Intel förbereder 730-serien SSD med egen kontrollerkrets

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Motherofgod:

Haha, där ser man! Han verkar gilla SSD-er i alla fall

Tvelander är en tech-guru med en djup plånbok (som han själv påstår inte är så djup trots hans 4x GTX Titan och typ 2500 SSDer). Han har blivit lite av myt här på Sweclockers där folk säger "Tvelander kommer att köpa" eller något liknande. Lite som en meme.

*Wild X expensive hardware has appeared...*

*Tvelander uses wallet*

*It's very effective*

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Tycker det var en tämligen saklig genomgång av fenomenet. Tvelander själv har upprepade gånger förklarat samma sak så det är inte direkt en hemlighet. Det är ganska ordagrant vad han själv brukar svara när någon frågar hur han har råd. Sedan brukar det urarta i en lång diskussion om hur vettiga prioriteringar det är och så jämför man hur dyra olika vanliga hobbies är. En vanlig jämförelse är bilar och slutsatsen är alltid att bilar är mycket dyrare än dyra grafikkort.

Det går ju inte att komma ifrån det faktum att Tvelander har blivit en lokal mem för Sweclockers som används ungefär som den klassiska: "will it run Crysis?". Det är för övrigt ungefär samma gäng som frekvent säger "framtiden" eller "#framtiden" då det är ett annat exempel på en lokal mem. Fast den har helt annat ursprung.

Sen kan man fundera på hur mycket av det som kommer från osäkerhet men helt klart är att den här typen av användande av lokala mem ger en gemenskapskänsla och en tillhörighet. Man känner att man tillhör en viss grupp. Ett socialt fenomen som är väldigt vanligt även utanför internet.

Det ligger en del i det du säger.
Man behöver ju knappast vara osäker på sig själv.
Att Tvelander har blivit en person som nämns i high-end/prestanda produkts sammanhang, är ganska automatiskt då han knappast sitter som vissa andra tjutande 12 åringar här, med sin äkta Elgiganten dator för 5600:-

Jag är själv en av dom som benämner hans namn här, när det talas om grejjor med krut, men osäker på mig själv? Nejdu.

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lifooz:

Det ligger en del i det du säger.
Man behöver ju knappast vara osäker på sig själv.
Att Tvelander har blivit en person som nämns i high-end/prestanda produkts sammanhang, är ganska automatiskt då han knappast sitter som vissa andra tjutande 12 åringar här, med sin äkta Elgiganten dator för 5600:-

Jag är själv en av dom som benämner hans namn här, när det talas om grejjor med krut, men osäker på mig själv? Nejdu.

Som sagt. Det handlar helt enkelt om prioriteringar. Tvelander bor hemma (enligt honom själv) och det gör ju att han får pengar över för annat. De flesta här har nog inga problem alls med vad Tvelander prioriterar.. Däremot finns det alltid någon avundsjuk person som kommer att hoppa på folk och säga "Snacka om felprioriteringar.." eller "Flytta hemifrån din morsgris..." bara för att folk är inskränkta. Använder själv Tvelander som en "meme" och det är bara för att det är kul. Har den åsikten att den som har pengar får spendera dessa hur de vill och jag dömer ingen för det.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Zotamedu:

Nej de är lite olika saker. M.2 är en del av SATA Express och ska ersätta mSATA. Så de är på inget sätt direkta konkurrenter. Precis som att ingen vill ha bara mSATA på sitt moderkort så vill man inte ha bara M.2. Om inte formfaktorn kräver det.

Du har fel.
SATA Express är ett protokoll medan mSATA är ett fysiskt gränssnitt. M2 är ett annat gränssnitt som motsvarar PCIe men har inte SATA begränsningarna inbyggda.
Här en länk så du lär dig mer. Tyvärr på ett AMD system så prestandan är ju inte på topp..

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av Luminous:

Jag kunde nog tänka mig en intel sandforce, men frågan är om jag skulle betala något ansenligt för den

Definitivt inte en sandforce från OCZ i varje fall.

haft runt 20-30x Vertex 4, dom funkar skit bra.
Men vertex 3-2 etc gillar jag inte.

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Så först skriver du att Sandforce är ett skämt. (Vilket det inte är i dagsläget)

Och jag svarar att det var ett skämt.

