Rätt av Radiotjänst att kräva tv-avgift för datorer

Permalänk
Skrivet av d_m_r:

Varför gör de inte som grekerna och lägger det på elräkningen? Det går ju ändå mot att allt som går på el egentligen är till för att ta in SVT...

Från sydsvenskan: "I Grekland betalar alla hushåll och företag en tv-avgift på 37 kronor i månaden på sin elräkning."

Försök få igång en omröstning om det så ska jag gå och handla aktier i solpanels branschen under tiden

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Melvin132:

Ah, så fint dom har räknat ut det
Tänkte vidare på ditt C64 problem, och det är väll inte x86 arkitektur i den? som jag har för mig så är en PC i grunden något som är baserat på det, men om dom nu säger att det ska vara "teknikneutrala" så tror jag du åker dit på det i alla fall tyvärr.

Alltså, problemet ligger inte i att den saknar rätt mjukvaruuppsättning. Problemet ligger i att den inte duger som signalomvandlare för ändamålet vad man än gör med den. Att det är en persondator gör den inte automatiskt lämplig som signalomvandlare.
Det sitter små enkla processorer i automatiska dörröppnare, belysning och allt möjligt annat också (PLCkretsar) och de duger inte heller som signalomvandlare för SVTs utskick. Så de är inte heller licenspliktiga. Skulle vara märkligt att sätta TVlicensplikt på en fönsterhiss i bildörren bara för att den har en processor...
Alltså en signalomvandlare måste ju på något sätt kunna omvandla signalen för att att den skall kunna klassas som signalomvandlare kan man tycka... Och det klarar faktiskt inte C64:an av.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd

Betala den jävla licensen bara & sluta tramsa!

Permalänk
Medlem

Tycker dom ska kräva en viss % av telia, comhem, boxer mfl per kund istället

"jag har inte valt SVT" tycker synd om studenter som måste jobba extra på McDonalds för att kunna leva. Sen när denna faktura kommer förstörs hela deras månad.

jag hade valt bort SVT och gänget om jag kunnat

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

"Radiotjänst är dotterbolag till SVT, Sveriges Radio och UR och alltså en del av svensk public service. Vår uppgift är att se till att SVT, Sveriges Radio och UR får de ekonomiska resurser som krävs för att göra kvalitetsprogram till dig som radio- och tv-avgiftsbetalare."

http://www.radiotjanst.se/sv/Om-Radiotjanst/

Ok.

Permalänk
Medlem

Det jag är förbannad över kommunist systemet är det dubbla budskapet

Radiotjänst vill först framstå det handlar om du måste betala pga tv innehav

Men det är GLASKLART du måste betala radiotjänst om du har dator mobil surfplatta för att du KAN surfa in på SVT PLAY och ska TVINGAS betala för det

Detta gör man för att komma åt de som INTE betalade den vanliga tv-licensen där många sagt upp sin tv men har dator! INGEN ska komma undan!

Permalänk
Medlem
Skrivet av SoulShatter:

Lite humor (tyvärr väl för sann) från Bahnhof: http://www.bahnhof.se/lirpalirpa

Bahnhof får hellre 2076 kronor av mig än att SVT får det.

Visa signatur

Windows 10 | AMD Ryzen 9 5900x | RTX 3070 8 gb | 32 GB RAM | 720 GB SSD | 1 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av M1NT:

Betala den jävla licensen bara & sluta tramsa!

Varför det? Kan vi inte ha en folkomröstning om skiten istället? Lägg ner det säger jag!

Visa signatur

Windows 10 | AMD Ryzen 9 5900x | RTX 3070 8 gb | 32 GB RAM | 720 GB SSD | 1 TB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Tycker du då att det är riktigt att Hamilton tar en fin % av dessa pengar i egen ficka? Radiotjänsten borde väl få pengar direkt från staten och då ska hon sitta på en knegarlön. Skulle inte förvåna mig om hon får provision för varje person hon snor pengar ifrån.

Nej, det låter väldigt orimligt och ganska fel i mitt tycke, men vad kan väl vi göra åt den saken? Blir hon avsatt där får hon bara jobb någon annanstans...

