Helgsnack: "Storebror ser dig"

Permalänk
Melding Plague

Helgsnack: "Storebror ser dig"

Visselblåsaren Edward Snowden avslöjade massövervakning på internet. Veckans helgsnack handlar om hur SweClockers medlemmar agerar i en värld där allting kan vara avlyssnat.

Läs artikeln

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Entusiast

Jag kör på som vanligt.
Om de nu är så intresserade av vilken måltid jag åt idag så får de väl kolla upp det men jag publicerar minsann inga uppfinningar på Facebook precis!

Tumregeln för Facebook och andra sociala medier är helt enkelt att inte posta någonting du skulle ha någonting emot att hela världen såg.

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈

Permalänk
Avstängd

Amerika amerika amerika

jag har inget att dölja

men det har ni

Visa signatur

lolclockers

Permalänk
Medlem

Har alltid varit medveten och tänkt att det inte bara är möjligt utan att det defakto sker. Mycket rätt låg i det tänket. Men man kan knappast värja sig men man kan vara försiktig, framför allt med sin sociala profil på nätet. Jag håller det mesta privat som inte har på nätet att göra utanför nätet. Väl rekommenderat.

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro

Permalänk
Medlem

Det är inte direkt roligt att tänka på då detta kan ha helt förödande konsekvenser om fel personer använder sig utav datan.
Men i dagens teknikdrivna samhälle så kan man ju inte göra allt för mycket mot det.

Ska man börja köra genom TOR på alla maskiner inklusive brödrosten och inte spela ett enda spel online pga registrering samt betalning?

Sen är ju det Snowden avslöjade inte samma sak som att man "bara" skannar mejl och telefontrafik, dom spionerade på andra länders representanter i landet vilket iaf jag ser som en mycket mer allvarligare sak.

Permalänk

Kanske ska sluta med min extrema bondage-porr?

Visa signatur

Here's the deal -- I'm the best there is. Plain and simple. I wake up in the morning and I piss excellence.

Permalänk
Medlem

Snowden är en hjälte. Det är inte många som skulle våga utmana USA på de sätt som Snowden har gjort. Men det mest tragiska är ändå hur rädda alla länder är för USA. Knappt någon verkar våga ge honom asyl. Sverige skall ju alltid vara så redigt och hjälpa människor i nöd. Här har vi verkligen någon som vi borde hjälpa.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

A flexible hammers allow for more kinetic energy.

Permalänk
Hedersmedlem

Inget att dölja, eh? Läs detta: http://tehlug.org/files/solove.pdf

ALLA har något att dölja. Människor behöver ha vissa saker i fred - om inte, så antar jag att ni aldrig låser om er på toan, och glatt går omkring nakna hemma utan gardiner?
Kortare nyhetsartikel om artikeln ovan

Citat:

Commentators often attempt to refute the nothing-to-hide argument by pointing to things people want to hide. But the problem with the nothing-to-hide argument is the underlying assumption that privacy is about hiding bad things. By accepting this assumption, we concede far too much ground and invite an unproductive discussion about information that people would very likely want to hide.

I Sverige har vi ju FRA, som fick en "prick" för lagbrott för andra gången i år, eller nionde gången sedan 2010. Detta trots att de har en egen variant av personuppgiftslagen som tillåter att de lagrar information om religion, sexuell läggning m.m.

FRA:s PUL
FRA prickas för 9:e gången sedan 2010

Edit: Ett par uppdateringar med mera länkar/text.

Edit kl 16: En länk till... Det här är vad datalagringsdirektivet innebär. Ni kan följa en tysk politikers liv minut för minut. Exakt var han befinner sig, när han ringt/blivit ringd/skickat/tagit emot SMS och surfat, dygnet runt.
Det är vanliga människor som har tillgång till den här datan, folk som du och jag, som kan övervaka folk såhär. Jag tycker då inte det känns 100% tryggt att veta...

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Har inget att dölja, har mina planer i pappers form i mitt säkerhetsskåp.

Visa signatur

|CPU: i5 3570k 3.4ghz | GPU: XFX Radeon 7950 | MB: ASUS P8Z77-V PRO, Socket-1155 |
RAM: Corsair Vengeance 8GB | PSU: Corsair TX 750W | Chassi: Corsair carbide 300R |

Permalänk
Medlem

Så länge man inte är terrorist är det lugnt. Nej men ingen bryr sig om vad jag gör på datorn. Även om de kan kolla betyder det inte att de orkar göra det...

Permalänk
Medlem

Har svårt att tänka mig att någon blev överraskad av avslöjandet.