Och sen svarar du att "Sandforce-kretsen "betedde sig" . För mig är "betedde sig" att det var ett skämt.

Rörigt det blev, men jag tror du fattar vad jag menar.

Ja, jag erkänner min semantiska kullerbytta där.. Men då även intels version beter sig knäppt vid komrimering så står jag fast vid mitt uttalande, om än med korrigerad semantik.

Skrivet av Jacob:

"Idioti" tycker jag det är fel att kalla det, precis som alla produkter som släpps på hårdvarumarknaden var det en kompromiss som medförde sina egna för- och nackdelar. Precis som de flesta egenskaperna kan en fördel hos en användare ses som en nackdel hos en annan.

När Sandforce SF-2281 släpptes var det den bästa kontrollerkretsen på konsumentmarknaden och det tog lång tid innan andra kom ikapp, varför "alla" valde att använda SF-2281. En annan fördel som gäller än idag är att komprimeringen (en finess som väldigt passande kallas DuraWrite) resulterar i färre skrivningar till minnescellerna, nackdelen är lägre prestanda vid just skrivningar. Notervärt är att även uppföljaren SF-3700 kommer nyttja DuraWrite, för att precis som namnet antyder förlänga livslängden på minnescellerna.

Problemet med SF-2281 idag ligger inte i en design som faktiskt var extremt bra för sin tid, utan att den lanserades i slutet av 2011 och därmed är över två år gammal. Trots detta håller kontrollerkretsen en ganska god nivå än idag, vilket jag har svårt att se som något annat än imponerande med åldern i åtanke.

Fördelen slutade vara relevant när konkurrenterna kom ikapp hastighetsmässigt, och då även för komprimerad data.

durabiliteten hos en SSD är en icke-fråga, eller har i alla fall varit fram tills "tripple-level cell" introducerades. Så att det är "extra hållbara kretsar" är kanske sant men har ingen betydelse. Men det kan ju ändras om fortsatta krympningar resulterar i reducerad skrivtålighet till den grad det spelar roll. Hur som helst har det ingen betydelse i dagsläget. Särskillt inte för hemanvändare.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Går det sönder och du har garanti så kanske du inte behöver köpa nytt...
Fast det kanske är bättre att slösa pengar och skrota det gamla eller?

Läs vad han skrev och vad jag svarade på... det gällde att denne tyckte att intel skulle utöka till mer än 5 års garanti vilket skulle vara extremt jävla korkat imo. Det var det jag oponerade mig mot.

Dessutom om en grunka går sönder så har jag ingen lust att vänta på att få den bytt, hemmaprylar är såpass billiga idag så det är inga som helt problem att köpa nytt, speciellt i fallet med ssd.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Inaktiv

Varför slår inte PCIE SSD igenom bättre? Inte för att vanliga SSD inte är snabba, men det känns ju inte alls som framtiden när vi redan idag har PCIE SSD som är dubbelt så snabbt. Dessutom säljs nästan alla ny "lite bättre" laptops med det. Surt om en påkostad desktop ska vara långsammare.

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Zotamedu:

Vet inte om jag håller med om att den var den bästa. Den snabbaste utan tvekan men bäst beror på vad man prioriterar. Du har ju alla de ökända buggarna som SandForce dessutom skötte väldigt dåligt. De hade ju mer eller mindre ingen support på firmware mot sina kunder utan alla fick klara sig bäst de kunde själva. Därför tog det så lång tid att få ordning på det då alla fick lösa samma problem. Sen beter sig SandForce inte jättebra i RAID med sin garbage collect. Sen håller jag med om att komprimeringen är ett snyggt trick och jag är lite förvånad att inte fler använder det nu när vi sitter med pyttesmå TLC med en tiondel av skrivcyklerna mot vi hade för några år sedan.

Sant, en bättre formulering hade varit högst presterande. Buggarna var som du säger väldigt många inledningsvis och det var egentligen inte förrän Intel fick tillgång att fixa och dona med firmware som SF-2281 faktiskt kunde anses vara stabilt. Oklart exakt hur samarbetet ser ut, men av vad förstått det som fick Sandforce implementera alla buggfixar i sitt firmware i efterhand som Intel korrigerade i sitt exklusiva.

