Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Trådlösa hörlurar / ljudöverföring till barnens TV-tittande

Permalänk
Medlem

Trådlösa hörlurar / ljudöverföring till barnens TV-tittande

Hej!

Funderar på någon prisvärd lösning för att slippa höra ljudet när barnen tittar på TV. Skulle alltså behöva fixa så att två barn samtidigt kan lyssna på tv-ljudet med hörlurar utan att behöva en lång sladd från TVn till soffan.

Finns det trådlösa hörlurar som flera kan använda samtidigt för att lyssna på samma ljudkälla? Ljudkällan är TVns hörlursuttag som är ett 3,5mm hörlursuttag. Båda barnen tittar ofta samtidigt.

I och för sig finns det väl små FM-sändare som sänder på radions FM-band? Då skulle de kunna ha varsin liten portabel radiommottagare men frågan är hur det funkar i praktiken? Är det en massa brus och störningar vill de nog inte använda dem.

Sedan kan väl jag också tänka mig titta på Tv med hörlurar på kvällen när resten av familjen vill sova så det behöver inte vara jättedåligt ljud utan något vettigt som inte kostar skjortan om man säger så. Ska heller inte gå sönder för minsta lilla eftersom det ska hanteras av barn.

Vad kan tänkas fungera?

Permalänk
Medlem

Eftersom man inte belastar utgången med hörlurar om man kopplar in trådlösa lurar så bör det ju inte vara några konstigheter att använda en förgrening och koppla in flera basenheter för trådlösa lurar till TV:n.
Man kan väl även tänka att man kopplar in sändare för blåtand på TV:ns utgång. Vilket som är att föredra, blåtand eller "vanliga" trådlösa lurar vet jag inte. Jag kan tänka mig att blåtand funkar bättre än de billigaste vanliga trådlösa lurarna (som kan brusa när man vrider på huvudet osv), medan ett par lite mer seriösa vanliga trådlösa lurar nog ger bättre ljudkvalitet är de flesta BT-lurar Det är väl inte jättevanligt med aptX i BT-lurar, som annars ger bättre ljud än A2DP.

Permalänk
Medlem

Men borde man inte kunna koppla flera mottagare till en enda basenhet? I och för sig medföljer väl alltid en basenhet till ett par trådlösa lurar antar jag.

Blåtandslurar var ett intressant förslag. Barnen kör ju en del spotify också från deras mobiler och då kan jag slippa höra det ljudet också eftersom blåtandslurar även kan sammankopplas med mobiltelefoner. Så någon adapter som omvandlar hörlurspropp till Blåtand bör vara ett alternativ att kolla efter.

Visst har Sennheiser lurar som kan köras samtidigt mot samma sändare (har kollat lite) så det finns att köpa. Samtidigt blir man några tusenlappar fattigare.

Men det kan finnas en nackdel med blåtandslösningen och det är att det kan finnas risk för tidsfördröjning om jag förstått saken rätt. Detta spelar mindre roll om man bara lyssnar på musik men ser man på TV vill man att ljudet ska vara synkat med bilden. Är detta något som kommer att märkas i praktiken?

Permalänk
Medlem

I vart fall Sennheisers vanliga trådlösa med fm-teknik fungerar med flera lurar till samma sändare, jag har provat.
Nackdelen är väl om man köper fler så får man en extra sändare per lur men man behöver bara en.

I en kyrka satte jag upp begagnat tolkningssystem från Sennhesier vi hade fått och det kör precis samma system som hemmalurarna, jag kunde använda mina egna lurar där tillsamman med de 12 lurarna som tillhörde systemet. Som kuriosa fanns det också sändare från Akg som var kompatibla med Sennheisers.

Om man kan köpa bara hörluren som reservdel istället för helt kit kanske man kan komma billigare undan, fast troligen inte då just reservdelar brukar vara dyra.

Men man kan ju ha sändaren i reserv eller till annan apparat bara man inte kör flera sändare samtidigt på samma frekvens för då stör de varandra @ronnylov:

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Men det kan finnas en nackdel med blåtandslösningen och det är att det kan finnas risk för tidsfördröjning om jag förstått saken rätt. Detta spelar mindre roll om man bara lyssnar på musik men ser man på TV vill man att ljudet ska vara synkat med bilden. Är detta något som kommer att märkas i praktiken?

Jag har ju vetat att det finns en liten fördröjning med BT men eg inte tänkt på hur stor den är (jag använder inte BT i situationer där man kan råka ut för det), men efter lite googlande så är har jag kommit fram till att med vanlig "standard" BT (SBC heter tydligen codecen?) så kan det bli upp emot 100-150ms fördröjning och hamnar ljud och bild så långt ifrån varandra i tid är det ju stor risk att man märker av det. Det beror ju lite på hur känslig man är och vad man tittar på, men JAG skulle bli störd av det.
Med aptX ska man komma ner i 40ms och det skulle förmodligen de flesta inte märka. Vill man ha aptX så sjunker ju dock urvalet av headsets/hörlurar en del, men på prisjakt finns det ju en del att välja på iaf.

Detta skulle kunna bli ett problem med vissa trådlösa hörlurar som använder "digital" överföring åxå, men det flesta tillverkare använder troligen propriatära format för att lösa sånt.

Permalänk
Medlem

Jag är ganska känslig för osynkad ljud och bild. Brukar märka det långt innan någon annan ens fattar vad jag menar. Det är ju inte ovanligt att ljudet är osynkat i vanliga TV-sändningar. Fast kollar man via kodi på htpc ska man kunna reglera tidsfördröjningen manuellt för att synka tillbaka så det kanske ändå är lösbart om tidsfördröjningen håller sig någorlunda konstant hela tiden och inte varierar.

Permalänk
Medlem

Köp urbanears trådlösa 1000kr men finns med 35% rabatt på studentkortet.se om du känner några studenter. Urbanears har en finess att man kan koppla in ena hörluren till den andra med sladd. Borde gå med dessa också. Äh tänker högt. Var en tanke iaf .

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Såg i tråden "dagens fynd":
http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/tillbeh...

Den där prylen borde ju vara värd att testa att koppla till TVns hörlursutgång och så ger vi barnen bluetooth-lurar? Men med risk för osynkat ljud förstås men funkar det inte så kan man säkert ha den till något annat. Eller vänta nu, det där blir fel riktning va? Från mobil till receiver. Det är samma typ av mottagare som sitter i en blutooth-lur men man kopplar till en förstärkare. Jaha, en sådan pryl har vi redan men från Logitech.

@Monarchy Det där var ett bra tips. Men känner ingen student tyvärr fast det kan ju ändå vara ett alternativ. Annars kanske det finns smarta billiga pryttlar att köpa på ebay från Kina om man letar lite. Eller bygga ihop något själv kanske.

Permalänk
Medlem

Problemet är att den går åt fel håll då det är en blåtands-mottagare så det kommer ej att funka: Den tar bara emot ljudet från telefonen/plattan/datorns Blåtand och skickar det vidare via en vanlig ljudkabel till Stereo/förstärkare/högtalare.

Det du skulle vilja göra är att skicka tv-ljudet åt andra hållet alltså sända från tv:ens ljudutgång till flera parallella blåtandslurar och det går inte med den adaptern. I den mån det alls finns sådana adaptrar så brukar de dessutom vilja para ihop sig så då går ljudet bara till en personen ändå.

Undantaget är rena proffs specialprylar som tolksystem och liknande men då kostar det därefter så i princip glöm blåtandslösningen och kör med trådlösa hörlurar istället, se bara till att lurarna kör samma FM-system för är det digital överföring kommer det också bara funka med en person i taget.@ronnylov: