Bättre internet på landet. 4G antenn usb-modem routers extenders

Permalänk
Medlem

Bättre internet på landet. 4G antenn usb-modem routers extenders

Hej,
har försökt läsa på så mycket som möjligt och hitta rätt, men behöver lite hjälp. Jag ska ordna bättre internet på landet och har idag bara tillgång till ADSL 2mbit ner och 0.5mbit upp med väldigt skakig lina. Telia vägrar förbättra ADSL och fiber finns det inga planer att få åtkomst till inom närmsta 5-10 åren.
På tomten fungerar 4G mobilerna väldigt bra (på taket), och framförallt Telia, men inte nere på baksidan (grå zon). För att få bättre internet hemma och WiFi på tomten så behöver jag fixa något.

Funderar på dessa i fallande ordning:

4G riktantenn på taket Poynting XPOL MIMO-antenn 9 dBi http://www.communica.se/index.asp?artikel=4400843 http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/natverk/... ->

2 SMA kablar (så korta som möjligt) ->

Något 4G USB modem som klarar Svenska standarder och som har dubbla antenn kontakter för MIMO ->

Router som klarar det 4G USB modemet ovan. Kanske Dovado Tiny http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1439281 så nära antennen som möjligt under taket på vinden ->

Ethernet kabel till router nere på kontoret ->

Eller 2 st längre SMA kablar från antenn ner till USB modem och routern på kontoret med mycket funktioner och kapacitet typ Asus RT-AC68U http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2037634 eller Linksys WRT1900AC http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2463329 Har dock läst mycket begränsningar i Asus routers med externa usb modem. Och man ska akta sig för HiLink? Linksys routern har jag idag hemma i stan med OpenWRT, vet inte om den klarar USB modem men vill gärna att den gör det. ->

Wifi Extender/Repeater etc för att täcka hela tomten inte bara i huset (vill kunna ha samma SSID+lösen som "roamar" mellan repeaters och routern i huset) ->

Slutligen till datorer, surfplattor, mobiler, comhem box, chromecast etc etc

Tips på 4G/LTE USB modem som passar med Svenska nät, gör ju inget om den klarar så många band/frekvenser som möjligt. Gärna billigt och klarar hög hastighet (om man skulle ta med sig det till stan där maximalt 150mbit ner 100mbit upp troligen existerar).

Dovado har en bra lista under sina routers vad de klara för USB modem. Där listas Telias äldre och nuvarande modem:
Huawei E3276s-150
Huawei E3372s-153 HiLink
Huawei E392u-12

USB modemet Huawei E3372 som Telia använder nu har 2 antenn uttag så är väl bra för MIMO. Men enligt Telia "Modemet har också 2 uttag för externa antenner, den ena för signalförstärkning och den andra för att utöka bandbredden." Support tjejen kunde inte svara om de 2 uttagen var för MIMO antennen. Sen står det HiLink på Dovados hemsida...

Vill ju att modemet gärna ska klara Asus/Linksys routers och Dovado Tiny. Vilka USB modem gör det om jag skulle köpa ett separat på Dustin, Blocket, Tradera, Amazon, Aliexpress och inte ta det som Telia gärna säljer?

Sen hjälp med Wifi Extender/Repeater modeller, hur de används och hur man sätter upp dom, går det få sån ”roaming” funktionalitet så den smärtfritt byter mellan zoner på olika ställen på tomten?

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X, ASUS GeForce RTX 3080 TUF OC, Gigabyte Aorus Master x570 rev 2, 64GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz C16, Arctic Liquid Freezer II 360, Fractal Design Meshify 2

Permalänk
Rekordmedlem

Du bör inte ha 2 routrar i lanet om du inte vet varför du måste ha det och kan konfigurera det, att koppla så med konsumentprodukter ger för det mesta bara problem med adresseringen i lanet.
Du bör använda accesspunkter i stället för repeater / extenderr om det går för det ger bättre prestanda.

