Tio modeller av Intel Skylake för LGA 1151 hittar ut på nätet

Permalänk
Medlem

Såg att Swec "Goes international" och blir refererade i Linus Techtips Wan show... Kul

https://youtu.be/gV1MwHg_aDI

Börjar 13:37 in hehe

Visa signatur

"quod est pretiosa hodie,cras sit questus magis pretiosa"
#positive thinking

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Zotamedu:

Jag är nyfiken på grafikprestandan. Fler EU låter lovande och det har ju ryktats att fler modeller ska få eDRAM. Verkar som att det blir en GT3e med 64 MB eDRAM och GT4e med antingen 64 eller 128 MB eDRAM. Det skulle ju lösa en del problem med bandbredden och lägre minnesmängd hjälper ju till med priset. Ska också bli intressant om de tänker släppa lite enklare processorer med eDRAM. Valet med att bara slänga in Iris Pro tillsammans med de kraftigaste CPUerna var ju lite udda kan tyckas. Sen ska det bli intressant att se vad Intel kan göra med 72 EU och 128 MB eDRAM.

Håller fullt med om att det rent tekniskt är intressant att se något likt GT3e. Däremot undrar jag: vem är köparen för en sådan produkt? TDP kan inte bli jättelågt, redan idag verkar Intels GPU ha större problem med låg TDP än CPU-delen (se t.ex. Core M). GPU-delen kan inte heller göras väldigt kraftig, större area på kretsen drar ganska snabbt upp priset till en nivå att fördelen med högre integration kan inte alls kompensera för den högre kostnad som en tvåkretslösning medför med CPU + dGPU där varje krets är mindre (och som bonus kan kylas separat).

Hur stor är marknaden för

  • den vanlig iGPU är för klen

  • dGPU är totalt uteslutet

  • TDP på minst 25-30W för att det ska vara någon poäng med eDRAM, idag ligger den ju på 47W

På desktop har jag svårt att överhuvudtaget se en marknad, allt över NUC-storlek går det att klämma in en dGPU i (och NUC skulle kunna rymma en dGPU för laptops).

Nvidias Maxwell har krympt den marknad som eventuellt fanns än mer, GT840 går bevisligen att klämma in i Ultrabooks och redan där har man något som är klart snabbare än någon iGPU. GTX950/960 kliver förbi dagens konsoler och TDP på dessa mobil-GPUer är fortfarande så att de går att få in i 15" modeller av hyfsat bärbar snitt, t.ex. 15" rMBP och XPS15 har GT750 som TDP-mässigt ligger på samma nivå.

Skrivet av Wiruz:

Vill se en 8 kärnig processor nu. Vafasen.... Eller mer! En del gör annat än att spela på datorn!

Som redan påpekats, finns ju E-serien. Men andelen personer som inte klarar sig på 2-kärniga CPUer är väldigt liten så priset på kraftigare modeller blir därefter.

Spel är faktiskt inte omöjligt att få att skala med kärnor. Dagens spel skalar rätt dåligt, men då det handlar om en form av simulation så går det ju alltid att t.ex. börja använda betydligt mycket mer avancerad fysiksimulering. Problemet är att om spelet förutsätter att alla dessa beräkningar utförs för korrekt funktion krymper spelets potentiella marknad en hel del.

I stort kan man dela in program i interaktiva och beräkningsintensiva (scheduler i Linux försöker alltid göra denna distinktion under körning och hanterar saker lite olika beroende på klassen)

Den första klassen är vad man typiskt gör på en laptop/desktop och dessa program karakteriseras av väldigt korta krevader av beräkningar för att sedan gå till vila, hur "bra" ett system hanterar dessa laster beror på hur väl det kan minimera latens från någon input (tangenttryckning, musrörelse etc) till att output finns på skärmen. Det gör man bäst/enklast/effektivast med hög enkeltrådprestanda.

Den andra klassen kan nästan alltid skala väl med CPU-kärnor. Mycket som körs på server passar faktisk bättre in i den första klassen, men ofta skalar ändå dessa program över CPU-kärnor då flera oberoende sessionen kan hanteras samtidigt och de olika sessionerna läggs sprids över CPU-kärnor.