Skrivet av Ozzed:

Fördelen slutade vara relevant när konkurrenterna kom ikapp hastighetsmässigt, och då även för komprimerad data.

durabiliteten hos en SSD är en icke-fråga, eller har i alla fall varit fram tills "tripple-level cell" introducerades. Så att det är "extra hållbara kretsar" är kanske sant men har ingen betydelse. Men det kan ju ändras om fortsatta krympningar resulterar i reducerad skrivtålighet till den grad det spelar roll. Hur som helst har det ingen betydelse i dagsläget. Särskillt inte för hemanvändare.

Jag köper fortfarande inte att designen är idiotisk, då måste en CPU-design från 2 år+ tillbaka också vara det eftersom det finns snabbare/bättre alternativ idag?

Att DuraWrite är mindre relevant för konsument håller jag med om, men oavsett finns det där av en mycket bra anledning. Däremot skulle jag säga att det har en betydelse för många andra marknader där SF-2281 används och att hemanvändare/konsument är ett undantag.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem

Så Intel 530 240GB har
540 MB/s / 490 MB/s 41,000 IOPS / 80,000 IOPS

730 240GB har:
550 MB/s / 450 MB/s 68,000 IOPS / 86,000 IOPS

Inget revolutionerande precis. Ett llitet steg fram och ett halvt bak?

Permalänk

Dock går det ju en gräns någonstans i de undre regionerna av en människas tredje levnadsdecennium när det blir fullkomligt patetiskt att bo hemma hos mamma ^^

Visa signatur

Intel I5 4670K @ 4.4 ghz | Noctua NH-D14 | EVGA GTX 780 SC 3GB | MSI Z87-S02 "Inet edition" | Corsair XMS 8gb 1600 mhz |NZXT Hale90 1000W | Samsung 840 Pro 256 gb | OCZ Vertex 64 GB | Seagate 1 TB | Fractal Design Define R2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Sant, en bättre formulering hade varit bäst presterande. Buggarna var som du säger väldigt många inledningsvis och det var egentligen inte förrän Intel fick tillgång att fixa och dona med firmware som SF-2281 faktiskt kunde anses vara stabilt. Oklart exakt hur samarbetet ser ut, men av vad förstått det som fick Sandforce implementera alla buggfixar i sitt firmware i efterhand som Intel korrigerade i sitt exklusiva.

Jag köper fortfarande inte att designen är idiotisk, då måste en CPU-design från 2 år+ tillbaka också vara det eftersom det finns snabbare/bättre alternativ idag?

Att DuraWrite är mindre relevant för konsument håller jag med om, men oavsett finns det där av en mycket bra anledning. Däremot skulle jag säga att det har en betydelse för många andra marknader där SF-2281 används och att hemanvändare/konsument är ett undantag.

OK. Om vi utgår från hur förhållandena var när Sandforce var nytt så har vi möjligen ett annat läge då ingen konkurrent ens var i närheten hastighetsmässigt. Komprimeringen spelade då roll för prestandan, så det köper jag. Durawrite var än mindre relevant eftersom varje cell på den tiden klarade 50-100 000 skrivningar utan problem.

Det som är idiotiskt är kanske inte designen, för sin tid, men nu när konkurrenterna är ikapp och förbi, och det dessutom är hyffsat välkännt att skrivtålighet mer eller mindre är en icke-fråga, så blir det idiotiskt att fortsätta med designprincipen.

Det är lite som de där första cyklarna som hade ett gigantiskt framhjul... Det är smart design, tills någon kommer på det här med cykelkedjan. Att då fortsätta med "stora hjulet designen" blir då ganska idiotiskt.

Samma var det med intels Netburst arkitektur... Den var bra och snabb när den kom. Men de flesta skrattar idag åt Pentium 969 EE som både var slöare och drog mer ström än AMD's motsvarighet vid den tiden.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Artikeln är uppdaterad. Det är Intels egna kontrollerkrets.