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Alltså, problemet ligger inte i att den saknar rätt mjukvaruuppsättning. Problemet ligger i att den inte duger som signalomvandlare för ändamålet vad man än gör med den. Att det är en persondator gör den inte automatiskt lämplig som signalomvandlare.
Det sitter små enkla processorer i automatiska dörröppnare, belysning och allt möjligt annat också (PLCkretsar) och de duger inte heller som signalomvandlare för SVTs utskick. Så de är inte heller licenspliktiga. Skulle vara märkligt att sätta TVlicensplikt på en fönsterhiss i bildörren bara föra tt den har en processor...
Alltså en signalomvandlare måste ju på något sätt kunna omvandla signalen för att att den skall kunna klassas som signalomvandlare kan man tycka... Och det klarar faktiskt inte C64:an av.

Jag håller helt med dig, och självklart är det så.
Frågan är ju bara om Radiotjänst kommer hålla med oss här, dom är ju inte precis den mest förstående gruppen med människor vi har att göra med

En liten annan grej som jag tänkte få ut mig, det här kommer troligtvis sluta med att dom har (eller redan har haft) ett gäng som sitter och går igenom alla namnen på sin lista av dom som inte har betalat och checkar av den mot facebook, och sen dyker det bara upp en räkning där hemma.
När jag studerade för några år sedan så dök det en dag bara ner en räkning och ett faktiskt lite hotande brev om polisanmälningar och straffavgifter.
Och rent spontant så kan jag tänka mig att dom kanske får betalt av 60-80% av dom som dom gör det mot.
Men vi får se, om jag arbetade där så skulle jag börja leta på dom sociala sidorna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M1NT:

Betala den jävla licensen bara & sluta tramsa!

Ja! Alla ska bara böja sig över och ta det i arslet utan klagomål! Det är exakt så demokrati handlar om! Underbar tankeställning du har där.

Tänk vad underbarare världen skulle vara om alla bara blint följde allt som staten dikterar!

Visa signatur

CPU: Ryzen 7 3700X MB: X570 Aorus Ultra Mem: Corsair Vengeance RGB Pro 2x16GB DDR4 @ 3200 MHz CL16 GPU: Radeon RX Vega 56 SSD: Corsair Force MP510 960GB Case: FD Meshify C PSU: Corsair RM 750W Display: Acer 35" Predator XZ350CU OS: Win10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av tjabo:

Svar ja. Det räcker om du tex endast äger en VCR (videobandspelare) eftersom den har inbyggd kanalväljare.

åtminstone var det så förr.

Den behöver inte ens vara fungerande.
Annars har vi en som bodde på fjället utan möjlighet till tv-mottagning, de använde den ihop med en vidobandspelare för att åtminstone kunna se på inhyrda filmer. Det räckte också för att ta ut en tv-avgift. Det är enbart själv utrustningen man betalar för, inte att kunna se programmen. Utrustningen behöver inte ens vara fuktionsdugliig. Däremot kan en apparat som inte fungerar kunna arkiveras utanför själva bostaden för att smita undan tv-avgiften.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

För det första så kan en normal dator fortfarande inte ta emot en utsändning. Internet kan inte användas till utsändningar över huvud taget. Det som SVT erbjuder är en ondemand-tjänst som uttryckligen inte innefattas av radiotjänst. Så nej, det är inte teknikneutralt. Tekniken måste fortfarande ha stöd för att ta emot en utsändning.

För det andra så ska utrustningen vara avsedd för att ta emot TV-signaler. De garderar sig med att det gäller även om den kan användas till annat. Men nu är inte en dator avsedd för att ta emot TV-signaler. Den kan ta emot strömmande video via ondemand-tjänster, men är fortfarande inte utvecklade med den avsikten.

Tror helt enkelt det är tekniska analfabeter som tycker det är teknikneutralt. En dator är varken avsedd för TV eller kapabel att ta emot utsändningar.

Snälla du, kan inte du vara med i Kammarrätten som motstånd mot dessa äckliga parasiter som fått igenom den här lagen? Du verkar ju kunna bra mycket mer än vad den personen som kom på det här lagförslaget verkar göra.. Snälla?

Visa signatur

MAIN: Metis | Z97I-Plus | 4690K | MSI 970 Gaming | 16GB HyperX | 120GB SSD + 250GB SSD + 256GB M.2 + 1TB HDD | H60 V2 | SF600
HIDs: S27D590 60Hz 27" | Logitech G403 + Qck | K70 MX Brown | Beyerdynamic DT250 + Blue Yeti
HTPC: Rapsberry Pi2 + Raspberry Pi3
PHONE: Galaxy S8+

Permalänk
Medlem

"Alla hushåll eller företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift. Det är själva innehavet som är licenspliktigt, inte utnyttjandet av tjänsten. "

Om man har en stulen dator kan man vara lugn.