Initialt försökte man även skala mobila enheter genom att öka antalet CPU-kärnor då total-perf/W typiskt är betydligt högre på säg 4 lite enklare CPU-kärnor än 2 kraftigare. Backar man några år fanns en hel del 4-kärniga laptops. Den pendeln har definitivt slagit tillbaka och idag är Intels MQ/HQ-serie en extrem nischprodukt, ser faktiskt ut som man överhuvudtaget inte ens bry sig om att lansera några 4-kärniga Broadwell modeller för laptops.

Problemet är helt enkelt att marknaden för CPUer ens över 2-kärnor + HT är väldigt liten utanför servervärlden. Intel själva trodde ju inte riktigt på en 8-kärnors E-serie modell, man hade en del förfrågningar ute kring om det överhuvudtaget fanns något intresse av en sådan produkt innan man gjorde den. Gissar att man baserade den skepsisen på hur försäljning av toppmodellerna av 4-kärniga i7or sett ut samt E-seriens 6-kärniga modeller.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Nej de kan man göra mycket bättre om man bara löder fast IHS. Mellan IHS och kylare måste du lita på kylpasta som har betydligt sämre värmeledningsförmåga. Sen handlar det också som sagt om flux, det vill säga effekt per areaenhet. En modern processor tar bara upp en liten del av utrymmet under IHS så de heat pipes på kylaren som ligger direkt över själva kärnan gör mer nytta än de som sitter ute på kanterna.

http://www.itproportal.com/wp-content/uploads/photos/Intel-Co...

Om du hypotetiskt hade fått 100% av värmen från kislet jämnt spridd över IHS så hade den blivit mer lättkyld.
Blir svårare att senare kompensera dålig överföring mellan kisel och IHS med att skaffa ännu bättre kylning av IHS.
En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Permalänk
Medlem

Tveksamt ifall man uppdaterar, verkar bli mest krut på iGPUn som man helst skulle vilja slippa helt och hållet mot mer casheminne till CPU delen, men kanske en högklockad Xeon (utan grafik) eller annan sockel när mer modeller kommer.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZecretW:

Jag uppgraderade min 920 till en 950 förra året, mest för att jag fick CPUn gratis av en här på forumet tillsammans med ytterligare 6gb minne. Märkte inte så stor skillnad på CPUn men 12gb minne är ju roligare än 6gb.

I julas bytte jag grafikkortet från det ursprungliga HD4970 till ett GTX970 för att NoN hade kampanj via Swec's julkalender. Det gjorde skillnad, spelar mest bilspel och nu kör den med lätthet 3 skärmar, vilket är såå mycket roligare än 1.
2st är meningslöst eftersom man får skarven mitt i centrum.

Enligt mig är den ursprungliga i7 serien fortfarande en jäkligt bra plattform.

Vi har nästan identiska datorspecs.

Jag grunnade länge på 4790K och efter det 5820K men det har känts tveksamt hela tiden. 920 presterar ju fortfarande bra. Men nu kommer det en del krävande spel framöver, inte minst Star Citizen. Samtidigt kommer Dx12 som sägs minska belastningen på CPU. Å tredje sidan är den trots allt sen 2008 så en del borde ju ha hänt tycker man. Jag vet inte vad jag ska göra. Många aspekter att tänka på.

Hursomhelst inväntar jag Skylake och ser vad det blir för priser. Den stöder ju också DDR3 så jag slipper köpa ny ram. Klarar mig bra utan DDR4.

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Entusiast
Skrivet av GuessWho:

Om du hypotetiskt hade fått 100% av värmen från kislet jämnt spridd över IHS så hade den blivit mer lättkyld.
Blir svårare att senare kompensera dålig överföring mellan kisel och IHS med att skaffa ännu bättre kylning av IHS.
En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Fast du får inte perfekt spridning eftersom själva kislet är så mycket mindre än IHS och löder du fast IHS och kisel så har du så bra värmeöverföring du kan få mellan de båda i praktiken. Övergången mellan IHS och kylare är mycket krångligare däremot för där litar du på kylpasta för att jämna ut mellanrummet mellan IHS och kylare, två ytor som brukar vara allt annat än jämna. Förr var det folk som roade sig med att våtslipa basen av kylaren och IHS för att få dem så jämna det bara gick och därmed minska behovet av kylpasta. Den manövern gav allt från ett par grader till 15 grader lägre temperatur i load beroende på hur dålig kylaren var från början.