Det räcker nog om antennkabeln är kort, övrigt kablage är inte alls lika känsligt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Varit i exakt samma sits som du och kan ge dig ett gyllene tips, Huawei b593 4g router (inget usb modem behövs du kör in ett SIM-kort direkt i routern).

INGENTING fungerar lika bra som den routern, tro mig jag har testat ALLT.
Usb = krångel.

Rekommenderar att du kollar på http://www.lohelectronics.se/ ,väldigt trevliga och dom har hjälp mig otroligt mycket vad det gäller 4G.

Permalänk
Medlem

Min 4G setup som fungerar bra.
Router/modem: DLink DWR-923 - router samt modem, SIM-kort direkt i routern.
Antenn: Poynting XPOL MIMO-antenn 9 dB - fungerar kanon, är inte så kinkig när det gäller att rikta in mot mast.
Operatör: BBB (Telenor) - är en av de som har det gamla 4G abonnemanget med helt fri nedladdning.

När det gäller modemet håller jag med föregående talare att Huawei 593 är bättre än DWR-923, men DWR fungerar helt ok, behöver bara startas om med jämna mellanrum (typ 1 gång per vecka).

Jag har dragit fast kabel till samtliga hus och har 3 st. trådlösa nätverk med olika namn, inga problem med denna setup.

Din stora utmaning kommer vara den trafikmängd som kommer att genereras. Min familj består av 6 personer (4 barn mellan 7-15) samt svärmor, svärfar + gäster. Bara under juli förra året gjorde vi av med 750GB data, dock inklusive online spelande. Ett tips är att försöka hitta någon som säljer ett gammalt BBB 4G abonnemang, brukar dyka upp lite då och då.

Att dra kabel är enklare än vad man kan tro, jag valde att dra kabel till barnens hus samt svärföräldrarna och har satt upp WiFi accesspunkter i dessa hus samt routern även är en accesspunkt. Jag har provat att köra med repeater och roaming, jag fick inte det att fungera bra (dock var det några år sedan) så att tekniken har säkert gjort stora framsteg. Kabeln drog jag på utsidan av det stora huset (la den längsmed lockpanelen ner till grunden och drog sedan underkant av fasadpanelen, så det syns knappt) där modemet/routern står på andra våningen till vardagsrummet på markplanet där ett mediacentret står kopplat till en plattTV. Från vardagsrummet går det 2 kablar som jag grävde ner i gula platsrör till svärföräldrarna samt barnen.

Ett tips för att slippa dra så många kablar så valde jag att använda fler switchar:
- Vardagsrummet
- Barnens hus
- Kontoret (finns endast 4 LAN på modemet)

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Poynting XPOL MIMO-antenn 9 dB kommer med färdiga kablar som jag tror är 5m, börja inte skarva då du kommer att förlora mycket dB vid varje skarv eller kontakt.

Permalänk
Medlem

Känner inte att jag kan ge så mycket input på allt du har skrivit eftersom mycket av det verkar vara en god ide förutom att försöka köra 2 routrar i nätverket.
Det du ska göra isf det är ju att gå ut från dovado tiny till en switch där du sen går ut med eventuella kablar och sen införskaffa en ubiquiti accesspunkt som du monterar och drar en lan kabel till som går över poe eller eventuellt ubiquiti accesspunkt LR(long range) om huset e tillräckligt stort

Annat får jag säga dovado tiny fungerar helt okej och hade väldigt bra räckvidd när jag använde den hemma hos en kund en gång, enkel att konfigurera och även om stickan som va i va äldre endast erbjöd 3g hastighet så var det ändå godkänd hastighet och höll sig stabilt.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022

Jag hade två,av dessa på taket på min villa.
http://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g...

Från noll täckning inomhus med D-Link DWR-921 4G till 100% !
Fick runt 40mbit ner på 800mhz bandet.

