Permalänk
Medlem

Minnes problem på en HP 8440p

Börjar med att be om ursäkt för det långa inlägget!

Jag hade en Hp 8440p liggandes. Jag fick problem med moderkortet och då köpte jag ett annat, begagnat moderkort från Ebay för någon 100-ing. Enligt försäljaren hade de testat mobot innan det skeppades till mig.

Bytte moderkort och det fungerade bra. Datorn kördes under flera timmar och jag körde säkerhetsuppdateringar och surfade en del. Helt OK.

HP orginal minnet som skeppades med 8440'an var 2GB och det kändes väldigt lite. Efter att ha startat upp Win7 som låg på HDD'n låg minnes utnyttjandet på ca 50%. Med några websidor uppe så var det 80-90%.

Så jag köpte en 4GB sticka Corsair Valueadd RAM från en en medlem här på forumet. Sätter i den i DIMM-plats2 och hela datorn börjar bete sig illa. Ibland går den förbi bios och börjar ladda Windows, men stannar mitt i laddningen. Vid andra tillfällen så börjar lamporna lysa och är tända under fem sekunder och sedan går startar den om i en oändlig loop och då ser man inte ens BIOS-flash screen.
I detta läget har har jag alltså ett "nygammalt" moderkort och en ny, men tidigare otestad, RAM-sticka. Orginal RAM från HP i DIMM1 och den nya från Corsair i DIMM2.

Funderar lite, tar ut Corsair från DIMM2 och datorn fungerar perfekt under flera timmar.

Testar att Ta ut Orginal HP SODIMM från DIMM1 och stoppa i Corsair DIMM'en i DIMM1 och låta DIMM2 vara tom. Jag ville alltså testa om DIMM-plats2 var felaktig. Datorn får återigen tuppjuck och beter sig illa, precis som ovan. Stoppar tillbaka HP-orginal DIMM och datorn fungerar perfekt igen under flera timmar.

Funderar lite till och beslutar mig för att testa om Corsair-DIMM'en kan vara dålig och sticker därför iväg till Kjell och köper en 4GB-dimm från A-team. Testar den i både DIMM1 och DIMM2 och datorn får tuppjuck återigen. Ersätter den med HP-orginal och allt fungerar fint igen.

Nu har vi uteslutit att det nygamla moderkortet är dåligt (i alla fall inom rimligt tvivel).
Att två minneskapslar direkt ur förpackningen skulle vara dåliga, det är för osannolikt för att det ska vara sant. Så det är det förmodligen inte heller.

Jag har testat att minnena som jag köpt varken fungerar i DIMM-plats1 eller DIMM-plats2.
Nu vet vi att HP-orginal fungerar i DIMM-plats1.

Som jag fick lära mig för länge sedan hade man Nordbryggan som kontrollerar att Minne och CPU snackar med varandra på ett kontrollerat sätt och det är sydbryggan som har hand om de andra externa enheterna, USB, BIOS och andra grejer.

Nordbryggan är ansvarig för att "hålla takten" och oavsett vad minnena är specade till, så går de i den takt som nordbryggan säger, så länge som det är inom specificationen. Lite som att man kan köpa sommardäck som är specade till 300kh/h men det är en max-hastighet, inte den enda hastighet som de fungerar i.

Datorn har nu blivit skickad till min syster som bor på Bali.

Det jag behöver hjälp med är att välja ett minne som kommer fungera. Den andra saken som jag skulle vilja ha hjälp med är att förstå varför som datorn beter sig så här.

De minnen som är inköpta är:
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkom...
och
http://www.corsair.com/se-fi/corsair-memory-4gb-1x4gb-1333mhz...

Är det något med dual channel som jag inte fattat? Är det något speciellt som man måste göra för att få HP-datorer för att fatta att minnes mängden är förändrad? (Jag har varit inne i BIOS varje gång och kollat att minnet är identifierat som så mycket som det har suttit i vid varje givet tillfälle).
Kan det ändå vara moderkortet som inte kan ge rätt klockfrekvens?

