Permalänk
Medlem

Rekommendation på ny CPU-kylar-fläkt?

Hej,

jag har nyligen fått bort ett missljud från min nätaggs-fläkt (genom att byta det) och blev lite taggad att få ner ljudet från datorn ytterligare. Lyssnar jag runt i datorn nu så verkar det mesta ljudet komma från CPU-kylarens fläkt, speciellt när CPUn belastas. Fläkten idag sitter monterad så den trycker luften igenom kylaren bakåt i lådan (och sedan ut via en chassi-fläkt).

Finns det någon annan PWM-styrd fläkt med motsvarande/tillräcklig prestanda och som jag kan förvänta mig sänker ljudvolymen något?

...och om någon vet, hur ska man resonera angående Luftflöde vs. Statiskt tryck när man tittar på alternativ? Dvs hur viktar man dom emot varandra när det gäller montering på en luftkylare?

Kylaren är en Scythe Mugen (som jag vill ha kvar) och fläkten på den är en Scythe Slip Stream 120 med följande data:

Slip Stream 120 PWM
Model No.:
SY1225SL12LM-P
Fan Dimensions:
120 x 120 x 25 mm
Fan Speed:
0 (+200 rpm) - 1,300 rpm (±10%)
Noise Level:
0 - 26,50 dBA
Air Flow:
0 - 74,25 CFM = 126 m³/h
Weight:
117 g
Connector:
3-Pin (4-Pin Molex Adapter include)
Bearing Type:
Sleeve Bearing

Permalänk
Keeper of the Bamse

Tja! Jag kör Noctua NF-P12 överallt i min burk (två i fronten, två till kylartornet och en i bak) och jag kör dem i 7 volt överallt förutom på cpun där den är värmestyrd, men de varvar ändå aldrig upp när jag spelar, det är grafikkortet som står för oljudet

Noctua NF-P12 är ju rätt omåttligt populära, så dom kan du inte gå fel med

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com

Permalänk
Medlem

Tack för tips, sneglar lite på brorsan Noctua NF-F12 PWM, 120mm. Aningen högre max-ljud (2,6dB) men dubbelt statiskt tryck...

Permalänk
Medlem

Med tanke på vad den ska trycka igenom (kylfläns) så är det statiska trycket det intressanta. En fläkt kan vispa hur mycket luft som helst, men det gör ingen nytta om det inte kan komma igenom.

Sen vad du väljer för släkt är upp till dig, själv har jag enbart BeQuiet silentwings 2 PWM 120mm, de har bra både vettigt flöde och statiskt tryck i kombination samt att de är som namnet antyder, tysta....

Sen är Noctua populära, men det är inte samma sak om att de är bäst. (Känt djungelordspråk, eller hade varit om Fantomen skulle sagt det själv)