Kylpasta har en värmeledningsförmåga på ungefär 1-4 W/m K beroende på typ. De lod som används för IHS har en värmeledningsförmåga runt 30 W/m K. Koppar ligger på ca 380 W/m K.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Med andra ord fortsätter trenden att perf/W går upp för modellerna med lägre TDP och de närmar sig de med 95W TDP i absolut prestanda. Verkar som ~4GHz är en riktig vägg för dagens sätt att designa CPUer, det går att kliva förbi men effekten skenar.

Tycker det blir riktigt intressant att se då hur pass mycket Skylake Core M lyfter sig från Broadwell varianten, är nog där man kommer få se den största relativa förbättringen i prestanda. Inget spelnörden jublar över, men trevligt om man få en fläktlös laptop och ändå få lite pulver under huven.

Annars känns det som det borde gå komma högre med mindre transistorer, för en av "väggarna" har jag läst mig till är att det tar för lång tid för en elektron att flytta sig från ena till andra sidan av processorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Datavetare
Skrivet av oceanic:

Tveksamt ifall man uppdaterar, verkar bli mest krut på iGPUn som man helst skulle vilja slippa helt och hållet mot mer casheminne till CPU delen, men kanske en högklackad Xeon (utan grafik) eller annan sockel när mer modeller kommer.

Vi har flera exempel som visar att högre bandbredd och större CPU-cache är inte alls speciellt viktigt för de flesta program. Jämför t.ex. en likvärdigt klockad i3 med en i7 på något som använder max 2 CPU-kärnor, prestanda är nära nog identiskt trots dubbelt så mycket L3-cache hos i7. E-serien vinner typiskt inte heller mot "vanliga" i7 i program som använder max 4-kärnor, trots mer L3-cache och även dubbel bandbredd mot RAM.

Att bandbredd inte är speciellt viktigt såg vi vid Ivy Bridge -> Haswell där L1/L2 bandbredd fördubblades. E-serien visar också att bandbredd mot RAM inte heller är en flaskhals för "vanliga" program.

Det som spelar stor roll, främst för program som använder få trådar och därmed inte kan utnyttja HT, är låg latens på CPU-cachen. Det finns ett beroende mellan storlek och latens, ju större cache ju högre blir tyvärr latensen. Så antal transistorer är inte de enda man måste ta hänsyn till. Just i Intels design så ökar även genomsnittlig (men inte lägsta latens) L3-latens lite granna ju fler kärnor man har.

Är därför lite skeptiskt till ryktet om 512kB L2 cache i Skylake, krympning betyder kortare avstånd och avstånd + hastighet klocksignalen kan breda ut sig är en flaskhals vid de frekvenser man kör med idag, så inte helt omöjlig ändå.

Det är därför inte alls säkert att transistorerna som går till iGPU skulle kunna användas till mer cache. Idag innehåller ju kretsar allt mer mörkt kisel, så att det finns delar som inte alltid används blir vanligare. Sedan handlar det om kostnad, Intel gör bara några få olika CPU-kretsar för att få skalfördelar. Tillverkas bara en 4-kärnig modell för skrivbordet, den används till alla i5/i7 modeller (om man räknar den med "Iris Pro" som mobil-CPU).