Personligen litar jag mest på intels egna kontrollkretsar, har ju historiskt sett fungerat mycket bra. Har aldrig haft några problem med en Intel disk, ända sen X-25 diskarna kom ut. Är ganska taggad på denna serie, får se om priserna pressas lite efter några månader

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem
Skrivet av _niko_:

Läs vad han skrev och vad jag svarade på... det gällde att denne tyckte att intel skulle utöka till mer än 5 års garanti vilket skulle vara extremt jävla korkat imo. Det var det jag oponerade mig mot.

Dessutom om en grunka går sönder så har jag ingen lust att vänta på att få den bytt, hemmaprylar är såpass billiga idag så det är inga som helt problem att köpa nytt, speciellt i fallet med ssd.

Att ha mer än 5 år är väl att ta i. Men rimligt är ju i alla fall 3 år om inte lite till i garanti,
vill inte behöva byta SSD efter bara några få år när dom kostar så mycket som dom gör.

PS: Handlar det om mindre SSDer som 60-180GB som kostar runt tusenlappen och mindre så
är det ju inte lika viktigt med garanti på så många år men det skadar ju inte att ha

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

OK. Om vi utgår från hur förhållandena var när Sandforce var nytt så har vi möjligen ett annat läge då ingen konkurrent ens var i närheten hastighetsmässigt. Komprimeringen spelade då roll för prestandan, så det köper jag. Durawrite var än mindre relevant eftersom varje cell på den tiden klarade 50-100 000 skrivningar utan problem.

Det som är idiotiskt är kanske inte designen, för sin tid, men nu när konkurrenterna är ikapp och förbi, och det dessutom är hyffsat välkännt att skrivtålighet mer eller mindre är en icke-fråga, så blir det idiotiskt att fortsätta med designprincipen.

Det är lite som de där första cyklarna som hade ett gigantiskt framhjul... Det är smart design, tills någon kommer på det här med cykelkedjan. Att då fortsätta med "stora hjulet designen" blir då ganska idiotiskt.

Samma var det med intels Netburst arkitektur... Den var bra och snabb när den kom. Men de flesta skrattar idag åt Pentium 969 EE som både var slöare och drog mer ström än AMD's motsvarighet vid den tiden.

DuraWrite är idag och framåt mer relevant än någonsin, MLC kommer klara av allt färre skrivningar i takt med att NAND-minnet krymps ytterligare och än mer relevant blir det om TLC blir en teknik som börjar användas i bred utsträckning av andra än Samsung. Med det sagt finns inte så mycket mer att tillägga, utan det är en funktion som är här för att stanna oavsett vad man själv tycker om den.

Gällande resten av ditt argument är ingenting rimligt. Självklart måste de fortsätta använda samma design, det går inte att plocka bort och lägga till nya funktioner med en handvändning. Det är borde inte vara någon nyhet att utvecklingen inom halvledarindustrin tar lång tid.

Ska vi fortsätta med haltande argument och konstiga jämförelser kan vi titta på AMD K7/K8, som måste vara extremt idiotiska designer eftersom det som finns ute idag är bättre på alla sätt och vis?

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Hugligan:

Varför slår inte PCIE SSD igenom bättre?

Det ger väldigt lite prestanda för den extra kostnaden så det är inte en intrressant teknik för majoriteten av användarna.
Det som innebär störst prestandaökning är kortare accesstider, inte läs o skrivhastigheten.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Varför ska man köpa 480GB SSD för ca 4000:- när man kan köpa Samsung EVO 1TB SSD för 4300:- istället. Intel får lära sig att prissätta bättre och det är inte CPUs det handlar om nu.

Visa signatur

AMD 5900X|ASUS X570-E|Corsair 32GB 3200Mhz|Samsung 990 PRO 4TB + 980 Pro 1TB|ASUS TUF 3080 OC |LG 38GN950-B|Fractal Design Define R6 USB-C|Corsair RM1000X v3|Noctua NH-D15 SE-AM4|Corsair K70 RGB LUX|

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

haft runt 20-30x Vertex 4, dom funkar skit bra.
Men vertex 3-2 etc gillar jag inte.

Har du lust att skänka en Vertex 4 till en fattig?

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

DuraWrite är idag och framåt mer relevant än någonsin, MLC kommer klara av allt färre skrivningar i takt med att NAND-minnet krymps ytterligare och än mer relevant blir det om TLC blir en teknik som börjar användas i bred utsträckning av andra än Samsung. Med det sagt finns inte så mycket mer att tillägga, utan det är en funktion som är här för att stanna oavsett vad man själv tycker om den.