Visa signatur

"What doesn't kill you makes you smaller." -Super Mario

Permalänk
Medlem
Skrivet av huxflux:

Det är helt fel tänk från första början av svt att inte införa inloggning som kommer med fakturan. Man kan ju tro att de vill hålla sidan öppen för att få in fler intäkter.
Det är pinsamt att se att ett stort företag som ligger i framkanten rent tekniskt inte gör en så enkel sak som detta. För känslan som svenska folket får av detta är att de jävlas med en.

Skickades från m.sweclockers.com

Du betalar inte för programen, licensen är för innehav av apparaten, som visar programmen...
vapen licensen är ju för vapnet inte djuren som man skjuter...

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk

Man borde införa en hög avgift för de anställda på radiotjänst...en rattonykterhetsavgift...flertalet av dom har säkerligen bil och alla kan de komma åt alkohol, då måste de betala en avgift, för de kan ju köra påverkade.

Visa signatur

Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero...AMD Ryzen 7 5800X @ 4600MHz / 1.23V...Phanteks P600S
G.Skill Trident Z RGB 2x16GB 3600MHz CL14...Sapphire Radeon RX 7900XT Pulse Gaming OC
LG 34'' UltraGear 34GN850...Logitech MX Keys S...Logitech MX Master 3S...Corsair RM750x
Kingston KC3000 2TB M.2 + Kingston KC3000 4TB M.2...Filserver - WD Gold 6TB x 4 + Seagate IronWolf PRO 8TB x 4

Permalänk
Medlem

Rena bullshiten

Visa signatur

|CPU: Intel Core i7 8700K |GPU:MSI RTX 2070 |Mobo: ASUS PRIME Z390
|Chassi: Fractal Design |Ram: Corssair 12gb ram |HDD: 500GB samsung SSD
|PSU:
Be quiet! 600W|

Permalänk
Medlem

dumt skit

Enligt lagen så är definitionen av TV-mottagare följande.

"2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798)."

Sedan går det ut och säger att en dator är en TV-mottagare. Ska de göra på det viset måste de väl iallafall gå in och ändra definitionen av vad en TV-mottagare är? För min dator är inte på något sett "avsedd" för att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program.

Borde jag inte kunna "göra om" min dator så att det inte är en dator utan det är en blu-ray spelare med Windows OS på? För en sådan dum lag borde det ju iallafall finnas massa dumma loop-holes kan jag tycka.

Inte betalt TV-licens en enda gång och tänker fan inte göra det.

Permalänk
Medlem

En del uttalanden här bevisar bara hur dumma ni är, minst hälften av inläggen är om programmen som ni inte tittar på...
Man betalar för apparaten, INTE programmen som man KAN titta på...
Läs på innan ni lägger in ett dumt inlägg...Jag tittar på Svt-Play samtidigt som jag följer denna tråd.
Mycket underhållande...Båda

Visa signatur

AMD_PERAs Dator Galleri
Jag har försöker att hitta bra delar billigt: AMD, ASUS, MSI, Fractal Design, Corsair, Zalman, Noctua, Kingston, Seasonic, WesternDigital, Sapphire mfl.
Skitbra -sa Bill, Brakskit -sa Bull...
Det blir nog bra när det blir färdigt...Nu slipper jag intel, när RYZEN har kommit...

Permalänk
Medlem

du måste!

Skrivet av Fronix:

Jag har ingen dator, tv, eller mobil. Lever i skogen med en björn, jag är safe.

Björnen kanske har en dator och eftersom du bor med han/hon så måste du betala

Visa signatur

CPU: Intel i7 4790K (4,4ghz) GPU: Zotac Gtx 780. RAM: CORSAIR 16GB 1600MHZ VENGEANCE. Chassi: Define R4. OS: Windows 8.1 64-bit

Permalänk
Medlem

Om det räcker med att kunna vidaresända signalen, som exempelvis en VCR, borde väl även all nätverksutrustning vara licenspliktig?

Med den logiken borde en switch vara avsedd att ta emot och vidaresända SVT Play.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

De som tycker Svensk public service är bra är samma typ av personer som säger "Sverige är bäst på allt".

Visa signatur

The playa haters ball, gives an opportunity to hate on a diverse array of mark-ass marks, trick-ass marks, punk bitches and skip-skop skanks and scallywags. Hoes, heffers, hee-has and hooley-hoos.