Skrivet av The-Architect:

Annars känns det som det borde gå komma högre med mindre transistorer, för en av "väggarna" har jag läst mig till är att det tar för lång tid för en elektron att flytta sig från ena till andra sidan av processorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är sant, nämnde det ovan för L2-cache. Krympningen medför också att effekten utvecklas på mindre yta då ALU-enheterna inte riktigt har någon anledning att använda fler transistorer. Frågan är kanske vilken "vägg" som är värst

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gunner357:

Nepp inget för mig iallafall.

din 4790K@4.9Ghz med 1.390v lär dö ganska snart om du har det som 24/7 klock så mycket volt kommer att döda den med sina 22nm.

så du lär få köpa nytt snart endå

Visa signatur

[Intel Core i9@13900KF Raptor Lake@5,5Ghz Oc][Asus ROG Z790 HERO[G-Skill RGB 32GB 6600Mhz cL34][WD Back 2TB NvMe][2TB Samsung 970 Evo + 2x8Tb Samsung 870 Qvo spel disk][Msi RTX 4090 Gaming Trio-X][ASUS ROG Swift OLED PG48UQ][Windows 11][1000/1000Mbits Telia fiber][Razer Ornata Tangentbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Håller fullt med om att det rent tekniskt är intressant att se något likt GT3e. Däremot undrar jag: vem är köparen för en sådan produkt? TDP kan inte bli jättelågt, redan idag verkar Intels GPU ha större problem med låg TDP än CPU-delen (se t.ex. Core M). GPU-delen kan inte heller göras väldigt kraftig, större area på kretsen drar ganska snabbt upp priset till en nivå att fördelen med högre integration kan inte alls kompensera för den högre kostnad som en tvåkretslösning medför med CPU + dGPU där varje krets är mindre (och som bonus kan kylas separat).

Hur stor är marknaden för

  • den vanlig iGPU är för klen

  • dGPU är totalt uteslutet

  • TDP på minst 25-30W för att det ska vara någon poäng med eDRAM, idag ligger den ju på 47W

På desktop har jag svårt att överhuvudtaget se en marknad, allt över NUC-storlek går det att klämma in en dGPU i (och NUC skulle kunna rymma en dGPU för laptops).

Nvidias Maxwell har krympt den marknad som eventuellt fanns än mer, GT840 går bevisligen att klämma in i Ultrabooks och redan där har man något som är klart snabbare än någon iGPU. GTX950/960 kliver förbi dagens konsoler och TDP på dessa mobil-GPUer är fortfarande så att de går att få in i 15" modeller av hyfsat bärbar snitt, t.ex. 15" rMBP och XPS15 har GT750 som TDP-mässigt ligger på samma nivå.

Som redan påpekats, finns ju E-serien. Men andelen personer som inte klarar sig på 2-kärniga CPUer är väldigt liten så priset på kraftigare modeller blir därefter.

Spel är faktiskt inte omöjligt att få att skala med kärnor. Dagens spel skalar rätt dåligt, men då det handlar om en form av simulation så går det ju alltid att t.ex. börja använda betydligt mycket mer avancerad fysiksimulering. Problemet är att om spelet förutsätter att alla dessa beräkningar utförs för korrekt funktion krymper spelets potentiella marknad en hel del.

I stort kan man dela in program i interaktiva och beräkningsintensiva (scheduler i Linux försöker alltid göra denna distinktion under körning och hanterar saker lite olika beroende på klassen)

Den första klassen är vad man typiskt gör på en laptop/desktop och dessa program karakteriseras av väldigt korta krevader av beräkningar för att sedan gå till vila, hur "bra" ett system hanterar dessa laster beror på hur väl det kan minimera latens från någon input (tangenttryckning, musrörelse etc) till att output finns på skärmen. Det gör man bäst/enklast/effektivast med hög enkeltrådprestanda.

Den andra klassen kan nästan alltid skala väl med CPU-kärnor. Mycket som körs på server passar faktisk bättre in i den första klassen, men ofta skalar ändå dessa program över CPU-kärnor då flera oberoende sessionen kan hanteras samtidigt och de olika sessionerna läggs sprids över CPU-kärnor.

Initialt försökte man även skala mobila enheter genom att öka antalet CPU-kärnor då total-perf/W typiskt är betydligt högre på säg 4 lite enklare CPU-kärnor än 2 kraftigare. Backar man några år fanns en hel del 4-kärniga laptops. Den pendeln har definitivt slagit tillbaka och idag är Intels MQ/HQ-serie en extrem nischprodukt, ser faktiskt ut som man överhuvudtaget inte ens bry sig om att lansera några 4-kärniga Broadwell modeller för laptops.

