Permalänk
Medlem

Vega var skitbra, ligger i Malmö så 5mil iväg bara Man tackar för länken.
Snart kommer ett inlägg med bilder på vad jag gjort idag och resultatet

EDIT: Ingen bild på resultatet, det var löskokt ägg, kände att det inte var lönt

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Hjälpsam

Det finns någon skola som hävdar att det blir ett perfekt ägg, med halvt rinnande vita och kokt gula, men det tycker inte jag.
https://www.google.se/search?q=sous+vide+perfect+egg&oq=sous+...
Gjorde kyklinglår i går, 64 grader i tre fyra timmar, blev bra men jag gjorde misstaget att ha i en skvätt soja, vilket gjorde att sojan tog över för mycket.
600 g lår, 1 tesked salt, lite basilika, rosmarin, vitpeppar och tyvärr soja.
Soja kan man möjligtvis slänga på just innan stekningen.
Man får experimentera lite.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

2014-01-26

Idag blev det testkörning. Först ett ägg som blev ett löskokt ägg, ville inte experimentera för mycket
Men frestelsen blev för stor, så åkte och köpte lite billig ryggfilé på ICA. Kvaliteten på köttet där brukar variera så hade inga förhoppningar direkt.

Började med att vakuumförpacka ryggbiffarna lite snabbt med maskinen.

Vattenbadet var inställt på 57 grader vilket skulle ge perfekt medium. Varför krångla till det när fler vill testa som inte gillar det mycket mer blodigt

Och i med köttet, ser blekt och fint ut efter ett tag.
http://img35.imageshack.us/img35/2981/jezw.jpg

Efter ett 2 timmar bad i badkaret var det dags att stiga upp och torka av det lite. Intressant färg och konsistens på det.

I med bitarna i en het panna och stek av lite för en fin stekyta.

Resultatet teknikmässigt, perfekt! Smakmässigt helt ok, kunde saltat och pepprat mer. Kvalitetsmässigt så var köttet så där, men allt som allt extremt lyckat.

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Du får testa de marinader och vacummörningar som finns i modernist cusine Då kanske du får även det där köttet att bli super

Permalänk
Medlem

Tror inte det blir bättre än ursprunget. Köpte ju inte det bästa jag hittade. Det mesta jag köper på ICA håller faktiskt "njaaaaa-kvaitet"
Betydligt bättre när man åker till köttbutiken med egen går utanför byn

Köpte dock lite billig ryggbiff igår. Hel denna gången så jag fick stycka det själv. 3-4cm skivor.
Det blir ju helt klart väldigt bra resultat med denna lösningen Varför spendera tusentalskronor liksom som amatör när detta fungerar ypperligt.
Nu är jag troende så ska försöka göra något extra fint till helgen om jag får resten med mig

2 timmars vattenbad, 20 sekunder totalt i pannan skulle jag tro, körde en riktigt het panna med olja så jag fick lite stektyta bara

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av ODDNAME:

Tror inte det blir bättre än ursprunget. Köpte ju inte det bästa jag hittade. Det mesta jag köper på ICA håller faktiskt "njaaaaa-kvaitet"
Betydligt bättre när man åker till köttbutiken med egen går utanför byn

Köpte dock lite billig ryggbiff igår. Hel denna gången så jag fick stycka det själv. 3-4cm skivor.
Det blir ju helt klart väldigt bra resultat med denna lösningen Varför spendera tusentalskronor liksom som amatör när detta fungerar ypperligt.
Nu är jag troende så ska försöka göra något extra fint till helgen om jag får resten med mig

2 timmars vattenbad, 20 sekunder totalt i pannan skulle jag tro, körde en riktigt het panna med olja så jag fick lite stektyta bara

http://imageshack.com/a/img21/1368/ofqh.jpg

http://imageshack.com/a/img32/1999/914q.jpg

Ser riktigt mumsigt ut.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Aaaaaaj, snitt i muskelriktningen.. aaaaj

Nej men det ser snyggt ut, om du har en brullebrännare kan du få igång mylardprocessen med den.