Permalänk
Medlem

Ska också klippa in citat från HP:
Standard DDR3 PC3-10600 SDRAM (1333 MHz)*

Two SODIMM slots supporting dual-channel memory
1024 MB, 2048 MB, 3072 MB, or 4096 MB

Maximum Upgradeable to 8192 MB with 4096 MB SODIMMs in slots 1 and 2

Dual-channel
Maximized dual-channel performance requires SODIMMs of the same size and
speed in both memory slots.

Den klarar med andra ord precis de SODIMM'arna som jag testat från Corsair och Team.

Permalänk
Hedersmedlem

Man kan inte köpa minnen på känn till märkesdatorer och speciellt inte till laptops. Jag rekommenderar enbart godkända minnen och ett enkelt sätt som jag ofta rekommenderar är att använda Kingston-konfiguratorn som finns på olika ställen, bl a Dustin. Förutom det finns ju alltid originalminnen men de är oftast dyrare och Kingston fungerar lika bra enligt min erfarenhet. Då vet man alltid att de minnen man köper fungerar och passar den aktuella modellen. Den brukar också visa vilka kombinationer av moduler som är tillåtna, max minne bl a.

Minnesmoduler kan skilja väldigt mycket och felaktig konfiguration kan ställa till med alla möjliga problem inklusive att datorn inte startar alls.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Men det är just det Multiman, jag håller med dig om att minnes moduler kan skilja sig åt, men jag har tagit samma specifikation som orginalminnet (eller bättre) och ändå fungerar det inte.
Vad är det som gör att det inte fungerar? Nu i efterhand har jag testat modulerna i både en Lenovo och i en Dell och de fungerar finfint där. Är Nord-bryggan så jävla dålig på HP's bärbara att den inte ens reder ut ett ensamt minne som har bättre spec än vad orginal minnet har? HP säger ju det ska fungera så länge som man använder samma spec och säger även att det ska klocka ner till standard.

Jag kommer kolla på Kingston-konfiguratorn (som jag använt massor av gånger på jobbet) och köpa minnen. Tack för svaret!

Permalänk
Hedersmedlem

Eftersom minneskontrollerna än inbyggd i CPUn numera så beror nog det mesta på vilken processor som sitter i, och beror mindre på moderkortet men BIOS-version osv påverkar givetvis.

Snabbgoogling gav vid handen att det sitter en Nehalembaserad CPU i åtminstone en del 8440 och det är ju första generationen Intel med inbyggd minneskontroller, så den kan säkert vara extra kinkig.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Om jag tolkat det rätt är det så här:
-Inget av 4GB-minnena fungerar rätt i någon av platserna i den datorn.
-2GB-minnet fungerar utmärkt i båda platserna.

Då är det knappast något med själva minnena i sig.
Mest troligt är den där datorn tydligen väldigt känslig med minnena, eller har något litet fel på moderkortet/CPUn.
Då det är en lite äldre dator borde det nog inte ha så mycket med spänningen att göra, på senaste årens modeller brukar det däremot vara 1.35V som gäller.

Jag antar att du provat uppdatera BIOS på den, om inte så är det starkt rekommenderat.

En möjlighet skulle kanske kunna vara att låna/köpa ett 2GB-minne till och prova.
Då DDR3 länge varit standard på bärbara så kan du räkna med att nära nog varenda bärbar du stöter på har den minnestypen. Det är ju oftast rätt enkelt att plocka ut ett minne bara för att testa.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

D: du sammanfattar det bra.

Jag får endast orginal 2GB att fungera och får ingen 4GB att fungera i någon slot.

Om datorn nu är på Bali för all framtid och jag känner att jag vill köpa mer minne till min syster... Hur kan jag veta att det fungerar innan man gör inköp och sänder det över halva världen? De 4GB som jag testade är ju bättre än rekommenderat. Och jag kör den ena stickan i min lenovo just som jag skriver detta. Funkar skitbra på lenovon.
Är det värt att försöka skicka orginal HP minnen?

Jag har faktiskt inte testat BIOS uppgraderingen och det borde varit självklart något som jag skulle testat men detta hanns inte med innan datorn skulle skickas med personlig kurir.

Permalänk
Medlem

@MultiMan:
Hej igen, du verkar vara något på spåren! Får kolla kolla upp det!

Vad skulle du rekommendera mig till om jag vill uppgradera hennes dator med mer minne?
Skicka med en ny CPU?