Problemet är helt enkelt att marknaden för CPUer ens över 2-kärnor + HT är väldigt liten utanför servervärlden. Intel själva trodde ju inte riktigt på en 8-kärnors E-serie modell, man hade en del förfrågningar ute kring om det överhuvudtaget fanns något intresse av en sådan produkt innan man gjorde den. Gissar att man baserade den skepsisen på hur försäljning av toppmodellerna av 4-kärniga i7or sett ut samt E-seriens 6-kärniga modeller.

Dold text

Varför gör Intel inga trekärniga CPUer med HT? 3 kärnor + HT skulle nog vara ganska optimalt för många spel, och känns som en bra balans i en spellaptop. Är det något tekniskt hinder i att göra trekärniga CPU:er? Apples A8x är så vitt jag vet trekärnig så borde väl inte vara några problem för Intel.

Visa signatur

Bästa trådstarten någonsin.

Asus Zenbook UX430: 8550U, MX150, 16 GiB, 1 TB

Permalänk
Datavetare
Skrivet av MakeCoke:

Varför gör Intel inga trekärniga CPUer med HT? 3 kärnor + HT skulle nog vara ganska optimalt för många spel, och känns som en bra balans i en spellaptop. Är det något tekniskt hinder i att göra trekärniga CPU:er? Apples A8x är så vitt jag vet trekärnig så borde väl inte vara några problem för Intel.

Finns inga tekniska hinder. Antagligen är anledning ingen annan än att man inte ser tillräckligt skillnad mellan stegen. Är som sagt ett egenvärde i att hålla ner antal modeller som ska utvecklas då varje modell kräver investering i produktionslinan.

I Apples fall handlar det nog mer om att det fanns utrymme kvar inom den transistorbudget man satt, ska man ändå ha olika kretsar så har man redan betalat kostnaden för en extra produktionslina. Kraftigare GPU kanske inte ansågs vettigt, kräver ju rätt mycket bandbredd. Mer cache var kanske inte heller ett bra val, Apples systemkretsar har trots allt rätt mycket cache jämfört med konkurrenterna. En till CPU-kärna blev då en "brist på bättre" lösning + att det är "hyfsat" lätt. Apples Cyclone är dock inte "typisk" ARM-kärna, storleksmässigt är den helt jämförbar med en Haswell-kärna!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Visa signatur

I7 12700k - 32gb DDR4 3200mhz - RTX 3080 - Windows 11

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mithras:

Beror väl på vad man gör med sin dator. 2600K flaskhalsar fortfarande inte nämnvärt i något spel (om man går över 3.4 ghz dvs).

Men den uppgraderingen är nog exakt den jag ska göra, min 2600K har tuffat bra på i 4.5 ghz och förtjänar en pensionering!

Du kanske går upp några fps/sekunder som bäst i syntetiska benchmarks

De senaste serierna från intel har inte varit speciellt mycket bättre än sandy bridge.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Yoshman:

Håller fullt med om att det rent tekniskt är intressant att se något likt GT3e. Däremot undrar jag: vem är köparen för en sådan produkt? TDP kan inte bli jättelågt, redan idag verkar Intels GPU ha större problem med låg TDP än CPU-delen (se t.ex. Core M). GPU-delen kan inte heller göras väldigt kraftig, större area på kretsen drar ganska snabbt upp priset till en nivå att fördelen med högre integration kan inte alls kompensera för den högre kostnad som en tvåkretslösning medför med CPU + dGPU där varje krets är mindre (och som bonus kan kylas separat).

Hur stor är marknaden för

  • den vanlig iGPU är för klen

  • dGPU är totalt uteslutet

  • TDP på minst 25-30W för att det ska vara någon poäng med eDRAM, idag ligger den ju på 47W

På desktop har jag svårt att överhuvudtaget se en marknad, allt över NUC-storlek går det att klämma in en dGPU i (och NUC skulle kunna rymma en dGPU för laptops).

