Misstänker HDD-krasch/skadat filsystem - hur skulle du göra, full diskimage eller fil-för-fil-kopiering?

Permalänk
Medlem

Misstänker HDD-krasch/skadat filsystem - hur skulle du göra, full diskimage eller fil-för-fil-kopiering?

Jag har kört en dator offsite för nedladdning av stora filer såsom linuxdistar och programmeringsguider, osv.

Disken är på 1 TB (NTFS) och är i princip 95% full. Windows körs på en annan disk, 1TB-disken innehåller alltså enbart downloads. Tyvärr har jag upptäckt märkligt beteende, utorrent kan helt plötsligt säga att "System error: The file could not be found" (ungefär så) och helt plötsligt utan att jag förstår varför så kan mappar på typ 400gb flyttas till en HELT annan mapp. Jag får leta reda på de förlorade mapparna. Filerna är intakta iallafall.

Datorn är nu avstängd men jag har inte hämtat hårddisken ännu.

Jag kan inte säga om disken är på väg att krascha eller om det är filsystemet som är knas, men en sak är säker - jag tänker inte köra chkdsk för att riskera något (det kan jag göra när jag har en sjyst backup). Jag tänker nu bete mig som att jag har en enda chans att föra över filerna till antingen en annan disk eller min RAID5 NAS. Kanske har jag otalet antal försök på mig men jag vill inte chansa, det här är viktigt för mig, för bredbandet där jag bor är otroligt långsamt och vi har en maxgräns för vad man får ladda ned per månad. Att kunna ladda ned guider och PDF'er, kretskortscheman och dylikt är för mig ovärderligt och jag värderar som sagt disken väldigt högt.

Så, det var historien det. Hur skulle du gjort i det här läget?

- Mounta disken som readonly i linux och dra en image på hela disken.

- Mounta disken som readonly i linux och kopiera fil för fil till säkrare plats (vad händer då om det felar sig, hoppar den över filen som krånglar och går vidare eller stannar den helt?)

- Clonezilla eller dylikt

- Koppla in disken i en annan windowsdator och kopiera fil för fil? (känns som ett oerhört riskabelt alternativ)

- Andra alternativ? Ska jag satsa på att lyckas skapa en bit-för-bit-image på disken för att ha en ren säkerhetskopia att utgå ifrån, eller ska jag som sagt ta fil-för-fil?

Jag låtsas att jag har EN chans på mig, vilken tar jag?

Visa signatur

Antec P180 + Noctuafläktar | 2500k | P8P67 Pro | Corsair 32GB RAM | 2 x SSD Intel 330 RAID0 | Noctua NH-U12F | Geforce 560 | ESI Maya XTe | Edirol PCR-800 | Novation Zero SL MK II | Akai MPD24 | Benq 27" + LG 27" IPS <-------- fan vad jag älskar prylar! :D

Permalänk
Medlem

Största chansen att rädda data har du om du gör en image av disken med ddrescue. Programmet ingår i live-CD:n SystemRescueCD.
http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage
http://www.forensicswiki.org/wiki/Ddrescue
http://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual.h...
http://www.youtube.com/watch?v=vqq9A01geeA
Om disken har fysiska skador kan du behöva köra ddrescue flera gånger med olika optioner. I första körningen kopierar du de sektorer som är felfria. Följande körningar försöker få ut så mycket data som möjligt från de skadade sektorerna. Loggfilen håller reda på vad som redan är kopierat så att följande hörning försöker endast kopiera det som år okopierat.

Visa signatur

Fagerja