Permalänk
Medlem

Vattenkylning till nybygge obsidian 900d

Jag tänkte bygga en ny dator eftersom jag har så lite tid att spela får man lägga mer pengar på sin hobby istället och då kom jag in på vattenkylning.

Ungefär systembygge
Gigabyte GA-Z87X-UD3H
4770k
4gb * 4 * Kingston HyperX Predator DDR3 PC19200/2400MHz CL11
Radeon 290 (vanlig troligen och senare i cf eller 290x beroende på vad som händer med 290)
Seasonic X-1050 1050W

Till vattenkylning tänkte jag en loop innehållande
kylning för grafikkort (dessa kör jag parallellt sedan ihop igen till cpu)
Kylning för cpu
dc5 motor med hus-reservoar
två stycken 480 radiatorer

Här kommer mina stora frågor angående styrning etc.
Först och främst, vilka fläktar ska jag använda?
konstant hastighet eller ställbar och isf hur ska jag ställa dem? (jag vill inte köpa 8st 250:- fläktar)
Hur gör jag en bra styrning på motorn?

Kom gärna med synpunkter, jag lär inte beställa förrän jag sett specen på 290, jag är helt grön på området jag har läst och summerat en hel del men det finns extremt många varianter och synpunkter som dessutom kan vara subjektiva

Permalänk

Fläktar: GT AP-13/14 borde räcka bra med så mycket radiatoryta. Men vilken radiator du väljer styr vilka fläktar du ska ha, kolla recensioner på de du tittar på och kolla om de funkar bra med låga/mellan/höga fläkthastigheter, bestäm om det passar och välj sen fläktar efter det.

Hastighet: Köp nån form av fläktstyrning, få kanaler och mycket watt så du kan koppla alla på en rad till samma kanal. Eventuellt räcker det med bara ett par splitters och low noise adaptrar, med tillräckligt mycket yta är det tyst och kyler samtidigt så ingen ide att ändra hqastighet.

Motor: Skruvmejsel och testa dig fram vilket läge som ger tillräckligt bra kylning utan ljud. D5 Vario har bara valbar hastighet med en vridpot på pumpen. Annars byt till pump med PWM styrning och styr med moderkortet/fläktkontroll/T-Balancer osv.