Nvidias Maxwell har krympt den marknad som eventuellt fanns än mer, GT840 går bevisligen att klämma in i Ultrabooks och redan där har man något som är klart snabbare än någon iGPU. GTX950/960 kliver förbi dagens konsoler och TDP på dessa mobil-GPUer är fortfarande så att de går att få in i 15" modeller av hyfsat bärbar snitt, t.ex. 15" rMBP och XPS15 har GT750 som TDP-mässigt ligger på samma nivå.

Det beror så klart på var prestandan faktiskt landar men 2 kärnor med HT och en GT4e i en NUC hade suttit fint under en TV. Förhoppningsvis klarar den enklare spel bra lokalt och för tyngre saker kan man streama via Steam som verkar fungera riktigt fint med Quicksynk.

Att låta bli att klämma in en dGPU är ju också intressant. Verkar som att få nappade på Iris Pro för att den var så dyr. Lite lustigt att det var billigare att köpa CPU och GPU separat. Man sparar ju pengar på design genom att slippa bygga för en dGPU också.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Zotamedu:

Det beror så klart på var prestandan faktiskt landar men 2 kärnor med HT och en GT4e i en NUC hade suttit fint under en TV. Förhoppningsvis klarar den enklare spel bra lokalt och för tyngre saker kan man streama via Steam som verkar fungera riktigt fint med Quicksynk.

Att låta bli att klämma in en dGPU är ju också intressant. Verkar som att få nappade på Iris Pro för att den var så dyr. Lite lustigt att det var billigare att köpa CPU och GPU separat. Man sparar ju pengar på design genom att slippa bygga för en dGPU också.

Om jag förstått historien kring Iris Pro korrekt så var Intel emot den idén själva då de inte ansåg att det fanns en marknad, enda spekulanten var Apple som ville ha en sådan design redan under Sandy Bridge/Ivy Bridge tiden. Apple ansågs vara en så pass strategisk kund att Haswell med Iris Pro skapades i stort sett enbart för dem (rMBP 15"). Finns det någon annan laptop som kör med Iris Pro än idag?

Priset på en krets är ju allt annat än linjärt med arean, finns en sweet-spot så extremt små kretsar är nog inte heller optimalt. När storleken växer så ökar sannolikheten för att få en defekt krets väldigt mycket vilket driver upp priset. Två mindre kretsar blir då billigare trots högre kostnad för integration.

Nu finns väl NUC med Iris Pro så Intel borde sitta på försäljningsstatistik mot andra modeller. Men om du står i valet mellan en NUC med Iris Pro och säg en med samma dimensioner fast GTX950m, även om den senare är ett par hundralappar dyrare skulle det finns någon poäng att välja den förra om man överhuvudtaget ens överväger möjligheten att köra spel på enhet? Dagens Iris Pro är en bit efter GT650m i spel (är hyfsat jämt skägg mot GT640), gissar att GT650m presterar rätt nära 750m som är minst 30% långsammare än 850m (950m är väl bara marginellt högre klockad 850m).

Edit: enligt Notebookcheck är 750m DDR3 ca 10-15% snabbare än 650m. Har både en laptop med 750m med GDDR5 och en med 860m, där är det minst 30% skillnad.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zidious G:

Jag grunnade länge på 4790K och efter det 5820K men det har känts tveksamt hela tiden. 920 presterar ju fortfarande bra. Men nu kommer det en del krävande spel framöver, inte minst Star Citizen. Samtidigt kommer Dx12 som sägs minska belastningen på CPU. Å tredje sidan är den trots allt sen 2008 så en del borde ju ha hänt tycker man. Jag vet inte vad jag ska göra. Många aspekter att tänka på.

Hursomhelst inväntar jag Skylake och ser vad det blir för priser. Den stöder ju också DDR3 så jag slipper köpa ny ram. Klarar mig bra utan DDR4.