Permalänk
Medlem

Jasså? Jag har en sådan, men känner att den inte kommer räcka till, även om det är modell större som jag tycker duger, men inte mycket mer till brullarna Väldigt sugen på att skaffa en riktigt brännare med handtag på en liten slang, dock modell mindre. Inget stor tub man drar runt på vagn dvs =D

Annars duger det fint som jag kör nu, har 2 plattor med gas, det slår ju allt annat i värmeväg som jag har tillgång till. Låta järnet bli riktigt varmt och sen pang på!

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Hjälpsam

Är köttet segt så är det, men om man förlänger tiden i vattenbadet möras även segt kött, bindväven löses upp.
Jag skulle nog gått ned en grad, föredrar medium rare till biff.
Kött från Uruguay brukar vara riktigt prisvärt, men även det från Brasilien, slår det mesta Europeiska köttet.

edit ICA kanske har hästkött, det är faktiskt riktigt gott.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Loggert:

Aaaaaaj, snitt i muskelriktningen.. aaaaj

Nej men det ser snyggt ut, om du har en brullebrännare kan du få igång mylardprocessen med den.

Reagerade också på det. Samtidigt så är biffen lite klurig eftersom köttfibrerna vrider sig.
Många tror att vi har fint svenskt kött, känn er lurade. Vårt kött består till stor del av utmärglade mjölkkor och snabbväxta broilers uppfödda på kraftfoder.
Det är svårt att få tag på men om ni kan hitta en bonde som kan låta de gå och äta gräs i lugn och ro så är det en helt annan sak. Jag brukar ta med hem från en kompis utanför Seattle, och herregud vilken smak.

Visa signatur

Asus Z170 Pro Gaming | i7 6700k | 16Gb Corsair Vengeance 2666 Mhz | ASUS Strix GTX 1070 | Samsung SH-S203B|Samsung 850 EVO 500GB SSD |2 TB HDD | Antec P182 | Corsair AXi 860w | H212 Evo | Win10

Permalänk
Medlem

Inte många sätt att dela biten mitt itu på speciellt med tanke på hur den var förpackad, då hade det blivit väldigt lustiga skivor
Men det var billigt kött så, vilket var huvudsaken

Och vi har fint kött, men man ska inte tro man köper det hos lokala matvarubutiken.
Jag skulle aldrig ge det jag brukar ge för att testa något, så man tar ju givetvis det billigare alternativet innan man vet hur det funkar.

Så nästa omgång ska bli enligt konstens alla regler, bara jag hittar en bit vettigt kött

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Du kan dela den så du får två små "file likande bitar" istället för skivor, eftersom du sousvidear så gör ju inte formen på köttet så stor och du kan sen skiva dem.
Det är ganska bökigt ibland med muskelfibrernas snurrande i vissa köttbitar.

Permalänk
Medlem

Ja denna biten var faktiskt väldigt konstigt skuren, men det var även lite billigare vaccat kött, sådant man aldrig ser hur det ligger.
Rysk roulette i köttform

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Du får investera i lite klistrande enzymer så kan du roa dig med att limma ihop bra bitar istället

Permalänk
Medlem

Har faktiskt kika på det det, såg en kul video där de använde sånt och man kan ju göra sjuka köttstycken som inte existerar
Frågan är bara var man hittar sånt lättillgängligt?

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Hmmm.. Du kan kontakta Wernersgourmetservice http://www.wgs.se/produkt-kategori/sosa/ och se om du kan få köpa SOSAs köttklister. Det ska nog inte vara något problem om man frågar snällt.

Permalänk
Medlem

Ska se mig omkring. Körde förresten 2 oxfiléer igår, och de blev ju bara så bra Körde lite längre och varmare och slår ju allt jag gjort i ugn så här långt.

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av ODDNAME:

Ska se mig omkring. Körde förresten 2 oxfiléer igår, och de blev ju bara så bra Körde lite längre och varmare och slår ju allt jag gjort i ugn så här långt.

Vilken temperatur? jag körde i 58 grader.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Riktigt trevlig läsning! Det känns som man vill testa detta själv!