Permalänk
Inaktiv

SVT Rederiet Säsong 1 Avsnitt 1 TILL 318
Debatt, Rapport, Vem vet mest, Uppdrag granskning, Julkalendern, Landet runt, Dreamhack...
Jag tycker inte avgiften skall faktureras utan istället betalas via skatten! Intresset för utbudet finns!

Permalänk
Medlem

blockera hemliga nummer i telefonen, problem solved.

Permalänk
Medlem
Skrivet av silly:

1. Du vidaresänder inte www.svtplay.se. För att du ska vidaresända en hemsida så måste du agera proxy/gateway för någon annan dator vilket du troligen inte gör.

Enligt min tolkning är det snarare deras kanaltjänst som man får belägga skulden på. Det är en vidaresändning av deras TV-program genom tråd, och har alltså inte med hemsidan i sig att göra. SVT Play har funnits ett tag, men det var inte förrän införandet av kanaltjänsten som lagen blev aktuell.

13 kap. 1 st. 17 och 18 radio- och TV-lagen (2010:696) anges att ett TV-program är ett program som huvudsakligen består av rörliga bilder med eller utan ljud och att en TV-sändning är en sändning av eller att sända TV-program med hjälp av elektroniska kommunikationsnät där sändningen tillhandahålls av en leverantör av medietjänster, är riktad till allmänheten och är avsedd att tas emot med tekniska hjälpmedel. Avgiftsskyldigheten är således kopplad till innehavet av en TV-mottagare. Vad som är en TV-mottagare i lagens mening framgick ursprungligen av förarbetena till lagen om TV-avgift (prop. 1988/89:18). En TV-mottagare kunde enligt förarbetena tekniskt närmast beskrivas som en anordning för mottagning av sådana etersändningar ("radiosändningar") och trådsändningar som förmedlar rörliga bilder.

"(1996:844) Lagen omfattar sändningar av ljudradio- och TV-program som är riktade till allmänheten och avsedda att tas emot med tekniska hjälpmedel. Lagen gäller såväl för marksändningar som för trådsändningar och satellitsändningar. Lagen är tillämplig oavsett om sändningarna sker med analog eller digital sändningsteknik."

Skrivet av silly:

2. Knapptryck på fjärrkontrollen påverkar inte vad som tas emot av din TV; Du begär inte en viss kanal från en källa när du bytar kanal. Du får fortfarande alla kanaler in till din TV-mottagare. Knapptrycket ändrar bara vilken del av det du tagit emot som ska tittas på.

Du har givetvis rätt. Och ingen påstår ju att du inte ska betala TV-avgiften om du innehar en sådan TV-mottagare, oavsett hur du använder den.

Skrivet av giplet:

Du citerar propositionen till lagen (och exakt vad du citerar vet jag inte eftersom jag inte kan hitta stycket i den länkade pdf'en). Själva lagen säger följande: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfatt...

Se sida 101. Det är som du säger endast propositionen, men stycket är formulerat likadant i den nuvarande lagen.

Skrivet av giplet:

Däremot så säger propositionen bland annat följande följande, vilket jag tolkar som att en dator inte räknas i på det sätt som nu beslutats. Flera liknande skrivningar finns i propositionen. Märk väl att SVTplay vare sig använder IP-multicast eller IP-broadcast. I själva verket sänder SVTplay bara till den dator som begär att få titta och då endast till just den datorn. Därför är SVTplay en beställningstjänst, vilket enligt propositionen är undantaget från licensplikten.

Skillnaden mellan den typen av beställ-TV och kanaltjänsten som SVT Play erbjuder, är att SVT Play inte kräver någon betalning för att göra sig tillgänglig. Det finns en TV-avgift men den är inte bunden till ens möjlighet att bruka tjänsten. SVT Play är således riktad till allmänheten, medan beställ-TV inte är det. SVT Play använder dessutom, som du säger, inte IP-multicast eller IP-broadcast då det istället är en vidaresändning genom tråd. SVT:s kanaltjänst är den som möjliggör detta.

Det finns säkert kryphål att hitta, men detta är åtminstone min nuvarande tolkning. Vill någon veta hur Förvaltningsrätten har tolkat fallen, så finns det att läsa här: https://docs.google.com/file/d/0B5oKxtDU_L6sTTg2em01MnJfYW8/e...