Jag brukar roa mig med att skriva på ett sätt som av eventuella avlyssnare hade kunnat tolkas som hotfullt men snarare är bokstavliga beskrivningar på handlingar.

Permalänk

http://imgdex.com/i/506730c649d63.jpg

tycker denna bilden säger ganska mycket i det här, "MERCIA"

Att allt är övervakat är inte så konstigt, men det är däremot konstigt att detta inte används till något nyttigt, te.x mot pedofiler, krigsförbrytare osv... istället lägger de ner resurserna på en kille som våga säga det alla redan visste men förnekade(fortfarande förnekar)

Jag hade använt informationen för att ta reda på hur många på Radiotjänst som inte betalar tv-licens, ta reda på vart alla pedofiler och våldtäktsmän bor och gå ut med informationen till allmänheten, det tycker jag skulle vara public service, hjälpsam information för att kunna känna sig trygg, och akta sig, familj, nära ock kära från faror men istället så läggs pengar och resurser på skit.

Visa signatur

Silverstone TJ08-E, Corsair AX860i, Asus Maximus IV Gene-z, i5 3570K @ 4.7GHz, MSI GTX 680, Corsair Vengeance LP 16GB, Samsung 830 256GB, Intel 510 120GB Asus Xonar STX custom Dirvers,
allt vattenkylt med TYST som prio1
Länk

Permalänk
Avstängd

Det jag är väldigt fundersam över är hur det blir med "deepweb" och webbläsaren Thor.
Allt som sker över den är p2p, kan de ändå få reda på vad man gör?

Visa signatur

ffffffffc

Permalänk
Medlem

Övervakningen är en självklarhet ur en jätte nations perspektiv. Har man tid och möjlighet att följa trender i världen såg man detta för flera år sedan. Detta är bara en början.

Normalbilden håller på att skapas är detta en normalbild vi hade accepterat för 10 år sedan? Det blir bara värre och värre. Värm vattnet sakta men inte för snabbt. Plötsligt kokar det.
Vad är detta för en fucked up normalbild folk tycker är ok?

under kalla kriget såg vi med fasa på öst där de var under konstant övervakning. Stasi. Kgb mm.
jag fattar inte hur lättlurade ni är? Jag har inget att dölja hahaha.. Säg det till jurij på andra sidan gatan som tyckte anorlunda och försvann en dag.

Öppna ögonen

Min syn på denna övervakning är att alla borde ta sitt ansvar och sluta använda fb. Skype. Ms produkter osv.

Det kan kännas som att ta ett steg bakåt men vi kommer att anpassa oss till det. Fb liknande sidor startar där man slipper vara övervakad.

Men det är vi som måste ta steget.

Mitt problem är alla bilder på fb samma gäller skydrive där nsa har full insyn. Var ska jag lägga alla bilder hehe. Gmail och hotmail borde jag börja använda mindre och mindre. Skype likaså. Det finns alternativ till allt =]

Detta är min initiella tanke.

Visa signatur

Lightsaber - Black armour - and balls!

Permalänk
Medlem

Nej, fy. Detta är helt stört.
RazetheW0rld gjorde en video där de talar om just detta:

(länk: http://youtu.be/px5WmWk9G18?t=8m19s)

Visa signatur

4690K - H110 ¶ Fractal R5 ¶ MSI KRAIT SLI ¶ EVGA SC GTX970 ¶
Samsung 500GB EVO ssd ¶ WD 2TB ¶ HYPERX 16GB ¶ Be Quiet! 700W KRAFT ¶

AKG K272 HD ¶ M-Audio Fast track MkI

Permalänk
Medlem

Gillade inte USA innan och gillar dom inte nå mer nu. Ett land som är totalt krigsgalna och pekar på alla andra medans de är de som har mest skit för sig. Lite som en riktigt jobbig mobbare på en skola som man aldrig blir av med.

Permalänk
Medlem

Som någon tidigare sade... Är någon intresserad av vad jag gillar för filmer eller vad jag åt för middag, så kunde jag inte bry mig mindre.
Perfekt när reklamen blir riktad på internet, så man slipper se en massa skit som man garanterat aldrig skulle vara intresserad av annars!!

Visa signatur

CPU: 5600X | RAM: 2x8GB | GPU: RTX3080 | MOBO: ASUS B550-F | DISPLAY: Mi Curved Gaming Monitor 34"

PHONE: Samsung S21 Ultra 128GB | TV: Sony BRAVIA X93J 75" | CAR: BMW 330e Xdrive

*** Bättre att vara som man blev när man ändå inte blev som man borde ***

Permalänk
Medlem

Egentligen borde man sluta med Facebook och liknande och börja använda någon VPN- tjänst. Förövrigt är det mest chockerande är att folk inte fattade att det låg till såhär på egen hand, utan måste få det upptryckt i ansiktet för att förstå. Med andra ord, varför börja med något just nu?