Sitter ungefär i samma båt med min i7 860. Funkar klockrent fortfarande även i de mest krävande titlar som GTA V osv. Känns som att prollen kommer räcka bra mycket längre än mitt 780

Permalänk
Medlem

Skjutit länge på en uppgradering av cpu men lär bli att uppgradera till hösten, ddr4 och en bra itx bräda.

Visa signatur

CPU: 5600X| Mobo: AORUS X570 itx|Minne: 32GB Corsair Vengeance PRO 4000Mhz|GPU: Asus TUF 3080 OC |Chassi: CM NR200P|SSD: Samsung 850 EVO 500GB, 2xSamsung 970 EVO 1TB|PSU: NZXT 650W
Mus: Razer Basilisk|Tangentbord: Corsair K70|Skärm: LG27GP850

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thornblom:

Q9550. Nu jämförde jag ju min med en mobil i7 processor, din i5 4690k är nog betydligt kraftfullare än min 4700MQ. Jag vet inte vad du gör med din dator, men jag upplever allt väldigt snabbt. Självklart blir det stor skillnad i RAR osv, men det är inte ofta jag extraherar mycket stora filer. Visual Studio och andra IDEer jag jobbar med fungerar lika snabbt och bra på båda datorerna. Spelen är svårt att jämföra då jag har ett bättre grafikkort i min laptop, men det är inte ofta C2Qen ligger i maxload. Så länge jag upplever det såhär (för allt handlar väl om hur man upplever att systemet fungerar?) ser jag inget större mening till att uppgradera. Det jag funderar på är om DDR4 och Skylake kommer vara ett sådan enormt hopp att det faktiskt är värt det. Men som sagt, det är inte direkt som att byta ifrån en Athlon 4000+ till C2Q 2009...

Min 4700MQ känns som ett prestandamonster jämfört med min överklockade i5-750

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Finns det någon annan laptop som kör med Iris Pro än idag?

Det finns Clevo w740su. säljs under namn som schenker, sager, system76 och några fler. Sitter och skriver på en sådan nu Mycket nöjd med grafikprestandan. Kan spela allt jag fått för mig att prova. Känns likvärdig min A10-7850k om inte lite bättre nästan. Tror det beror på L4 vs DDR3. Är rätt intresserad av vad intel kan få ut utav skylake. Sugen på en liten htpc med GT4e! Öppnar möjlighet att trycka i fullgod prestanda i ett miniminichassi.

Visa signatur

Rgeek L65, hdplex 200w, 4650G, Asrock a520 ITX, Crucial 32gb 3600 cl16, Black ridge.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Du får ju en mycket modernare plattform om du uppgraderar: exempelvis USB 3.0, SATA III, PCIe 3.0, DDR4 istället för DDR2 (vilket om inte annat möjliggör mer minne), M.2, mSATA, fler PCIe om du väljer ett stort moderkort eller möjlighet till mindre dator om du väljer ett litet. Självklart är det dock bara vissa av de skillnaderna du faktiskt skulle märka.

Förstår också att du inte spelar några tunga spel, för där är skillnaden verkligen inte försumbar.

Men visst, gör man inget prestandatungt räcker det gott med en C2Q och en SSD, vilket jag brukar försöka få folk att förstå när de tänker lägga 8 lax på en ny seg dator att betala räkningar med istället för sin Nehalem-rigg som egentligen bara behöver SSD.

Håller man på med tunga grejer vid datorn kan man däremot inte få för mycket beräkningskraft. Är glad över min sexkärniga Haswell-E, men hade gärna haft dubbelt så många kärnor eller, ännu hellre, dubbla IPC:n.