Permalänk
Medlem

Jag tycker att radiotjänst ska finnas kvar och att de ska ta in en liten summa som enbart går till att sända opartiska nyheter till hela svenska folket. Antingen via en lagstadgad summa från skatten eller på liknande sätt de gör nu fast baserat på inkomst. Denna summa tycker jag bör vara tvungen att betalas av alla hushåll, med inkomst, i Sverige. Det är viktigt att vi har tillgång till nyheter, det är däremot inte viktigt att ha tillgång till allt skräp som sänds på SVT.
Jag tycker att de som vill titta på allt som sänds på SVT (mest skräp enligt mig) ska då ha möjligheten att beställa detta och då få inloggning på SVTPlay och tillgång till kanalen via TV-mottagare.
Jag tycker att det är ytterst viktigt att skilja på viktiga nyheter och underhållning.
Anledning att det inte skulle läggas på skatten är väl att det då kanske blir politiskt beroende vilket det är viktigt att det inte är.
Att tvinga alla att betala, den lilla summan för opartiska nyheter, borde dessutom få bort alla otäcka "bounty hunters" från radiotjänst, de kan bara kräva in en summa per hushåll där någon är skriven, ingen kontroll om "TV-mottagare" krävs.
Men detta lär ju aldrig hända

Visa signatur

Corsair 650W || MSI Z68A-GD65 (G3) || Asus R9 290 OCII || Intel i7 2600K, 3.4GHz || 4x4GB 1600MHz Corsair || Arch Linux || Fractal Design R4 || 120hz BenQ 24" 2ms + Benq 24" 2 ms || Cyborg Rat 7 || Corsair K90 || Logitech Z5500 5.1 Ljudsystem

Permalänk
Medlem
Skrivet av VonMike:

För er som inte läst lagen ordentligt utan mest vill ha något att vara arga över.

I lagpropositionen (prop. 2005/06:112 http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/01/11/65e42afa.pdf Se sida 101.) står följande: "Med TV-mottagare avses sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. En teknisk utrustning kan ha ett eller flera användningsområden. Begreppet "avsedd" innebär att det är tillräckligt att ett av dessa användningsområden är att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program."

Oavsett vad den vanliga uppfattningen av ordet "avsedd" är, så står det klart och tydligt att datorer, surfplattor och smartphones m.m. omfattas. En lag består alltså av mer än bara en mening. En överklagan är därför ganska orimlig.

ja fast det står också utsändning, dvs rundradiosändning av tv-program och det stöds inte av internetprotokoll.

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Medlem
Skrivet av VonMike:

Det finns säkert kryphål att hitta, men detta är åtminstone min nuvarande tolkning. Vill någon veta hur Förvaltningsrätten har tolkat fallen, så finns det att läsa här: https://docs.google.com/file/d/0B5oKxtDU_L6sTTg2em01MnJfYW8/e...

Framgår relativt tydligt vad man åsyftat när man läser propositionen. Dvs att datorer ska omfattas direkt när svt eller tv4 sänder sina kanaler på nätet. Om någon missat detta så har de helt enkelt inte brytt sig om att leta och läsa.

Men iaf, oavsätt hur tydligt det framgår i propen att man ville omfatta datorer i definitionen av TV-mottagare så löser inte det lagtekniska problemet att man använder en teknisk term "utsändning" (engelskans Broadcasting) i lagen och där ger den en annan betydelse. En lag kan inte tillämpas om den inte är klar och tydlig.

Om man skriver en lag där man förbjuder kast och sedan i förarbetena skriver att man menar att kast ska tolkas även som rullande i låg hastighet så kan inte lagen tillämpas på rullande.

Även om man från lagstiftarens håll försökte göra en breddning av vad som omfattades av begreppet "TV-mottagare" så har man klantat sig.

La till en del text ovan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av huxflux:

ja fast det står också utsändning, dvs rundradiosändning av tv-program och det stöds inte av internetprotokoll.

Det står inte att TV-mottagaren behöver kunna ta emot både utsändningar och vidaresändningar. Det står att den antingen behöver ta emot den ena eller den andra.

Permalänk
Medlem

Radiotjänst, SVT, SR kan skrotas enligt mig då det var 10 år sen jag använde något av deras utbud senast.

Hela ämnet är helt absurt, hur fan kan dom säga att datorer,smartphones,plattor ska betalas FÖR ATT DOM KAN titta på idiot SVT's utbud via webben ?, HUR kan dom få tvinga denna lag igenom ?

Visa signatur

EVGA RTX 3080 / 5800x / Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI / Ballistix 32GB 3200mhz / Corsair SF750 750W / Gigabyte 48" AORUS FO48U OLED 4K 120 Hz