Gällande resten av ditt argument är ingenting rimligt. Självklart måste de fortsätta använda samma design, det går inte att plocka bort och lägga till nya funktioner med en handvändning. Det är borde inte vara någon nyhet att utvecklingen inom halvledarindustrin tar lång tid.

Ska vi fortsätta med haltande argument och konstiga jämförelser kan vi titta på AMD K7/K8, som måste vara extremt idiotiska designer eftersom det som finns ute idag är bättre på alla sätt och vis?

Jag tror du missförstod mig nu. Jag skrev att du förvisso har rätt i att designen inte var idiotisk vid tidpunken för lansering men det är idiotiskt att fortsätta med den idag när den är totalt utskåpad på varenda punkt av samtliga konkurrenter.

Utvecklingen inom halvledarindustrin må gå långsamt, men t. ex i intels fall så övergav man Netburst för Core-designen när man insåg att konkurrenterna kommit ikapp.

För övrigt ligger TLC på smärtgränsen vad gäller skrvningar redan idag (ca 750-1000 skrivningar per cell), så jag tror att något helt nytt måste till för att lagra datat. Kvantbrunnar har ju just den otrevliga egenskapen att de blir opålitligare ju mer de krymps.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Master of Overkill
Skrivet av XPerion:

Varför ska man köpa 480GB SSD för ca 4000:- när man kan köpa Samsung EVO 1TB SSD för 4300:- istället. Intel får lära sig att prissätta bättre och det är inte CPUs det handlar om nu.

Skrivet av €lysian:

Har du lust att skänka en Vertex 4 till en fattig?

För det är helt olika typer av SSDr.
Jag skulle ta en Intel 730 över en EVO alla dagar i veckan.

Jag har testat EVO och efter långa skrivningar så tappar dom enorma prestanda förluster.
Detta märker dock inte en vanlig användare.

Ger inte bort några SSD

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem

Tycker man blir besviken på prissättningen varje gång det kommer nya SSD. 240-250GB bör enligt mig inte kosta mer än 1000 kr med undantag för de riktiga prestandamonsterna. Utveckling går framåt men prissättningen känns lite girig.

Visa signatur

Acer Predator XB271HU | Fractal Design Define S | Corsair AX860i | Asus Prime Z390-A | Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB | i7 9700K | Fractal Design Celsius S24 | MSI RTX 2080 Gaming X Trio | Samsung 850 EVO 250GB | Samsung 860 EVO 1TB | 4x Be Quiet! Silent Wings 3 140mm | Razer BlackWidow Chroma | SteelSeries Rival 300 | Kingston HyperX Cloud Alpha Pro | Windows 10 Pro

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

Jag tror du missförstod mig nu. Jag skrev att du förvisso har rätt i att designen inte var idiotisk vid tidpunken för lansering men det är idiotiskt att fortsätta med den idag när den är totalt utskåpad på varenda punkt av samtliga konkurrenter.

Utvecklingen inom halvledarindustrin må gå långsamt, men t. ex i intels fall så övergav man Netburst för Core-designen när man insåg att konkurrenterna kommit ikapp.

För övrigt ligger TLC på smärtgränsen vad gäller skrvningar redan idag (ca 750-1000 skrivningar per cell), så jag tror att något helt nytt måste till för att lagra datat. Kvantbrunnar har ju just den otrevliga egenskapen att de blir opålitligare ju mer de krymps.

Jag förstod vad du skrev och det är fortfarande ett resonemang utan verklighetsförankring. Hur många år lade inte Netburst-arkitekturen grunden för Intels processorer innan den faktiskt ersättes? Trots vad vi kan tycka är triviala ändringar för en liten "skitfunktion" i kislet tar det flera kvartal innan det är redo för massproduktion. På samma sätt kan inte Sandforce eller någon annan klippa och klistra efter behov för att möta morgondagens behov på studs.