Så är det såklart, jag märker ju av att min SSD inte är lika rapp som den jag har i bärbara datorn, och det är garanterat pga att mobot saknar SATA 3. Det är mest därför jag är sugen att uppdatera i och med Skylake, för att få lite nyare gränssnitt. Men det återstår fortfarande att se, jag uppgraderade mycket och ofta förut när jag var 15-18, men nu har jag förstått att det verkligen inte är värt pengarna att uppgradera vid varje ny socket. Sen spelar jag inte, som du nämnde, spel som räknas som tunga idag. På sin höjd DOTA 2 och SwTor, vilket datorn fungerar alldeles utmärkt för.
Bara för att gå emot mig själv som tonåring funderar jag på att behålla denna dator ända tills att jag märker av en definitiv flaskhals

Skrivet av JamesBanana:

Min 4700MQ känns som ett prestandamonster jämfört med min överklockade i5-750

i5-750 är ungefär lika bra som Q9550. Jag använder förmodligen inte lika processortunga program som dig, men märker ingen som helst skillnad i vanligt windows användade och programmering / kompilering. Snarare så att min Q9550 känns stabilare, upplever att 4700MQ throttlar tillbaka så fort den blir lite varm. Men det kanske är min laptop som inte kyler tillräckligt bra...

--
Bara för att klargöra - jag förstår självklart att det är en stor prestandaskillnad mellan de olika processorerna, men för mig handlar det fortfarande om hur min upplevelse är av de saker jag gör med datorn.

Visa signatur
Permalänk
Datavetare
Skrivet av Emrik:

Det finns Clevo w740su. säljs under namn som schenker, sager, system76 och några fler. Sitter och skriver på en sådan nu Mycket nöjd med grafikprestandan. Kan spela allt jag fått för mig att prova. Känns likvärdig min A10-7850k om inte lite bättre nästan. Tror det beror på L4 vs DDR3. Är rätt intresserad av vad intel kan få ut utav skylake. Sugen på en liten htpc med GT4e! Öppnar möjlighet att trycka i fullgod prestanda i ett miniminichassi.

Missförstå mig inte här: är väldigt intresserad av att se vad Intel kan koka ihop kring GT4e, har också läst om varje ny APU som AMD släppt och ska bli riktigt spännande att se vad de hittar på framöver. Rent tekniskt är det helt enkelt väldigt intressant att se hur pass kompetent man kan stoppa in på samma krets som CPU, också intressant att se vilka tekniska hinder man stöter på och hur dessa tacklas.

Däremot begriper jag inte vem köparen är, det går alltid att hitta någon som det passar perfekt för men i det stora hela är det lösning på ett problem som inte finns då dGPU ger klart mer kraft utan att pris eller strömförbrukning påverkas nämnvärt

Prisjakt listar i alla fall bara rMBP, men såg att både AnandTech och Ars Technica klämt lite på Clevo w740su. Notebookcheck har även testat den. Alla tre är överens om att GPU-prestanda är absolut toppklass för iGPU, jämfört med dGPU ligger man någonstans mellan GT640m med 64-bitars DDR3 och modellen med 128-bitars DDR3 vilket inte är fullt lika imponerande.

Man har bl.a. jämfört med GT750m (Kepler, Maxwell har klart bättre perf/W) och konstaterat att strömförbrukningen är rätt snarlik när man jämför i7-4702MQ+GT750m och i7-4750HQ, den förra drar något mer men under last har den senare ändå mer problem med att CPU-delen inte kan hålla lika hög frekvens. Prestandamässigt ligger 750m ca 30% högre med DDR3 och ca 50-60% högre med GDDR5.

Prismässigt finns system idag med GTX850m/i5-4210U från 5000kr enligt prisjakt, 15" laptops med IPS-FHD skärm, i7-4710MQ/860m går att få från 9000-9500kr. Gissar att kvalitén på maskinen för 5k inte är allt för rolig, men det hintar om att GTX850m inte kostar många kronor och går att använda en billigare CPU, Crystalwell är ju trots allt en tvåkretslösning då eDRAM sitter separat (fast är del av samma CPU-paket).

Dold text
Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Uppgraderingsvägen hindras ju en del av DDR3L kravet (som nämnts tidigare):
http://en.wikipedia.org/wiki/Skylake_(microarchitecture)
Om det verkligen blir ett krav återstår ju att se, men de Intel CPU'er som redan nu kräver L minnen fungerar ju inte med "vanliga".

Permalänk
Inaktiv

Och här trodde jag att något nytt skulle hända mellan 4790k och 6700k, men det ser ju precis likadant ut. Mitt 4790k är ju t.om. lite snabbare på fötterna :/