För övrigt så står dessa+fästen numera i förrådet och kan säljas för ett bra pris till den intresserade, bara PMa.

Edit:
DWR-921 an finns också men förmodligen låst till Telenor

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tack för väldigt bra input!

Jag tror det skulle bli 15 meter antenn kabel från antennen på taket ner dit routern ska stå. Så där behöver jag byta från antennkabel till något annat, alltså ethernet kabel så tidigt som möjligt uppe under taket. Därför har jag lagt med en Dovado Tiny i listan. Vill inte använda den som wifi punkt utan bara som konvertering från SMA antennkabel till Ethernet för längre kablage. Tror att man ska kunna sätta den i något pass through mode. Någon som vet?

Som router nere i kontoret kan det ju vara värt köra med en operatörs router då de får lösa problem som kan uppstå med den. Huawei B593 verkar vara populär och tipsas om. Kör troligen på en sån.

Då jag inte har tänkt dra nya Ethernet kablar genom huset hade en utökning av wifi nätverket varit bäst. Visst kan det lösas med kablar men helst inte. Där behöver jag se över alternativ. Jag har 2st "ethernet over powerline" Zyxel PLA4201 https://www.dustinhome.se/product/5010641014/pla4201 Dom kanske kan fungera istället för att dra kabel genom huset. Men med kraftig försämring då såklart.

En ubiquiti accesspunkt är alltså en ny wifi punkt med eget SSID och lösen?

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X, ASUS GeForce RTX 3080 TUF OC, Gigabyte Aorus Master x570 rev 2, 64GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz C16, Arctic Liquid Freezer II 360, Fractal Design Meshify 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niike:

En ubiquiti accesspunkt är alltså en ny wifi punkt med eget SSID och lösen?

Grejen med riktiga Accesspunkter är att du kör på samma SSID där du har en signal överlappning på 20% in på nästa trådlösa zon så du skapar roaming mellan varje accesspunkt. Då byter din enhet automatiskt över till den accesspunkt som är närmst/bäst, så du kan varandra omkring med din surfplatta eller smartphone utan att tänka mer på det.

Den teoretiska iden är den samma för t.ex mobila antenner/master som ger täckning över Sverige.

Jag skulle bara ha skaffat en bra 4G mobilt bredband router och sedan fördelat nätverket lokalt med ethernet/trådlöst, behöver du täckning på tomten utanför så kanske sätta upp en Ubiquiti Nanstation som jag har för mig är för utonhombruk. Har ingen personliga erfarenhet av den, men du borde få en täckning på runt 90m utomhus så länge det inte ligger några störning i luften.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Niike:

Tack för väldigt bra input!

Jag tror det skulle bli 15 meter antenn kabel från antennen på taket ner dit routern ska stå. Så där behöver jag byta från antennkabel till något annat, alltså ethernet kabel så tidigt som möjligt uppe under taket. Därför har jag lagt med en Dovado Tiny i listan. Vill inte använda den som wifi punkt utan bara som konvertering från SMA antennkabel till Ethernet för längre kablage. Tror att man ska kunna sätta den i något pass through mode. Någon som vet?

Som router nere i kontoret kan det ju vara värt köra med en operatörs router då de får lösa problem som kan uppstå med den. Huawei B593 verkar vara populär och tipsas om. Kör troligen på en sån.

Då jag inte har tänkt dra nya Ethernet kablar genom huset hade en utökning av wifi nätverket varit bäst. Visst kan det lösas med kablar men helst inte. Där behöver jag se över alternativ. Jag har 2st "ethernet over powerline" Zyxel PLA4201 https://www.dustinhome.se/product/5010641014/pla4201 Dom kanske kan fungera istället för att dra kabel genom huset. Men med kraftig försämring då såklart.

En ubiquiti accesspunkt är alltså en ny wifi punkt med eget SSID och lösen?

Dovado Tiny passar bra. Det är bara att sätta den i "bridge mode". Det är rätt bra beskrivet i handboken.