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3080Ti

Permalänk
Medlem

60 grader körde jag i, ville inte köra längre för tiden jag hade planerat.
Är ju lätt hänt att man får en kuvös för bakterier vid låg temp och lång tid

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Inte om du kör tillräckling länge från 50 och uppåt så dör bakterier, tar bara lite längre tid..

Skrivet av http://www.sousvidesupreme.com/en-uk/sousvide_cookingtips.htm?:

Is cooking at low temperatures safe?

Reducing the risk of food-borne illness by cooking food depends not just on temperature, but also on time. The lower the temperature, the longer the time. For instance, Salmonella, a common type of food-borne bacteria, will be killed in 30 seconds at 150F/65.5C but it will take 15 minutes to do so at 130F/54.5C.

Almost all potentially harmful organisms will be killed at 130F/54.5C given sufficient time to heat the food completely to that temperature. Since most sous vide cooking is done between 130F/54.5C and 195F/95C, the food will be safe. The most common exception is fish, which some people prefer to eat rare or medium rare (116F/46.5C to 126F/52C). In this case, it is important to only buy fish you would be wiling to eat raw—in other words, sushi grade ocean fish.

Important warning: Individuals who are immuno-compromised for any reason should not eat rare or raw food; they should only eat food cooked at or above 140F/60C for a sufficient amount of time to ensure the food is pasteurized.

Så du ska inte vara orolig att köra på så länge du inte trampar under 50

Permalänk
Medlem

Det var nog jag som misstolkat en del av exakt samma sida

"To safely refrigerate or freeze food cooked sous vide and not intended for immediate consumption, it should be quick chilled in its cooking pouch, completely submerged in an ice water bath to allow the temperature to drop quickly through the danger zone (40F/4C to 130F/54C)."

Tolkade tempen där som farozonen, men var att låta den inte sjunka snabbt genom den som var faran om man inte skulle äta direkt.

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Japps, avkylning är lite risky med sousvide, man kan få en väldigt lång tid i zonen om man inte kyler ordenligt. Dock så dödar man ju av bakterier om det sousvidas länge. Värst är om du börjar sousvida nåt och avbryter innan du fått kärntempen bra och sen kyler av dåligt. Då kan ditt kött ligga på underbara 37grader i flera timmar och det gillar bakterier
Fast så länge du inte sousvidar lägre än 50 och bara ska äta ditt experiment så fort som möjligt så är det bara att leka.

Permalänk
Hjälpsam

Jag ser ingen anledning att gå lägre än 54c, då dör bakterierna säkert, dess sporer överlever dock, så skall man kyla skall det gå snabbt, några kylklampar i en skål med kallt vatten och i med maten.
Säkrast är så klart att äta upp maten direkt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Tänkte ge mig på lite kycklingfilé till lunch imorgon när det finns möjlighet, men känns tråkigt bara köra en vanligt smaksatt filé.
Tips på något skoj man kan göra med filéen under vakuumet? Inte bara salt och peppar dvs.

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Medlem

Kan meddela att jag körde lite på måfå och det gick hur jäkla bra som helst.
Då kyckling ändå är något man vill ha genomfärdig tog jag det säkra före det osäkra och körde 64.5 grader, och det var inget dåligt med det. Genomfärdig och saftig, kycklingfilé är helt klart något som är grymt för sous vide.

Körde lite salt och svartpeppar bara och några kvistar Rosmarin, önskar nu i efterhand att jag köpt citronen jag tyckte jag saknade, men det vet man nu till nästa gång

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Hjälpsam

Tipset är nog att göra som du gjort, börja försikigt, med någon mild örtkrydda.
Dragon och basilika tycker jag också fungerar fint med kykling.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk

klockrent! vad har allt kostat? vad har allting kostat totalt? riktigt sugen på en själv, men har alltid tyckt att det varit för dyra.

Permalänk
Medlem

Under tusenlappen iallafall, några hundralappar blev det. Det dyraste var PIDen som gick på runt 3-400kr inkl SSR.

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk

hmm en sån här?

http://www.ebay.com/itm/Dual-Digital-PID-Temperature-Controll...

de e ju nästan för bra för att vara sant. var hitta du doppvärmaren du använde?

// Claes