Huruvida DuraWrite har en plats på konsumentmarknaden är väl en smakfråga, men faktum kvarstår att det kommer finnas i SF-3700 som av tidiga siffror att döma kommer slå konkurrenterna på fingrarna även vid komprimerbar data. TLC är ingen långsiktig lösning, men ett gångbart alternativ för att pressa priserna i väntan på en ersättare.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Jag förstod vad du skrev och det är fortfarande ett resonemang utan verklighetsförankring. Hur många år lade inte Netburst-arkitekturen grunden för Intels processorer innan den faktiskt ersättes? Trots vad vi kan tycka är triviala ändringar för en liten "skitfunktion" i kislet tar det flera kvartal innan det är redo för massproduktion. På samma sätt kan inte Sandforce eller någon annan klippa och klistra efter behov för att möta morgondagens behov på studs.

Huruvida DuraWrite har en plats på konsumentmarknaden är väl en smakfråga, men faktum kvarstår att det kommer finnas i SF-3700 som av tidiga siffror att döma kommer slå konkurrenterna på fingrarna även vid komprimerbar data. TLC är ingen långsiktig lösning, men ett gångbart alternativ för att pressa priserna i väntan på en ersättare.

Att Netburst blev långlivat berodde ju just på att verklig konkurrens saknades, tills AMD kom in i matchen på riktigt. Självklart finns ingen anledning för något företag att tävla med sig själv om man ändå springer i cirklar runt konkurrenterna. Men så ser inte läget ut för Sandforce på SSD-marknaden idag.

Men visst. deras nya krets kan säkert springa ifrån andra på PCI-e sidan under en begränsad tid. SATA-III är väl ändå mättat oavsett controller i dagsläget. Men tekniken blir åter irrelevant om konkurrenterna kommer ikapp, om de nu inte budgetpacketerar det hela i efterhand.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

Jag tycker att idle-förbrukningen är väldigt hög. 1,5 W för att göra absolut ingenting. Min stenålders-SSD seglar in på 75 mW.
Tänker mig att en stor del av förbrukningen ligger i att hålla styrkretsen vid liv, men 1,5 W känns väldigt mycket. Har det något med nyare SATA-gränssnitt att göra?

Visa signatur

Citera, tack!
Har du läst tråden om strandhögtalare och andra musiklådor?

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

Att Netburst blev långlivat berodde ju just på att verklig konkurrens saknades, tills AMD kom in i matchen på riktigt. Självklart finns ingen anledning för något företag att tävla med sig själv om man ändå springer i cirklar runt konkurrenterna. Men så ser inte läget ut för Sandforce på SSD-marknaden idag.

Men visst. deras nya krets kan säkert springa ifrån andra på PCI-e sidan under en begränsad tid. SATA-III är väl ändå mättat oavsett controller i dagsläget. Men tekniken blir åter irrelevant om konkurrenterna kommer ikapp, om de nu inte budgetpacketerar det hela i efterhand.

Självfallet, men utveckling av nya arkitekturer och kisel tar tid oavsett. Annars hade Sandforce (LSI) precis som vilket företag som helst i ett underläge lanserat uppföljaren vid det laget.

Jag tycker stora delar av dina inlägg får gammal hederlig konkurrens att framstå som någonting fel eller dåligt? Ett företag höjer ribban, som i sin tur höjs ytterligare av en annan. Det är ett fenomen vi ser över hela hårdvaruindustrin och det som driver all utveckling framåt.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Självfallet, men utveckling av nya arkitekturer och kisel tar tid oavsett. Annars hade Sandforce (LSI) precis som vilket företag som helst i ett underläge lanserat uppföljaren vid det laget.

Jag tycker stora delar av dina inlägg får gammal hederlig konkurrens att framstå som någonting fel eller dåligt? Ett företag höjer ribban, som i sin tur höjs ytterligare av en annan. Det är ett fenomen vi ser över hela hårdvaruindustrin och det som driver all utveckling framåt.

Jag förstår inte hur du kan tolka mina inlägg som om jag skulle ha något emot konkurrens. Det är ju precis det jag inte har.