Visa signatur

Define R3 Arctic White, Asus Z97-AR, i5 4690K, CM 212, 16 GB DDR3 RAM, Asus Radeon R9 290X DCUII, Samsung 840 250GB, 840 Pro 512 GB, EVGA Supernova G2 750 W, Windows 10 Pro, O2+ODAC

Permalänk
Medlem

Jag tror många blev överraskade av omfattningen och att USA varit så hemliga, USA säger sig i vart fall värdesätta demokratin. Aktuell övervakning överträffar allt. Ingen har kommit i närheten
Dessutom så tror jag inte ett smack på att de övervakar på grund av hot om terrorism. Snarare handlar det här om ekonomi, information är framtidens guldgruva. De som kontrollerar informationen är den som har makten.

Att stressa befolkningen vilket man indirekt gör med att övervaka dem framkallar snarare mer terrorism.

Permalänk
Medlem

Tar på mig foliehatten och går loss lite
Detta kommer inte direkt som en överraskning, iom FRA osv så förstod man att det redan förekom rejäl övervakning, skillnaden är att de villa ha de "lagligt stöd" att komma åt vissa personer. Dock så innebär detta att de som redan är de "stora skurkarna" bara går ännu mer underground och blir ännu svårare att komma åt. Iom den nya övervakningen så vet t om "Lena14år" som i själva verket är Farbror Bosse 58år vad kryptering och proxy är och kan fortfarande inte någonting om datorer/internet/säkerhet. Det som är kvar att övervaka kommer i slutändan vara privatpersoner som resornerar "vi som har rent mjöl i påsen har inget att frukta", ett litet oskyldigt ironiskt skämt på skype kan innebära att allt man skriver blir granskat. Är det verkligen så vi vill ha det?

Det fattas bara att när udden av övervakningen är borta och all information är om vanligt folk ja då kanske de kommerciella bolagen in och har världens databas om ens vanor och åsikter. Det talas mycket om rasism/nazism och deras åsiktsregistrering, det är ingenting mot vad som försigår idag men ingen säger något om det? "den som har rent mjöl" återigen får man höra det. Det är ekonomiska krafter och andra makter som står bakom lagförslag/politiker och jag är mer rädd för vad dessa ska ställa till med mer än att någon drar av en bomb på gatan, i mångt och mycket tror jag dessa bombningar indirekt är ett resultat orsakat av de som kämpar med att hålla en hög maktposition/tvinga in en livsstil som gynnar deras ekonomiska intressen.

Visa signatur

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”

Permalänk
Medlem

Självklart är det fel det Amerika gör, men vi behöver dem och utan jänkarna så har vi m/ö, Ryssarna och Kina som mer än gärna fyller deras plats och det vill många slippa. Jag själv tycker det är fel att svika ett förtroende med kontrakt, sälja ut alla man arbetar med, sätter sin familj i fara osv vilket gör att jag inte kan stödja Snowden och får känslan av att han bara vill ha uppmärksamhet.

Angående om man blir övervakade, har någon av er reklam här på Sweclockers, Facebook, Aftonbladet, Skype, Komplett, Inet, Google, Yahoo, Msn, Steam, youtube, vimeo, twitch? Gratulerar, alla dessa sidor / nätverk använder dina sökningar (troligtvis inte Sweclockers) för att kunna placera annonser som skall vara riktade mot dig och inte många av er sitter här och klagar om att ni blir övervakade av dem?

Sedan, hur svårt är det för någon av oss här som är kunniga utav datorer att ta reda på allt från personnummer till hur mycket man tog lån på huset samt inkomster?

Visa signatur

öh öh har den äran!

Permalänk
Medlem

Ehm, sker inte detta redan i Sverige?
sv.wikipedia.org/wiki/FRA-lagen

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel Core i5 2500k @ 4.2GHz | Sabertooth P67 | 8GB DDR3 1600MHz | XFX 390 8GB DDR5

Permalänk
Medlem

Man bör nog fortsätta som "vanligt" för att inte riskera att sticka ut och därav dra till sig mer uppmärksamhet. De kan säkerligen hitta fel hos alla, trafikregler man brutit mot osv. med tanke på alla kameror som finns osv. Samt att kanske inte exponera helt publikt allt man gör, även om många av oss fläker ut kanske rätt seriösa diskussioner på IRC, forum osv.

