. Smäller dom i typ billigaste 12-1400mhz dual i3 i så är den lika bra som en p4 ca 3ghz, och om sanningen ska fram så krävs det inte mer än en p4 3ghz för att göra minst 98% av befolkingen helt nöjd. Det är gränsen.

Men det är ganska billigt ändå för en komplett dator med skärm, hårddisk, wlan, tangentbord, touchpad som är ganska bra (min asus var jävligt bra kan jag meddela), helt ok ljudkort i både med hörlurar och line ut, helt ok vga ut för hemma bruk, massa timmar batteri. Ja det är ett bra jävla paket helt enkelt.

Om man bara kunde komma ner på 2,5-3000 för en 10-tummare med minst en riktig i3 (inget amd helst) så hade det varit den perfekta portabla datorn med medelprestanda för entusiaster och fullgod prestanda för restan av dom 98%en.

Visa signatur

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

Dem har köpt varsin studs matta. Dem köpte ochså en katt och döpte hon till maria. Katten tycker att det är kul och hoppa studs matta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arne Anka:

Det går absolut att få den mycket piggare. Släng in mera minne (om det funkar på den) Installera om den, avinstallera allt du endå inte behöver, samt tweaka den för max prestanda. Jag hade själv en Compaq Mini med ungefär samma prestanda. Upplevde absolut inte den som slö.

Mer minne var det första jag slängde in, 2 gig är max, vad jag vet. Tittade lite på vad som fanns kvar och det fanns faktiskt bloatware jag inte tagit bort. Mja, får nog försöka tweeka lite till...

Skrivet av bigmac pro:

Om man bara kunde komma ner på 2,5-3000 för en 10-tummare med minst en riktig i3 (inget amd helst) så hade det varit den perfekta portabla datorn med medelprestanda för entusiaster och fullgod prestanda för restan av dom 98%en.

Jag använde min netbook som enda dator ett halvår och jag håller med dig, "inga kraftmonster direkt".
Skulle nog slå till direkt på det du beskriver ovan. Fast jag skulle dessutom vilja ha den tunn som en ultrabook och gärna en vikt under kilot.
Fast å andra sidan säger jag väl om datorn samma sak som jag säger om min smartphone: Den får gärna vara lite tjockare om bara den har bättre batteri!

Visa signatur

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CPU: AMD Phenom II X4 955 / MB: Gigabyte GA-870A-UD3 / GPU: Gigabyte Geforce GTX 660 Ti / Nätagg: Corsair VX 550 80+ / 16 Gb RAM / 1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ // Ipad mini 2 //