Det som stör mig med sandforce är just att de står och stampar, rent tekniskt. Deras teknik bygger fortfarande på att komprimerbar data behandlas på ett annat sätt än icke komprimerbart, och det är föråldrat med dagens teknik. Andra företag har ju visat att det visst är tekniskt möjligt att skriva både komprimerbar och icke-komprimerbar data lika snabbt, och har dessutom gjort det snabbare än Sandforce's kretsar klarar av. Att de då tar beslutet att köra på med samma grej än en gång känns lite mossigt. Men lägger de sig lägre i pris, och på så vis ser till att hela SSD-marknaden, oavsett controllerkrets, får en välbehövlig prisjustering nedåt, så inte mig emot.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

Jag förstår inte hur du kan tolka mina inlägg som om jag skulle ha något emot konkurrens. Det är ju precis det jag inte har.

Det som stör mig med sandforce är just att de står och stampar, rent tekniskt. Deras teknik bygger fortfarande på att komprimerbar data behandlas på ett annat sätt än icke komprimerbart, och det är föråldrat med dagens teknik. Andra företag har ju visat att det visst är tekniskt möjligt att skriva både komprimerbar och icke-komprimerbar data lika snabbt, och har dessutom gjort det snabbare än Sandforce's kretsar klarar av. Att de då tar beslutet att köra på med samma grej än en gång känns lite mossigt. Men lägger de sig lägre i pris, och på så vis ser till att hela SSD-marknaden, oavsett controllerkrets, får en välbehövlig prisjustering nedåt, så inte mig emot.

Varför är det då negativt om uppföljaren blir överkörd av en konkurrerande lösning i framtiden? Det är ju enbart positivt då det i bästa fall leder till prispress och att generationen därefter blir ännu bättre.

Att de står och trampar stämmer inte då uppföljaren blir bättre på att hantera icke-komprimerbar data och DuraWrite ska förbättras mot hur den fungerar i dagens Sandforce-kretsar. Bara för att en teknik du principiellt inte tycker om finns närvarande betyder det inte att förbättringar på andra områden utelämnats. Vi får helt enkelt vänta och se, men de tidiga siffror som finns ute ser lovande ut även i förhållande till det lilla som är känt om konkurrerande lösningar.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Varför är det då negativt om uppföljaren blir överkörd av en konkurrerande lösning i framtiden? Det är ju enbart positivt då det i bästa fall leder till prispress och att generationen därefter blir ännu bättre.

Att de står och trampar stämmer inte då uppföljaren blir bättre på att hantera icke-komprimerbar data och DuraWrite ska förbättras mot hur den fungerar i dagens Sandforce-kretsar. Bara för att en teknik du principiellt inte tycker om finns närvarande betyder det inte att förbättringar på andra områden utelämnats. Vi får helt enkelt vänta och se, men de tidiga siffror som finns ute ser lovande ut även i förhållande till det lilla som är känt om konkurrerande lösningar.

Därför att tekniken har en inbyggd svaghet. Även om nya kretsen blir "bättre" på att hantera icke-komprimerbar data så vet de ju redan på förhand att de ger "öppet mål" till konkurrenterna på den fronten, och då är det märkligt att de fortsätter på den inslagna banan.

Men som sagt. Resultatet har vi inte förren de första produkterna testats ordentligt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av Ozzed:

Därför att tekniken har en inbyggd svaghet. Även om nya kretsen blir "bättre" på att hantera icke-komprimerbar data så vet de ju redan på förhand att de ger "öppet mål" till konkurrenterna på den fronten, och då är det märkligt att de fortsätter på den inslagna banan.

Men som sagt. Resultatet har vi inte förren de första produkterna testats ordentligt.

Kanske, kanske inte, att det lämnar öppet mål för konkurrenterna är enbart en spekulation.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem

Sa någon meme?

Visa signatur

Processor: Intel Core i5-3570K 3.4GHz. CPU Fläkt: Xigmatek Aegir. Moderkort: Asus P8Z77-V Pro. Grafikkort: Gigabyte Nvidia GTX 680 Windforce X3 RAM: G.Skill Ripjaws x 1600Mhz. Chassi: Cooler Master HAF X. Nätaggregat: FSP Aurum 700W 80-Plus Gold. Hårddisk: Seagate Barracuda 1TB 7200rpm 64MB SATA-3. Mus: Saitek Cyborg R.A.T 7. Tagentbord: Saitek Cyborg V7. Musmatta: Champion Black. Monitor: LG IPS225V Ca 10700:- för datorn utan tillbehör