Vem vet vad man halkar in på för bananskal i framtiden och råka ställa upp i ett kommunalval osv. där all information kan användas emot dig. Ibland kräver de mest oskyldiga jobb att man säkerhetsklassas också annars kan man inte jobba kvar för att man inte kan arbeta med de uppdrag man får. En av de viktigaste delarna av säkerhetsklassning (SUA) är att se till att du inte har "dåliga" bekanta som kan utpressa dig osv. på information. Eftersom det är stater som samlar in information så kanske plötsligt all denna information de snappat upp kan hållas emot dig bara för att du ska lägga ett golv i en skyddad byggnad, eller sätta upp en webbserver åt en myndighet. Då blir plötsligt ens "bekanta över internet" en seriös fråga och det är inte alltid så lätt att styra över vem man väljer att umgås med på nätet.

Därför tycker jag att man bör läsa på hur man faktiskt kan kommunicera utan att bli avlyssnad. Till exempel skaffa sig en övergripande kunskap om darknets osv. kanske även fördjupa sig lite i PKI osv. för att kryptera sin trafik från punkt till punkt.

Rekommenderar er alla att läsa Little Brother av Cory Doctorow, det är en bok för alla som läser denna tråd frivilligt.

Permalänk
Skrivet av Thomas:

Inget att dölja, eh? Läs detta: http://tehlug.org/files/solove.pdf

ALLA har något att dölja. Människor behöver ha vissa saker i fred - om inte, så antar jag att ni aldrig låser om er på toan, och glatt går omkring nakna hemma utan gardiner?

Stämmer fullständigt.

All den här övervakningen leder mot ett samhälle där staten vet allt om befolkningen medan folket inte har en aning om vad regeringen egentligen sysslar med.

Jag tror inte att dystopisamhället är långt borta nu (om det inte redan är här).

Permalänk
Medlem

Profilering grabbar, det går att säga så mycket mer om er än vad ni avslöjar online baserat på vad ni gör online redan.
Med det sagt, är du inte ett hot mot USA så behöver du inte oroa dig för att dom skall komma och knacka på med handklovar och 115 st automatvapen.

Däremot borde ni oroa er för den dagen all samlad information hamnar i fel händer. Då jävlar blir det fart på grejorna kan jag berätta!

Visa signatur

Chassi: Svart, PSU: 230 volt, Moderkort: Stort, CPU: Med fläkt, Minne: Tappat, GPU: Klarar MsPaint jättebra, Hårddiskar: Stor och liten, Mus: Med rullhjul, Tangentbord: Svenskt, Skärm: Platt

Permalänk
Medlem

Det är ledsamt att så många har åsikten att bara för att de inte har något att dölja så gör det inget att bli övervakad.

Att massövervaka och profilera/åsiktsregistrera folk kan leda till ett mycket tråkigt samhälle om informationen kommer i fel händer, exempelvis ett framtida regeringsparti som ser på kritik mot dem själva, eller bara oliktänkande, som "ett hot mot nationens säkerhet". Det är ju inte så att det inte har hänt förr, eller händer i korrupta länder just nu.

Jag kommer tänka mig för vad jag gör på nätet mer än förr, även om jag också tycker att jag inget har att dölja. Kanske inte läsa den där [någon myndighet]-kritiska bloggen eller vad det nu kan vara.

Skulle gärna se en massflykt från facebook till exempelvis Diaspora https://joindiaspora.com/

Permalänk
Medlem

USA: "Har ni inte gjort något fel ska ni inte ha något att oroa er över" Nehe och om inte ni hade gjort er hatade genom att mörda 200k-300k civila japaner under andra världskriget samt slakta av barn och oskyldiga i mellanöstern och alla andra meningslösa krig ni startat i jakt på olja så hade ni inte behövt spionera på hela världens befolkning för att neutralisera hot från folk som vill ha lite rättvisa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Som sagt... jag har inget att dölja, så mig gör det absolut inget.

EDIT: Har tillsammans med några kompisar experimenterat lite genom att skicka varandra lite skumma e-mail. Men än så länge har vi inte fått något gensvar.

Utmärkt, då kan vi installera webbkameror i ditt sovrum med då du inte har något att dölja?

Permalänk
Medlem

Jag kör på som vanligt. Vill någon NSA snubbe se mig runka eller något får han väl göra det....

Visa signatur

Massa skit innanför ett CoolerMaster Cosmos II

Permalänk
Medlem
Skrivet av LucasSj:

Det jag är väldigt fundersam över är hur det blir med "deepweb" och webbläsaren Thor.
Allt som sker över den är p2p, kan de ändå få reda på vad man gör?

Kommunikationen är krypterad och din identitet "skalas" bort över ett par tusen router-hopp så det går inte att identifiera avsändaren och ej heller att läsa trafiken.